Foto: News Öresund/Flickr
Foto: News Öresund/Flickr

Viljan hos moderata kommunalråd att göra armkrok med Sverigedemokraterna är historielös. Nu är tid att värna demokratin, skriver Lennart Hallengren, ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet Skåne.

Nu får det vara nog. Nu måste vi kalla saker vid dess rätta namn. En spade är en spade. En rasistisk mobb är en rasistisk mobb.

Det får inte finnas något överseende med en sådan mobb som visade sitt fula tryne på Stockholms gator för ett tag sedan. En mobb med nynazister och Sverigedemokrater i en skön förening.

För demokratiska krafter och partier gäller att hålla rätt kompassriktning. Då kan det inte finnas utrymme för att delvis instämma i rasisternas och sverigedemokratiska ultranationalisters världsbild.

Nej, Sverige är inte på väg mot kollaps. Tvärtom går ekonomin bra, arbetslösheten minskar och antalet i arbete ökar och de grova våldsbrotten minskar. Sverige är helt enkelt ett rikt land.

Men några media svävar på målet, av populistiska skäl eller oförstånd. På ledarsidor i Svenska dagbladet och Göteborgsposten tycks någon variant av ultranationalism fått dominans. Där uttrycks med ett mer sofistikerat språk åsikter som ligger alltför nära den sverigedemokratiska och rasistiska politiken.

Historien har en del att lära oss. Det gamla Högerpartiet hade ett ungdomsförbund som på 1930-talet utvecklades till en organisation i tydlig nazistisk och antidemokratisk riktning. Då tog partiet avstånd. Det socialdemokratiska partiet delades 1917 och utbrytarna blev ett antidemokratiskt kommunistiskt parti. Därefter en ständig kamp mot kommunisterna från socialdemokratiskt håll.

Lärdomen är enkel. Socialdemokrater håller rent vänsterut mot antidemokratiska kommunister och högerpartiet, nu Moderaterna, håller rent högerut mot antidemokratiska nazister och ultranationalister.

Då är det sorgligt historielöst att det finns krafter i Anna Kinberg Batras moderata parti som inte kan bärga sig att vilja så fort som möjligt få regeringsmakten med hjälp av sverigedemokraterna.

Just nu är det viktigaste att mota antidemokratiska krafter och rasism, att värna alla människors lika värde oavsett bakgrund. Att värna demokratin och rättsstaten.

Här faller ansvaret på Socialdemokraterna, Miljöpartiet och de borgerliga partier som vill stå för en human liberalism med social prägel. Liksom tidigare är det socialdemokrater och liberaler som behöver ta kommandot.

Kan vi sörja för människors liv och välfärd slår vi undan benen för extrema politiska krafter.

Lennart Hallengren, ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet Skåne