Utländska företag investerar just nu stora pengar för att provborra efter uran i svensk mark. Priset på uran har stigit på världsmarknaden och hotet lägger en död hand över flera orter i landet.

Brytning av uran liknar inte brytning av något annat mineral. Försöken med svensk uranbrytning upphörde i Skövde för över 40 år sedan därför att grundvattnet förgiftats och lokalbefolkningen protesterade. Hela 85 procent av den radioaktivitet som finns i malmen lämnas kvar som gruvavfall. Området i Skövde står fortfarande under kostsamma försök till återställning.

I riksdagen finns en majoritet för att förbjuda uranbrytning. Men förbudet stoppas av att Centerpartiet inte vågar rösta för ett förbud med rädsla att reta regeringskollegorna. Än en gång väljer de makten före miljön.

När Miljöpartiet tidigare lagt förslag om ett förbud mot uranbrytning har C-märkta ledamöter skyllt på detaljer i formuleringen. För att underlätta för centerpartisterna formulerade vi i år förslaget likadant som Centerpartiets eget stämmobeslut; en utredning om ett lagstiftat förbud. Nu hör vi nya ursäkter till varför man viker sig.

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson påstod nyligen att lagstiftning är en regeringsfråga. Jonsson bör veta efter sina många år i riksdagen att det är riksdagen som är lagstiftande och regeringen verkställande. Om Centerpartiet stod upp för sin politik skulle regeringen få uppdraget att verkställa ett lagstiftat förbud.

Hotet om uranbrytning är en alldeles för viktig fråga för att fastna i ett politiskt spel. Under tiden lever hotade orter med kampen mot starka ekonomiska krafter som vill komma åt marken. Provborrande efter uran lägger en död hand över utvecklingen i områdena. I Hudiksvall har satsning på fisketurism lagts ned på grund av hotet. I Skövde har hotet lett till uteblivna satsningar i jordbruket. I Jämtland är kommunerna runt Storsjön rädda för förstört dricksvatten om uranbrytning skulle ske i Oviken.

Centerpartiet ägnar sig nu åt ett dubbelspel där man på torgmöten i hotade orter säger sig vara emot uranbrytningen. Men när det väl gäller vid riksdagsomröstning viker sig Centerpartiet och man undrar hur mycket deras motstånd är värt.

Allt fler ställer frågan var Centerpartiets smärtgräns går. Vad är det för mening med att sitta i en regering om man inte alls lyckas påverka politiken. Man har tillåtit ny kärnkraft, utbyggnadstakten av förnybart har minskat och man står inte upp mot uranbrytning.

Uranbrytning är en öm punkt för alla som accepterar kärnkraft. I dag importerar Sverige uran från länder som Namibia, Kazakstan, Australien och Kanada. I de två senare endast i områden bebodda av ursprungsbefolkning. Uranbrytning är ett klassiskt exempel på en miljöorättvisa där fattiga människor och deras miljö drabbas av rika länders konsumtion.

I inget av de områden där det bryts uran finns befolkningar som har demokratiska eller ekonomiska möjligheter att säga nej. Långsiktiga studier visar att förekomsten av cancer och genetiska skador är större hos gruvarbetarna än den övriga befolkningen. Miljöpartiet ger ett tydligt besked att uranbrytning ej är önskvärd i varken Sverige eller andra länder.

Det är orimligt att hotet om uranbrytning ger så stora negativa konsekvenser för många delar av landet när det finns en riksdagsmajoritet för att förbjuda uranbrytningen. Den 1 mars är det upp till bevis för Centerpartiet vid den slutliga omröstningen i riksdagen. Då förtjänar Sverige ett förbud mot uranbrytning.

Lise Nordin (MP), riksdagsledamot och energipolitisk talesperson.