Slarv med ekonomin och inkompetenta upphandlingar – nu när alliansen i Stockholms landsting vill privatisera ytterligare ett akutsjukhus finns stor anledning till oro, skriver oppositionslandstingsråden Dag Larsson (S) och Erika Ullberg (S).

För att kunna ha en vård av bästa kvalité, så måste våra skatteintäkter användas klokt. Så är inte fallet i Stockholms läns landsting.

Den moderatledda alliansen har ännu en gång misslyckats med att hushålla med vårdens resurser och beslutat om ett avtal på stödstrumpor och bandage där kostnader gått upp till nästan 500 miljoner kronor på ett år, trots att den summan skulle täcka kostnader över en femårsperiod. En stödbyxa som skulle ha kostat 178 kr har i stället ersatts med en motsvarande produkt för 9735 kr – helt enligt avtalet.

Trots det väljer landstinget att inte bryta avtalet helt utan låta det fortlöpa till 2018, där Onemed ska fortsätta få 500 miljoner kronor om året, vilket motsvarar att ha cirka 700 anställda sjuksköterskor under ett år.

Landstingsalliansen måste nu ta ansvar för sitt beslut och omgående se över att avsluta avtalet. Blicken måste även riktas framåt för att se till att likanande misstag inte begås igen. En revision av upphandlingen måste genomföras och nya riktlinjerna för upphandlingar tas fram, så att enbart seriösa anbud godtas.  Hur upphandlingarna ska gå till ska också bestämmas utifrån de som berörs mest, nämligen patienter och andra med vårdbehov som är beroende av att få vårdmedel så som sprutor, stödstrumpor och bandage av bra kvalité. Därför vill vi att patientorganisationer och brukare, bjuds in till landstinget för samråd om de vårdbehov som en upphandling måste kunna svara mot.

Avtalet med Onemed är tyvärr bara ett av flera exempel på misslyckade upphandlingar och dyra vårdprojekt i Stockholms läns landsting. Nya Karolinska Solna har hittills blivit tio miljarder dyrare än vad som ursprungligen planerades. Trots det har Moderaterna i landstinget beslutat om att stoppa Socialdemokraternas förslag på vidare granskning av den rekorddyra upphandlingen av NKS.

Trots att Stockholms län har landets högsta landstingsskatt så ser vi stora brister i vården med underskott på förlossningsplatser, köer till operationer och överfulla akutmottagningar. Slarv med ekonomin och inkompetenta upphandlingar drabbar i slutändan patienter och personal. Nu när landstingsalliansen aviserat att de vill förbereda upphandling för att privatisera ytterligare ett akutsjukhus finns stor anledning till oro.

Vården har akuta utmaningar som måste lösas. Landstingalliansen måste nu ta ansvar för ordning och reda i vårdens ekonomi och säkerställa att vårdens resurser inte försvinner på grund av inkompetens och slarv.

Dag Larsson, oppositionslandstingsråd med ansvar för sjukvårdsfrågor
Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd med ansvar för finansfrågor