Bo Jansson, förbundsordförande, Lärarnas Riksförbund. Bild: Elisabeth Ohlson Wallin
Bo Jansson, förbundsordförande, Lärarnas Riksförbund. Bild: Elisabeth Ohlson Wallin

Vårt långsiktiga mål är att skolan finansieras nationellt, med tydligare statlig styrning och där resurserna leds direkt till enskilda skolor. Statsbidraget till lärarlöner är ett bra steg på vägen dit, skriver Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

I dag börjar förordningen om statsbidrag till lärarlöner gälla. Det är ett viktigt steg för skolan. Här visar staten att den har ett övergripande ansvar för landets skolväsende.

Den särskilda satsningen på tre miljarder som staten skjuter till för löner till framförallt lärare i grundskolan och gymnasiet är en unik insats för skolan.

Jag välkomnar att staten tar ett ansvar för att uppvärdera lärarnas löner. Det är nu upp till bevis för kommuner och fristående skolor att de tar sin del av ansvaret och fortsätter uppvärderingen under åren framöver. Att staten går in har blivit i det närmaste oundvikligt, men är också ett underkännande över hur huvudmännen hanterat lärares lönesättning över tid.

Satsningar på lärarlöner är nödvändiga, det visar inte minst OECD:s analys och slutsatser. Både lärarbristen och skolresultaten visar att vi är i behov av extraordinära insatser. Parterna har i grunden ansvar för att förhandla lärarnas arbetsvillkor. Eftersom dessa medel fördelas via skolhuvudmännen går det att förena genom den svenska modellen för lönesättning. Det är fortsatt parterna som ansvarar och förhandlar och det är viktigt för Lärarnas Riksförbund att den svenska modellen på arbetsmarknaden består.

Det är oerhört viktigt att denna satsning används till permanenta ökningar av lärarnas fasta löner. Detta ska inte vara ett tillägg eller ersättningar för tillfälliga projekt, utan en stadigvarande lönehöjning för de lärare som omfattas. Vi ser statens lärarlönesatsning som ett bevis för att det behövs ett långsiktigt större ansvar för skolan även framöver.

Nu ser vi kanske en ljusning då en viss satsning på lärarna har kommit i löneavtalet och i löneöversynerna. Detta måste fortsätta för att kompensera årtionden av försummelser.

Tillsammans med de så kallade karriärtjänsterna kommer många lärare äntligen kunna se en löneutveckling värd namnet.

Kriterierna bygger på undervisning och det är undervisande och erfarna lärare som ska ta del av lönesatsningen. Huvudmännen har nu ett stort ansvar för att se till att den lokala hanteringen genomförs på sådant sätt att det vinner legitimitet inom lärarkåren.

Många erfarna lärare står på kö för att få ta del av den här satsningen som når fler, och därmed kan resultera i en annan bredd än satsningen på karriärtjänster. Detta betonas genom regeringens tydliggörande om att löneökningarna ska gå till redan anställda lärare.

Vi har respekt för att det är regeringen som måste avgöra vilka grupper som ska omfattas och det är i grunden positivt att regeringen i stort hållit sig till sin ursprungliga plan. Förbundet hade dock önskat att satsningen skulle omfatta även lärare i vuxenutbildningen och studie- och yrkesvägledare, samt att fler individer skulle kunna omfattas. Detta hoppas vi kommer kunna ske framöver.

Det är avgörande för vårt lands framtid att läraryrket blir mer attraktivt och då är höjda löner en mycket viktig del. Vi måste få fler studenter att söka sig till lärarutbildningen. Samtidigt måste de lärare som är i skolan i dag förmås att stanna kvar. Men vi måste också locka tillbaka de lärare som lämnat och gått till andra yrken.

De två senare åtgärderna är de som ger snabbast effekt, att utbilda en lärare tar uppåt fem år. Vi måste fort få fler lärare i våra skolor. Behoven ökar samtidigt som många lärare går i pension.

Vårt långsiktiga mål är att skolan finansieras nationellt, med tydligare statlig styrning och där resurserna leds direkt till enskilda skolor, utan att passera mellannivåer i kommunerna. Det målet kommer allt närmare.

Bo Jansson, ordförande Lärarnas Riksförbund