Bild: Mikael Lundgren

Politiseringen av forskningen och statsförvaltningen skulle upphöra. Det budskapet gav den borgerliga regeringen 2006. Men det var retorik som förefaller sakna täckning. Exempelvis kritiserade nyligen professorerna Lars Calmfors och Arne Jarrick regeringen för att politisera forskningen med sin nya forskningsproposition. Regeringen vill att näringslivet ska delta i forskningens problemformuleringar och även ingå i projekten och delta i själva genomförandet.

Fram tonar bilden en "avpolitiserad" forskning som i stället ska styras av näringslivet. I rask takt lades Arbetslivsinstitutet och Integrationsverket ned med liknade argument. Forskningen skulle ske på universiteten inte i statliga ämbetsverk, hette det. Att det fanns en underliggande politiska agenda tvivlade ingen på. Samtidigt avlövades arbetsmiljöverket på resurser. Yrkesinspektionen krymptes. Det var den moderata arbetslinjen.

Men det var ett slags dubbel bokföring. För samtidigt inrättades Globaliseringsrådet under ledning av Lars Leijonborg. Den har karaktären av borgerlig tankesmedja. Den ligger i linje med den nu dominerande liberala globaliseringsberättelsen som vill lära ut att den svenska modellen är dömd till marknadsanpassning. Det är fråga om opinionsbildning i statens sold.

Den notoriske nyliberalen Johan Norberg skrev förstås första rapporten i Globaliseringsrådets rapportserie. Forskare från Institutet för Näringslivsforskning är ymnigt förekommande författare. För att inte tala om valet av ämne. Den svenska arbetsmarknadsmodell beskrivs som exkluderande. Rådets ledamöter har förstås en överväldigande borgerlig övervikt. Man kan fråga sig varför LO:s Wanja Lundby Wedin och TCO:s Sture Nordh skänker legitimitet åt Globaliseringsrådet samtidigt som Fredrik Reinfeldt på ett förnedrande sätt vägrar att träffa dem för att diskutera åtgärder mot den ekonomiska krisen.

Talande var också att Pontus Braunerhjelm, huvudsekreteraren i Globaliseringsrådet och Camilo von Greiff på rådets kansli, själva gick ut och presenterade en undersökning om skatterna på självaste julafton. Bland annat lyftes det faktum att varannan svensk är omedveten av som de skrev "jobbskatteavdraget", det vill säga skattesänkningen för dem som har arbete.

Saken blir inte bättre av att socialdemokraterna inte har varit guds bästa barn i detta avseende historiskt sett. Olof Palme placerade inledningsvis Sekretariatet för framtidsstudier i Statsrådsberedningen innan det blev ett självständigt ämbetsverk. Kanslihushögern startade ESO tills miljöpartiet propsade på en nedläggning. Opinionsbildning bör ske i politiska partier, folkrörelser och självständiga tankesmedjor. Lägg ner Globaliseringsrådet.