Kvinnohatarna

Dela

Det har påpekats förut, men tål att sägas hur många gånger som helst: Den kampanj mot framför allt en av de kvinnor som är målsägande i våldtäktsåtalet mot Wikileaks-aposteln Julian Assange uppbär stora likheter med vad som hände i Bjästa.

Skillnaden är att kampanjen mot, vi kan kalla henne ”Lisa”, är global. I det globala Bjästa bildas Facebookgrupper där ”Lisas” adress och personnummer (alla tio siffror) publiceras med uppmaningar om att medlemmarna ska skicka paket med kondomer hem till henne. På Twitter trängs meddelanden som ”Jag hoppas du dör, hora” med ”DU ÄR EN JÄVLA HORA”, ”Du är en skam för alla kvinnor och spottar riktiga våldtäktsoffer i ansiktet” och ”Historien kommer hata dig för evigt”. Och så vidare, på snart sagt alla större språk.

Men ”Lisa” och hennes medanmälerska är inte bara horor, de är dessutom CIA-horor som lurat Julian Assange att ha sex med dem så att de därefter kan anmäla honom. Att navet i CIA-anklagelserna är en artikel av den kände antisemiten och lögnaren Israel Shamir tycks inte bekymra någon.

Det är inte bara mer eller mindre okända kvinnohatare som går till attack. Amerikanska vänsterikonen Naomi Klein och kändisfeministen Naomi Wolf avfärdar båda våldtäktsanklagelserna mot Assange som ett sätt för myndigheterna att komma åt och stoppa flödet av information från Wikileaks, detsamma gör brittiska vänstercelebriteten John Pilger som dessutom tycker att Sverige ska skämmas.

I Sverige har vänsterbloggare och vänsterprofiler uttryckt offentligt stöd till de konspirationsteorier som just nu matar internets alla kvinnohatande troll med bränsle. Till och med sportkrönikören Lasse Anrell (!) drar sitt strå till stacken.

Världen tycks, liksom Anrell, ha blivit galen – för att inte tala om totalt oförmögen att hantera flera händelser som just olika händelser. Som att det är fullt möjligt att stödja Wikileaks viktiga arbete och på samma gång anse att den som åtalas för våldtäkt bör höras i en rättegång. Att en våldtäkt inte bara är en våldtäkt om en okänd gärningsman hoppar på en kvinna i en mörk park, och att så kallade ”fina killar” också kan begå övergrepp.

I Bjästa skämdes invånarna över sitt beteende efter att Uppdrag Granskning visat resten av Sverige hur de faktiskt betett sig. Om någon mot förmodan skulle lyckas dra ner brallorna även på kvinnohatarna i Julian Assanges ringhörna finns dessutom ytterligare en – för Europa alltför välbekant – fråga att besvara: Varför längtar så många människor efter en upphöjd, oberörbar och manlig ledare?

Julian Assange må vara Wikileaks posterboy, men utan det nätverk som utför Wikileaks arbete skulle ingen ens veta vem han är. Skulle inte internet skapa nätverkande demokrater och befria oss från hierarkier och ledardyrkan?

101 kommentarer

 1. Amelia Andersdotter - 10 december, 2010

  Vad Assange står anklagad för i Sverige är inte ett ens ett brott i andra länder. Vi har hårdast lagstiftning kring våldtäkter i världen, vilket din kollega Devrim Mavi länkade till i ett mycket välskrivet inlägg här om dagen.

  För många utlänningar är det helt enkelt obegripligt hur man kan häkta någon på de grunder han häktats, och i kombination med de kontroversiella dokument han publicerar, de attacker Wikileaks utsatts för (främst DDoS, right?) och hot mot Wikileaks från statsmakter, Wikileaks medarbetare och tidigare medarbetare, uppstår det ”collateral damage”.

  Kvinnorna är en del av det. Oavsett hur obehagligt de känner att det de utsatts för är, och jag har fulla sympatier med det, förstår jag också varför andra inte förstår. Det vore bra om man inte polariserade det här ännu mer genom att skriva ett inlägg om ”kvinnohatare”. Jag tycker det är minst lika otäckt som någon annan att höra ibland till och med ganska nära vänner prata om ”radikala feministhoror”, och jag har skrivit om det också, men de som verkligen borde straffas i den här debatten är Expressen.

  Det var Expressen som publicerade namn och bild på en våldtäktsanklagad man i svensk dagspress. Expressen som gjorde att hela historien blev en global mediaspinn. Expressen publicerar konsekvent namn och bild på godtyckliga människor de anser ska dömas av media, inte av en rättvis rättegång. Vi är oskyldiga tills motsatsen bevisats, också Assange, men olyckligtvis har Expressen sett till att så inte är fallet i globala offentlighetens ögon. Och när en så populär förespråkare av transparens och mediafrihet utsätts för anklagelser om sexbrott andra länders medborgare inte rimligtvis förstår är sexbrott, blir det retaliationer.

  Skriv ett inlägg om Expressen, usel mediaetik och hur de förstör rättsstaten.

  • Lars-Olov - 10 december, 2010

   ”Det var Expressen som publicerade namn och bild på en våldtäktsanklagad man i svensk dagspress. Expressen som gjorde att hela historien blev en global mediaspinn”

   Det Expressen publicerade var att en åklagare anhållit Julian Assange.
   http://www.expressen.se/Nyheter/1.2104976/wikileaks-grundare-anhallen-for-valdtakt Hade det bara funnits en anklagelse så tror jag inte Expressen hade publicerat.
   Men med tanke på den enorma uppmärksamhet som Wikileaks och Assange fått är det inte så märkligt att Expressen börjar gräva när dom får uppgifter om att han är anhållen av en svensk åklagare. När dom sedan ringer till åklagaren och hon utan att tveka bekräftar det hela och generöst delar med sig av detaljer kring anhållandet så uppstår en situation där Expressen knappast kan undanhålla sina läsare det dom fått veta. Vad som hellre bör ifrågasättas är åklagarens agerande. Det är sant att det var Expressen som gjorde att det blev ett globalt mediespinn men med tanke på åklagarens bredvillighet att dela med sig av information så hade givetvis detta blivit ett globalt mediespinn i vilket fall som helst. Det handlade bara om vem som skulle vara först

  • Daniel Swedin - 10 december, 2010

   ”Vad Assange står anklagad för i Sverige är inte ett ens ett brott i andra länder”, skriver Amelia Andersdotter.

   Och? En brittisk medborgare kan inte komma till Sverige och börja aga barn till höger och vänster bara för att vi har hårdare lagstiftning kring den frågan än vad man har i Storbritannien.

   Svensk lagstiftning tar lyckligtvis inte hänsyn till om eventuella gärningsmän anser att vår lagstiftning är ”obegriplig” eller ej.

  • Lars-Olov - 10 december, 2010

   Åklagaren i fråga har måhända feltolkat er piratpartister då ni pratat om att ”information wants to be free” vilket kanske fick henne att tro att förundersökningssekretessen inte gäller längre

  • Lars-Olov - 10 december, 2010

   Daniel Swedin
   Men en fråga är om åklagarmyndigheten i fallet med han som agat barn skulle ha utfärdat en internationell häktningsorder? Det är många som är anklagade för brott i Sverige och som nu befinner sig utomlands där man från åklagarmyndigheten inte lyfter ett finger för att få hit dom

  • Olov L - 10 december, 2010

   Jag tycker inte alls att kvinnorna är en del av det. De har rätt att få sin sak prövad utan att bli indragna i storpolitiken.

  • Lars-Olov - 10 december, 2010

   Olov L
   Men när en politiker på en sån senior nivå som USAs försvarsminister uttalat sig om att Assange har gripits så är fallet en del av storpolitiken vare sig dom vill det eller ej. http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/assange-could-face-espionage-trial-in-us-2154107.html

  • Anders Eriksson - 10 december, 2010

   Amelia: Piratrörelsen bygger på en idé om personlig integritet. Hur kan du då motivera att du tar så lätt på dessa kvinnors integritet? En av dem får sitt namn, bild och tämligen känsliga personuppgifter uthängda på internet – såväl på obskyra forum som stora webbsidor – och du kallar det ”collateral damage”? Är integriteten ingenting värd för dig i detta fall? Ska dessa kvinnors integritet stå åt sidan för Julien Assange, eller hur menar du?

  • barbafant - 10 december, 2010

   Jodå, att hålla ner en kvinna med sin kroppsvikt mot hennes vilja och ha sex med henne mot hennes vilja är ett brott i flera länder bla flera delstater i USA. Att ha sex med en sovande kvinna som därmed inte kan ge samtycke är ett brott i Sverige och flera delstater i USA. Faktum är att det är ett grövre brott i en del delstater i USA än i Sverige. Check your facts next time.

  • observer - 12 december, 2010

   Om anklagelsen handlar om att han haft sex med en som låg och sov, så räknas det som som våldtäkt (förhoppningsvis) i en del andra länder också, inte bara i Sverige. Enligt Expressen (varning: kvällstidning)
   http://www.expressen.se/nyheter/1.2118961/har-ar-forhoret-med-assange-ord-for-ord
   så har han svårt att förstå ‘nej’. Och enligt en läcka från hans medarbetare, så har han haft flera ‘incidents’.
   http://www.wired.com/threatlevel/2010/09/wikileaks-revolt/

   Det är åtminstone klokt att låta bli att gå med i något drev om att anklagelserna mot JA skulle vara någon komplott, det finns mycket riktigt en risk för hata-våldtäktsoffer a la Bjästa. Man skulle känna sig rätt korkad om man efteråt förstod att man själv gått med i ett sådant drev.

 2. Hans Forsman - 10 december, 2010

  Din fråga; varför många människor längtar efter en upphöjd oberörbar och manlig ledare är mycket central i kampen för och utvecklingen av våra demokratier. Redan Shakespeare lär ha sagt att människors behov av upphöjda ledare går inte att överskatta. Ett behov som ger grogrund för auktoritära ledare. Svaret är att detta behov är djupt mänskligt och globalt. Jag uppfattar att du är medveten om detta, men jag tycker precis som du att det är en viktig fråga som jag gärna tar avstamp i.

  En engelsk läkare, Bion, arbetade med psykiskt krigsskadade människor efter första världskriget. Han kunde i sitt arbete med att rehabilitera dessa människor visa att det var gruppen som initialt höjde upp någon av gruppmedlemmarna till ledare för att lösa situationer som de befann sig i. När den utsedde ledaren så småningom började agera på egna villkor och inte gruppens, då ryckte gruppen undan ”tronen” för honom och började se sig om efter en ny ledare. Detta beteende upprepades gång på gång. För att använda en liknelse; gruppen utsåg en frälsare som skulle befria dem, men när befriaren inte tillfredsställde gruppen, då korsfästes han.

  Bions metod i denna del av behandlingen var, precis det som Uppdrag granskning gjorde i Bjästa, att göra beteendet synligt, det vill säga medvetet. Därför att detta behov av gurus är delvis undermedvetet. Allt eftersom gruppen (grupperna) blev medvetna om sitt beteende så minskade också den undermedvetna styrningen av beteendet och det gick att arbeta mer sakligt analytiskt med de aktuella problemen. Här är det viktigt att poängtera att Bion inte konfronterade beteendet utan beskrev det så att gruppen kunde bearbeta sitt beteende, utan att tvingas gå i försvar.

  I Assanges fall så innebär det att göra det som du gör, beskriva vad som just nu sker, göra det synligt. Men om möjligt göra det ”från sidan” och med konsekvenser, det vill säga inte som en konfrontation, för då ringer gong-gongen för nästa rond mot ny motståndare.

  Frågan är viktig idag och kommer att vara viktig i morgon. Jag träffar återkommande människor som anser att starka ledare är vad som behövs – det är bättre än demokrati.

 3. andreas - 10 december, 2010

  Jag är inte kvinnohatare men har förståelse för dom som skäller på ”Lisa”. Jag har
  liksom dom tagit del av bevisen för att hon raderat sin microblogg på Twitter och
  på det sättet trott att hennes/polisens sak skall bli bättre.

  (Jag tror också att hon jobbar åt CIA)

 4. Birgith Andersson - 10 december, 2010

  Man kan undra varför det blev så stor dignitet i just detta fall? Är det framför allt statsmakterna med dess anhang som fått kalla fötter? Hur mycket ansträngningar har uträttats inom polismyndigheter åklagare och socialjourer på vårt eget plan? Flickor som säljs till hundratals män utan att något överhuvudtaget har hänt något. Detta som hänt med Assange handlar om något helt annat. För övrig råder det bara mer och mer godtycklifhet i detta land.

 5. Lars-Olov - 10 december, 2010

  Det vi ser nu är nog inte ens i närheten av det som kommer ifall Assange ställs inför rätta i Sverige.
  Och då får vi med tanke på den apparat som åklagarmyndigheten dragits igång mot Assange hoppas att det verkligen handlar om våldtäkt Det vill säga att han genom misshandel eller annars med våld eller genom hot om brottslig gärning tvingat målsägarna till samlag eller till att företa eller tåla en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt är jämförlig med samlag eller att han istället för våld eller hot utnyttjat att dom befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd. .
  Annars får vi nog finna oss i att det kommer att det både inom och utanför landets gränser kommer att uppfattas som ett försök att sätta dit honom.

  The Independet skriver: “His arrest in north London yesterday was described by the US Defence Secretary Robert Gates as “good news”, and may pave the way for extradition to America and a possible lengthy jail sentence”

  I och med att USAs försvarsminister uttalat sig så är ärendet politik Reaktionerna från sådana som Klein och Pilger blir då mer förståeliga än om man som Anna Hellgren gör jämför med Bjästa.

 6. Lasse W - 10 december, 2010

  Det är något narcissistiskt över de två kvinnornas agerande. Haka på en känd vänsteraktivist som Julian Assange och ha honom som trofé. Och sedan anmäla honom. Medialt kanske? Idag är det ju så viktigt att synas. Claes Borgström behärskar också det här till fulländning. Hela ärendet utvecklas bortom allt förnuft och logik.

  Julian Assanges våldtäkt lär ha bestått i att han vägrat använda kondom. Det går inte att komma ifrån tanken att svenska myndigheter faller undan för USA i det här ärendet.

  Och det ligger inget hedervärt i att som Anna Hellgren göra det till en genusfråga. Jag tror pendeln är på väg att slå tillbaka mot statsfeminismen och även identitetspolitiken dvs att det ska finnas särskilt svaga grupper – kvinnor, barn, HBT-personer, invandrare m.m. som ska ha särskilt stöd från staten. Den politiken som (s) gjorde till sin under åren 2002-2006 verkar nu ifrågasättas i (s) interna eftervalsdebatt. Läs Juan Fonseca i Dagens Arenas eftervalsanalys: klockrent. Men på Dagens Arena lever den här (s)-inriktningen från 2002-2006 kvar i form av Anna Hellgren och Devrim Mavi. Det känns bara nattståndet.

  • Leyla - 13 december, 2010

   Det spelar väl ingen som helst roll av vilka skäl de ”hakade på” Assange – de ska inte behöva tolerera att våldtas (om det nu är vad som hänt) bara för att de bländades av Wikileaksgrundaren? Ditt resonemang är helt obegripligt. Märklig människosyn. Eller om det är kvinnosyn.

 7. Em - 10 december, 2010

  Åtalspunkterna beskrivs av åklagaren här http://www.google.com/hostednews/ukpress/article/ALeqM5iLBCkkC5l0NVV0gEYkAA04x83Wrg?docId=B32488671291733403A00

  Att ha samlag med någon som sover, vilket är det som det handlar i punkten som rubriceras våldtäkt (fjärde åtalspunkten), är ju våldtäkt enligt svensk lag sedan ett par år. Oavsett skuldfrågan så är det uppenbart att det som anmälan gäller är ett allvarligt brott som ska utredas.

  • hellstream - 11 december, 2010

   Då är väl både jag och några av mina ex skyldiga till våldtäkt i så fall. Helt sjukt när något som i ett sexuellt förhållande kan anses vara fullt normalt och kärleksfullt helt plötsligt ska betraktas som våldtäkt. Att starta en sexualakt med en partner som sover kan ju vara mysigt och vackert.

   Det är ju skillnad på att utnyttja någon som sover eller är full när man inte känner varandra. Men i fallet Assange hade de ju uppenbarligen redan en sexuell relation innan den förmodade våldtäkten eller ofredandet…

 8. Michael Anderson - 10 december, 2010

  Lustigt – eller bara självklart – att just Arena spyr galla över ”vänsterikoner”, ”kändisfeminister”, ”vänsterprofiler” och ”vänstercelibriteter”.
  Så vad handlar det om? Inte bara de övertramp som tydligen görs mot ”Lisa”. Anna Hellgren slår med betydligt vidare rallarsvingar än så.
  Är det för att kvinnor alltid har rätt, män alltid fel?

  På ett allvarligare plan är jämförelsen med Bjästa olycklig och direkt felaktig. Där gällde det en uppblåst och omogen kille som trodde att han kunde behandla tjejer hur som helst. och det kunde han, med omgivningens goda minne.
  Här – fallet Wikileaks/Julian Assange – gäller det någon som utan tvivel har makten mot sig, i form av inte minst den amerikanska statsmaktens hela arsenal. Plus maktens män (och kvinnor) på andra håll, liksom banker, kreditkortsföretag osv.
  Wikileaks och Assange har snarare visat att USA inte kan agera som en uppblåst omogen pojke som kan agera hur som helst. Även om de gjort det med omgivningens goda minne.

  Naturligtvis bör Assange få en rättvis rättegång *om* han nu begått ett brott (att inte använda kondom…?). Men kommer han att få en rättvis rättegång? Knappast, att döma av attityden hos det officiella USA, eller för den delen hos Arena och Timbro här hemma – som vill se honom utlämnad till USA och bakom lås och bom. Våldtäkt eller inte.

  • Olov L - 10 december, 2010

   Naturligtvis har Assange makt inom WikiLeaks-fandom, som kvinnorna tillhör. Att AIKs stjärnspelare har hela djurgårdsklacken mot sig betyder inte att denne är utsatt för förföljelse av AIK-klacken.

 9. Göran - 10 december, 2010

  Självklart ska alla behandlas lika inför lagen och det finns inga skäl att behandla Assange annorlunda. Finns det skäl för förundersökning, åtal mm så ska självklart lagen följas och gälla även för honom.
  Lika viktigt blir att hans och Wikileaks rätt till yttrandefrihet självklart ska försvaras. Han ska inte heller utlämnas till USA för påhittade brott eller brott som vi inte har i Sverige.
  Sveriges lag ska gälla i Sverige. Som det är nu blandas flera frågor ihop.
  Sen tror jag att den uppseglande oranisationen Openleaks kan bli ett bra alternativ. Det brukar fungera bättre om det är fler som kan stå upp för uppgifter, åsikter mm än en man (eller kvinna).

  • Olov L - 10 december, 2010

   Jag håller med om att det viktiga är att inte utlämna Assange till USA. Vi bör lägga vårt debattkrut på detta, inte, som vissa, att driva hatkampanjer mot de (eventuellt) våldtagna eller sexuellt utnyttjade kvinnorna. Jag önskar att folk kunde tänka på vad de sänder ut för signaler. ”Om du blir våldtagen av en populär person är det bäst att du inte anmäler det, för då kommer hela världen att hata dig”. Är det vad vi vill lära våra döttrar? Är det vad vi vill lära all världens idoler, att bara tillräckligt många gillar dem har de frikort att bete sig hur som helst mot sina groupies? En allmän skärpning vore på sin plats!

 10. Anders - 10 december, 2010

  Det är skrämmande att så många av de som kommenterar har så svårt att förstå att Assange kan både vara en våldtäktsman och en förkämpe för öppenhet och transparens. Det är fruktansvärt obehagligt att man vill misstänkliggöra anmälarna genom att kalla dem ”narcissistiska” eller CIA-agenter. Det är precis som författaren skriver ett exempel på ett starkt kvinnoförakt. Jag trodde att vi hade kommit längre än så i Sverige 2010.

  • Johan L - 11 december, 2010

   Alla förstår skillnaden — vi tror bara inte att Julian Assange är skyldig, och pekar på en mängd omständigheter som talar emot det.

   Bara för att man är klassens populäraste kille är man inte per definition ett svin.

 11. Medborgare - 10 december, 2010

  Man behöver inte hata kvinnor för att man tycker att den svenska våldtäktslagstiftningen och -diskussionen ter sig en aning orealistisk i förhållande till hur många människor upplever sexualitetens natur och innebörd. Oavsett kön verkar allmänheten delad i sin upplevelse av hur kommunikation och förväntningar fungerar i de mest intima av alla relationer. Det verkar som att man helt enkelt uppfattar kroppsspråkets innebörder olika, t.ex. ser olika på vad det innebär att lägga sig mer eller mindre naken tillsammans med en potentiell sexpartner. Praktiskt taget alla tar naturligtvis avstånd från fysiskt våld och betraktar det som ett oacceptabelt övergrepp. Men en del, både kvinnor och män, ser i det icke incestösa ”samsovandet” ett självklart medgivande till sexualitet och samlag, medan andra inte gör det. Med andra ord, enligt det förra synsättet och kommunikationsmönstret vill den som lägger sig tillsammans med en annan att både ett och annat i form av beröring ska inträffa och man accepterar att man inte ensam kan kontrollera förloppet. Känner man sig osäker så avstår man helt enkelt från att gå i säng med den andre/a. De som tänker så kan tycka att de senare, mer kyligt kontrollerade, har en lite barnkammaraktig, och kanske något hämmad, uppfattning och erfarenhet av sexualitetens väsen. Omvänt, kan de som har större krav på alldeles egen kontroll tycka att de förra är ociviliserade och primitiva, ”djuriska”. Dessa frågor borde diskuteras öppnare och mer konkret för att mildra motsättningarna i synen på sexualitet.

  • Carina Wellton - 10 december, 2010

   Som jag förstår det tycker du att man ingår ett underförstått avtal om att sex kan ske ifall man sover ihop. Om jag sover med en man i samma säng och han sen våldtar mig har jag ingen rätt att kalla det våldtäkt för att jag frivilligt lagt mig i sängen för att sova? Är det så du menar? Har det även betydelse ifall man hånglat innan eller hur kort kjol kvinnan hade? Det som är problemet är att en del inte förstår ordet nej! Hur svårt kan det vara? Men för att vara säkra som kvinnor kanske vi ska klä oss i burka och hålla oss hemma. Går vi ut och umgås med män får vi riskera att våldtas. Nä, jag skulle inte tro det, vi måste röra oss framåt inte bakåt. Bäste ”Medborgare” jag tror det är dags att nyansera din uppfattning.

 12. Mikael Böök - 10 december, 2010

  Den här diskussionen, där flera kloka synpunkter redan har framlagts, är på något sätt hoppingivande. Tänk att ni fortfarande orkar söka efter rätt och sanning! Frågan är bara hur rätt ska kunna skipas och lögnen undvikas i detta fall där inte bara våra mänskliga passioner utan även stormaktspolitikens ödesdigra maskinerier blandas.

  I den pågående diskussionen om WikiLeaks och biblioteket (ännu en viktig instans i sammanhanget; jfr det amerikanska Kongressbibliotekets beslut att blockera WikiLeaks) har vikten av att skilja mellan, a) att motsätta sig blockeringen av information, och b) att stöda WikiLeaks betonats. Därom håller jag med. Vidare har en diskussionsdeltagare understrukit en tredje frågas betydelse genom att rubricera ett av sina meddelanden på de finska bibliotekariernas epostlista: c) Vad ädelt har Assange gjort, som skulle motivera, att vi ger även honom vårt stöd?

  Nu är ju Julian Assange bara en människa. Men just därför bör vi å andra sidan stöda honom, ty viktigast är slutligen hur vi behandlar varandra. Assange förtjänar således vårt stöd även om det skulle visa sig att han har felat, syndat, el likn. Så lär oss i alla fall etiken. Detsamma gäller naturligtvis de två personer, som Assange enligt egen uppgift haft samlag med under sitt senaste sverigebesök, de må sedan vara CIA-agenter eller inte. (Att varken Assange eller hans damer är moraliskt helvita eller helsvarta begriper väl var och en? )

  Frågan ”Vad ädelt har Assange gjort?” skulle jag vilja besvara såhär: i början av vår västliga civilisation uppträder ädelmodet som en manlig, militär dygd. Vändpunkten kom 6. och 9. augusti år 1945. I atomåldern borde krigen föras med informationen och måhända även med datorernas mjuka program som enda vapen. I den nutida krigföringen är nämligen ”endast freden värd att kämpa för” (”la paix est le seul combat qui vaille d’être mené”; jfr Albert Camus : Écrits politiques. Gallimard 1950 , s 69). Månne inte en man eller en kvinna kan uppvisa ädelmod också i det pågående cyberkriget?

 13. Fredrik - 10 december, 2010

  Jag tycker att fler borde ha is i magen. Många rykten är det – det jag har läst om det som har hänt gör mig mycket förvirrad, så jag förstår att rykten uppstår, men jag antar att åklagaren har mer att berätta.

  Samtidigt är det självklart att misstänksamheten mot kvinnorna uppstår. Assange/wikilekas har ju rört om så mycket att politiker och andra önskar hans död! Wiki har utmanat eliten så till den milda grad att banker, kortföretag mfl gör allt för hindra deras verksamhet – däremot ingen ilska mot tidningar som FT, NYT, El Pais, Le Monde mfl.

  Jag tycker att det är naivt och kalla detta för Bjästa. Det här är inte Bjästa! Det är betydligt större än så, det är en fråga om makt i samhället – vilket inte betyder att Assange är oskyldig, han kan mycket väl vara det! Ha is i magen.

 14. Jonas Fogelqvist - 10 december, 2010

  Men ser man på, har inte Bjästa flyttat in även i den här kommentarstråden? Skitbra artikel, Anna!

  • Lars-Olov - 10 december, 2010

   Alltid detta Bjästa. I Bjästa bor det ju nästan bara sossar vilket kan vara en viktig förklaring till den sk Bjästaandan. Men det här Wikileaks och Assange är någonting annat och större http://www.val.se/val/val2010/prelresultat/K/valdistrikt/22/84/0701/index.html

  • Fredrik O - 10 december, 2010

   Lars-Olov,

   Intressant iaktagelse. Då kanske vi kan lista ut vilken mentalitet eller ”anda” som tar över om det blir lika stor andel sossar i resten av landet som i Bjästa.

 15. Kristina - 10 december, 2010

  Varför skyddas Lisas identitet av DA när faktum är att hon själv söker publicitet via sin blogg www. ardin.se. Där talar hon öppet om var hon befinner sig (något som Claes Borgström vägrar att tala om) och kommenterar de olika anklagelserna mot sig. Det är öppenbart att hon njuter av att vara i rampljuset.

 16. -son - 10 december, 2010

  Det största problemet ligger nog på den svenska överåklagarens bord och även riskerna för att svenskt rättsväsende kan ifrågasättas. De snaskiga detaljerna kan reserveras för Expressens räkning, men den utredning som överåklagaren behöver för sitt beslut måste vara kristallklar före ett eventuellt åtal för att rättsvisan skall skyddas

 17. Sven-Erland - 10 december, 2010

  Som artikelförfattaren på pekar: ”den kände antisemiteten och lögnaren Israel Shamir” – som alla har hört talas om och läst – har fått en värld att undra om inte Assange utsatts för en ”honey trap”

 18. Mats Erikson - 10 december, 2010

  ”Jag tror de jobbar åt CIA” står det i en förvirrad kommentar här ovan. Visst. Är du säker på att utomjordingar inte är inblandade? Eller Elvis?

  Det är ganska avslöjande att en del av de som nu deltar i smutskampanjen mot två kvinnor för att de anmält en man för våldtäkt samtidigt har den dåliga smaken att kalla sig ”vänster”. Reaktionerna är ganska avslöjande. Vad är två unga kvinnor värda jämfört med en hyllad popradikal ikon? Inte mycket tydligen, och likheten med Bjästafallet är ju uppenbar.. En som skriver lika klokt om detta som Anna Hellgren gör är Josefin Brink (v): http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/09/josefin-brink-v-tragiskt-med-v-nsterikoner-som-hyllar-assange

 19. Ann - 10 december, 2010

  Jag är definitivt ingen kvinnohatare då jag är kvinna själv. Men det här är bara för genomskinligt. Jag har aldrig hört talas om en kvinna som några dagar efter en våldtäkt söker ett party som hon kan gå på i sällskap med våldtäktsmannen.
  Falska våldtäktsanklagelser förstör synen på oss kvinnor, och försvagar möjligheterna för de verkligt våldtagna genom att öka misstron mot dem. Den som väljer att gå till sängs med en man på så här tidigt stadie (och jag påstår inte att det är fel) får också ta med i beräkningen att stå med lång näsa inom kort om man har förväntningar utöver en tillfredställande natt.
  Världen behöver Wikileaks eftersom vi har rätt att veta vad som försiggår i maktens korridorer och traditionell media har glömt sitt samhällsansvar, och Assange har blivit synonym med Wikileaks tack vare media.

  Ingen kan vänta sig sympati när man går CIA:s ärenden.

  • Mats Erikson - 10 december, 2010

   Ann, du deltar villigt i smutskastandet av kvinnorna enbart för at de haft fräckheten at gå till polisen för att anmäla en våldtäkt. Den enda slutsats man kan dra av det du skriver är att några unga kvinnor gärna kan offras för Den Store Ikonens skull. Det är sorgligt och ynkligt att läsa.

  • barbafant - 10 december, 2010

   ann: ”Jag har aldrig hört talas om en kvinna som några dagar efter en våldtäkt söker ett party som hon kan gå på i sällskap med våldtäktsmannen.”
   Nähä, men det har jag hört talas om. Och det har många mänskor som arbetar med traumatiserade mänskor som blivit våldtagna. Sorry, dina erfarenheter är inte de enda som finns.
   ann: ”Falska våldtäktsanklagelser förstör synen på oss kvinnor (…) Den som väljer att gå till sängs med en man på så här tidigt stadie (och jag påstår inte att det är fel) får också ta med i beräkningen att stå med lång näsa inom kort om man har förväntningar utöver en tillfredställande natt.”
   Och här påstår du att kvinnornas anklagelse är falsk, det vet du ej och inte jag heller. Skärp dej. Sen, vadå väntat sej mer, vad menar du?
   ann: ”Världen behöver Wikileaks eftersom vi har rätt att veta vad som försiggår i maktens korridorer och traditionell media har glömt sitt samhällsansvar, och Assange har blivit synonym med Wikileaks tack vare media.”
   Vad har detta att göra med Assanges eventuella sexuellla övergrepp? Det visar ju bara på att det är dumt att ha en frontfigur öht.
   ann: ”Ingen kan vänta sig sympati när man går CIA:s ärenden.”
   Du är en foliehatt.

 20. Kalle Ed - 10 december, 2010

  Assange är åtalad för ett brott och nu ska en domstol pröva anklagelsen. Punkt.

  Nätmobbingen mot de som enligt åtalet utsatts för våldtäkt och sexuella övergrepp är vidrig och ett hot mot rättssäkerheten. Parallellen till Bjästa är solklar. Inget snack om saken.

  Frågan som borde ställas är varför inte Assange stiger åt sidan för Wikileaks skull. Hans hanterande av situationen kan skada organisationen och dess arbete. Han sätter sin egen person framför organisationens uppgift.

  Wikileaks ÄR INTE Assange.

  Assange borde i organisationens intresse klargöra att anklagelserna mot honom inte har med wikileaks att göra och att det inte påverkar rörelsen, som är betydligt större än en person, och som kommer att fortsätta sitt arbete. Han borde ta en paus medan anklagelserna reds ut och ge nya talespersoner en chans att utföra sitt arbete, istället för att uppmana till hets och smutskastning.

  De försök till sabotage av det svenska rättsväsendet och de angrepp på rättssäkerheten som gjorts av självutnämnda wikileaksanhängare är väldigt allvarliga i sig, men vad dessa minde begåvade personer inte förstår är att de skadar den organisation de säger sig stödja.

 21. Bo Sundbäck - 10 december, 2010

  Jag är definitivt ingen kvinnohatare – och det vulgära språk som ledaren beskriver från vissa grupper/människor är ju bedrövligt.
  Samtidigt går det inte att frigöra sig från tanken vad som är sant eller inte sant. Ofta väljer vi människor att se det vi vill se.
  Klart är att Wikileaks gjort mången statsledare och politiker m.m bekymrade.
  Att ”fabricera” bevis eller misstanke är inte ovanligt, dessvärre. Eller sprida ut ”rykten”.
  Grundläggande i en demokrati är samtalet – och det måste utvecklas till sitt innehåll. Skrik hör inte hemma i saklig debatt.
  Men ingen är dömd förrän dom fallit

 22. Kalle Ed - 10 december, 2010
 23. Ulla - 10 december, 2010

  Hur politiskt inkorrekt det än må vara, måste vi påminnas om att det faktiskt finns kvinnor som falskanmäler våldtäkter!!! Dessutom händer det allt oftare! Dessa kvinnor gör de anklagade männens liv till ett helvete resten av deras liv och framförallt försvårar de en redan fruktansvärd situation för de verkliga offren! Hur det är i detta fallet vet vi inte, men just därför ska man inte anklaga någondera part. Bara kom ihåg att det finns två sidor av varje mynt!!

  • Jesper Nilsson - 10 december, 2010

   Innan man påstår sig vara sanningens budbärare kanske man skall leverera lite källor. Jag har inte sett siffror på att falska anmälningar har ökat. Så vitt jag förstått när jag pratat med människor som forskat kring sexualbrott så är sådan statistisk inte möjlig av 3 anledningar:

   1. Det är otroligt svårt att bevisa falsk anmälan i dessa fall, speciellt eftersom det inte nödvändigtvis är målsägaren som anmäler brottet. Det finns en social stigmata som gör att det möjligt att målsägare vill dra sig ur förundersökningarna/förhandlingarna genom att inte berätta osv.

   2. Antalet anmälningar har totalt ökat och hanteringen av dem har förändrats så mycket de senaste 30 åren att det är omöjligt att följa falska anmälningars statiska utveckling.

   3. De falska anmälningar som faktiskt uppdagas är så pass få att de inte går att basera statistisk utveckling utifrån. En ökning eller minsking på 200% är inte omöjlg t.ex. om man endast har ett urvalsmaterial på 1 respektive 3 fall.

   Att då påstå att det är ”vanligt” eller ”blir vanligare” är inte bara felaktigt. Det för med sig en falsk bild av sexualbrott och drabbade som riskerar att försvåra hela rättsprocessen vid sexualbrott.

   Och dessutom så rider hela resonemanget så klart på en sexism som är så obehaglig att jag inte ens orkar gå in på det. Men det har Anna gjort så bra är ovan.

  • Mats Erikson - 10 december, 2010

   Ulla, ange gärna en källa till ditt påstående att falska anmälningar om våkltäkter blivit vanligare. Innan du har gjort det finns ingen anledning att ta ditt påstående på allvar.

  • Camilla - 17 december, 2010

   Bra skrivet Ulla! Det finns precis som du skriver två sidor av ett mynt. Allt är inte svart eller vitt. Speciellt inte när vi lever i ett samhälle som till varje pris väljer att se kvinnor som offer. Har man sett den andra sidan och varit i kontakt med diverse myndighetspersoner i frågan så får man det bekräftat. De är många falska anmälningar som görs, poliserna som måste sätta sina resurser till förfogande kan ganska lätt avgöra när en kvinna gör en falsk anmälan, de ser skillnaden mellan äkta och falskt men detta ämne är så tabu de skulle aldrig våga säga det öppet!
   Men statistik i frågan kommer att komma allmänheten till kännedom inom en snar framtid då detta med våldtäktsanmälningar blir allt vanligare.
   Detta tycker jag är bra, de som falskanmäler ska straffas! Det är ett brott att göra falska anmälningar!
   Sedan tar de resurser som behövs för att hjälpa de verkligt utsatta kvinnorna!
   Kvinnor som blir våldtagna ska ha rätt till all hjälp som finns!

 24. Maria Georgieva - 10 december, 2010

  Tackar Anna Hellgren för flera skarpa analyser i en.
  Välskrivet!

 25. Kristina Lindquist - 10 december, 2010

  Right on the money, Anna Hellgren! Tack för det.

 26. Anders_S - 10 december, 2010

  Påståendena om mig är naturligtvis total felaktiga och kommer att resultera i en polisanmälan om förtal om de inte tas bort. Min åsikt har aldrig varit att Assange på något sätt är oskyldig. Det kan han vara, men det vet vi inte.

  Vad jag tycker om våldtäktsärendet har jag uttryckt en mängd inlägg (jag har skrivit ett 20-tal) och här finns en:

  http://www.zaramis.nu/blog/2010/08/23/smutskastningskampanj-betyder-inte-att-assange-ar-oskyldig-till-brott/

  Jag vill också gärna ha en ursäkt på mejl och om möjligt också en offentlig sådan.

  • Anders Eriksson - 10 december, 2010

   ”Utöver detta menar jag också att man på goda grunder kan ifrågasätta minst en av våldtäktsanmälningarna. Nämligen den från socialdemokraten Anna Ardin. För det är helt klart så att man kan misstänka henne för samröre med US-amerikanska underrättelsetjänster. Det är möjligt att hon inte har sådana kontakter, men de skulle kunna finnas där. Något som gör anmälan mot Julian Assange klart misstänkt som jag ser det.”

   Hur är detta inte ett stöd till konspirationsteorierna, Anders?

  • Henriksson - 10 december, 2010

   Anders Eriksson, är du på allvar? Menar du att man inte ens får se det som en möjlighet att utländska organisationer kan använda sig honey traps? Är det bara i Sverige det inte kan ske? Eller har det aldrig skett i hela världen menar du?

   Svensson är bara logisk. Han konstaterar att han inte vet vad som hänt. Han konstaterar att det kan vara fall av våldtäkt. Eller att det kanske inte är så. Att det kan ha varit CIA inblandade. Eller att de inte var det.

   På vilket sätt menar du att det är konspiratoriskt?

  • Jonas Fogelqvist - 10 december, 2010

   ”Det är möjligt att hon inte har sådana kontakter, men de skulle kunna finnas där. Något som gör anmälan mot Julian Assange klart misstänkt som jag ser det”

   Men herregud, är det här på allvar? Vad är det som får normalt sansade vänsterskribenter, att tappa koncepterna på det här sättet? Det var så yttersta högern misstänkliggjorde snart sagt varenda vänsteraktivist förr i tiden. Vi stödde till exempel vietnamesernas kamp. Det gjorde Sovjet också. Därför ”skulle vi kunna vara” KGB-agenter. Beklämmande, detta.

  • Anders Eriksson - 10 december, 2010

   Henriksson: Så det är okej att häva ur sig vad som helst, om man bara sätter ett frågetecken bakom det?

 27. CME - 10 december, 2010

  Bara genom att läsa vissa av kommentarerna här visar ju att Anna Hellgrens analys stämmer. Precis som i Bjästa straffas man om man har mage att anmäla den populäraste killen i klassen…

  Om man sedan på allvar tror att hela historien är en set-up av CIA måste man ha förläst sig på dåliga spionromaner…

 28. Mats Erikson - 10 december, 2010

  Det här kan vi väl vara överens om?

  Assange ska betraktas som oskyldig tills det finns en fällande dom.

  Assanges integritet ska respekteras.

  Anmälarna bör betraktas som trovärdiga tills det finns en övertygande anledning att misstro dem.

  Anmälarnas integritet ska respekteras.

  Kända personer, för övrigt rent helgonlika personer, står inte över lagen.

  Anklagelser om brott mot kända personer måste tas på allvar och processen bör vara i grund och botten den samma som gäller för andra misstänkta.

  Om en person som misstänks för ett allvarligt brott befinner sig i ett annat EU-land är det rätt att försöka få honom eller henne överlämnad till den svenska rättvisan för utredning och eventuell prövning.

  Hämtat från den utmärkta http://juridikbloggen.wordpress.com/

 29. anne skåner - 10 december, 2010

  Diskussionen kring Assange har blivit en maktkamp mellan kvinnor och män istället för en diskussion kring saklighet. Vi kan givetvis jämföra med mängder av händelser även Bjästa. Men jag tycker att om man skall acceptera en sanning som sanning borde man ju läsa allt och värdera det som skrivits. Jag tror inte på CIA konspirationen, trots att en av kvinnorna på sin hemsida skrivit att hon varit aktiv som lockerska i andra sammahang. Borttaget nu men väl sparat. Jag tror dessvärre att det handlar om vanlig svartsjuka för att han parallellt med att bo hos en tjej låg med en annan. Trots allt lockelser till spännande män finns alltid och Assange hade lyskraft.
  Men jag har följt popvärlden allt för väl för att veta att vissa tjejer gärna dras till lyskraften i det spektakulära. Jag tror inte Assange angav något trohetslöfte med svenska Anna men jag kan se det som djävligt solkigt att bete sig rent moraliskt som han gjorde. Men att kalla det för våldtäckt när inte ens åklagaren är säker på det, tycker jag är djävligt magstarkt.
  Låt inte debatten om yttrande och demokrati handla om makt mellan två kön om vem som har rätt eller fel. Saklighet är en dygd och framför allt skall man skriva sk initierat och tycka bör man ha läst mer än enskilda skribenter. Jag har läst det mesta som skrivits i frågan och jag inte låta bli att tycka att rättsväsendet är märkligt. En undersökning av rättsgånen kommer säkert att begäras och då får vi också se vilka misstag Åklagare och polis har gjort. Att använda ord som kvinnohatare är magstarkt, det handlar snarare om personer som inte läst inte kunnat tolka eller analysera vad som skrivs.

 30. hjärnspöket - 10 december, 2010

  Att brottet går under rubriceringen våldtäkt, är ju lite missvisande också, båda kvinnorna har ju haft sex med honom av fri vilja, inget våld har heller förekommit, om ni sett ”den första” kvinnans twitter så kände man definitivt inte till är sårad kvinna, men hon rensade den, så att åklagare mfl inte skulle bli förvirrade antar jag, ”den första” kvinnan introducerade ju också Assange till ”den andra” kvinnan, efter att det som senare blev anmält som ”våldtäkt” (en sprucken kondom), vilket ju också är ganska motsägelsefullt..

  jag säger inte vad som är rätt eller fel, men det är många som uttryckt sig i detta fall utan några som helt aningar om vad som har hänt, att kvinnorna blir utpekade är självklart fruktansvärt beklagligt, det är världens största ”cirkus” nu..

  ..TO UNDERSTAND A WORD IS NOT TO UNDERSTAND ITS MEANING, NEVER THE LESS WE ARE JUST (OR ONLY) WHAT WE UNDERSTAND ..AND ISNT THAT CONVINIENT?

  /one love

 31. Tony Åhl - 10 december, 2010

  Varför skyddas ANNA ARDINS (”Lisas”) identitet av DA när faktum är att hon själv söker publicitet via sin blogg http://ardin.se/ eller twitter http://twitter.com/annaardin. Där talar hon öppet om var hon befinner sig (något som Claes Borgström vägrar att tala om) och kommenterar de olika anklagelserna mot sig. Det är öppenbart att hon njuter av att vara i rampljuset. DET LUKTAR ILLA OM DET HÄR ”STACKARS LILLA” ANNA!

  PS verkar dessutom som att jag är kvinnohatare undrar om min flickvän och min mamma håller med om den saken?

 32. Tony Åhl - 10 december, 2010

  En annan sak som får mig att höjja ögonbrynen en smula är att alla förfasar sig över att angklagelserna från anna kopplas ihop med stormen kring wikileaks. Kan det bero på att det hänger ihop?

  Sen kan jag tycka utifrån hennes egna kommentarer att det ter sig en smula märkligt med den totalomvänding hon gjort när det gäller åsikterna om wikileaks som organisation, Vad har wikileaks som org att göra med enskila personers EVENTUELLA missgärningar gentemot henne?

  Jag själv blev för ca 2,5 år sedan misshandlad och rånad av en person aktiv inom socialdemokraterna personen hade problem såväl psykiskt som med droger/alkohol men inte fan har jag ändrat åsikt om sossarna för det.

 33. helena - 10 december, 2010

  Är det inte så att Sossarnas egen Broderskapsrörelse är inblandad?
  Är det inte så att Sossarna egen Claes Borgström är inblandad?

 34. farmorgun - 10 december, 2010

  Även om det kan finnas enskilda piratpartister som deltar i den här bataljen måste jag få säga att mig veterligt deltar inte Piratpartiet i detta könskrig. PP har fokus på Informationskriget där makthavare världen runt blivit skogstokiga när det utsätts för samma närgångna granskning som de utsätter oss medborgare för med hjälp av FRA och datalagringen. Nog är det talande i sig att när hela världen talar om Informationskriget på grund av Wikileaks, då tar könskriget här hemma ny fart.
  Många grabbar och grabbiga män som är skittrötta på allt snack om feminism och jämställdhet vägrar nu ta in att det finns skäl till att Åklagarmyndigheten har en särskild enhet i Göteborg med uppgift att utveckla hanteringen av den typen av ärenden så att det blir mer rättssäkert för kvinnorna, men också för männen. Att sedan förre JÄMO är kvinnornas försvarare gör det ännu svårare att se klart. Men, det är inget försvar för tilltaget att publicera uppgifter om den ena kvinnan med bild och namn. Däremot är det trist att den tekniska bevisning, som bloggare lutar sig mot, inte kommer fram till åklagaren som ska se till att förundersökningen blir så rättvisande som möjligt. Annars är det JA:s advokat som ska ha uppgifterna. Rättvisa ska skipas i domstol och intill dess att dom meddelats ska bägge parter ses som oskyldiga. Läs gärna Juridikbloggen som bjuder på en lektion. Sedan kan jag tycka att det inte skulle skada om en del feminister tog av sig genusglasögonen ibland eftersom dessa glasögon har en tendens att förvränga synen på ett sätt som inte är bra för någon.

 35. Camilla - 10 december, 2010

  Hej Anna Hellgren!,
  TACK för din artikel. Jag tycker den är bra att läsa för alla som på förhand har bestämt sig att kvinnorna ljuger och Assange är oskyldig.

  Å andra sidan, är det fel att bestämma sig att fallet är tvärtom, att kvinnorna har rätt och Assange är skyldig. Bara för att vi ska vara på kvinnornas sida.

  Jag anser mig själv feminist och följer intensivt debatter och rättegångar om våldtäkt. Jag tycker att det är hemskt att vi kvinnor ska behöva utstå den typen av våld och att det krävs så otroligt mycket bevis för att få en man fälld. Ibland, mer än bevis, som kvinna ska man också vara ”trovärdig”, vad det än betyder. En kvinna som i allmänhetens ögon beter sig som en ”hora” är inte trovärdig och ”kan inte våldtas”.

  Jag tycker att det många gånger är så svårt att vara kvinna, även i Sverige! Det borde inte vara så.

  I det här fallet tycker jag att vi ska avhålla oss från att ha en offentlig rättegång. Jag hoppas att Assange skickas till Sverige och att han får försvara sig här. Med alla garantier.

  Sedan är det så att vi kvinnor är de första som borde värna om vår lagstiftning. Den ska inte missbrukas. Och när man läser om detaljer kring händelserna är det inte utan att man undrar vad det är som håller på att hända här. Kvinnan du skriver om har varit jämställdhetsexpert på sitt universitet, feminist och verkar inte dum någonstans. Jag menar inte att hon inte kunde ha bli våldtagen för det, men jag hade hoppats mer på en sådan person. Att inse att hon blivit ”trakasserad” eller ”sexuellt ofredad” nästan en vecka efter händelsen och skriva på sin twitter så fint om honom bara dagen efter, DET är något som är konstigt. Hon har ju jobbat med de här frågorna förut, kunde hon inte ha insett det direkt? Och varför lät hon honom fortsätta sova i hennes lägenhet? Om det hade varit en annan kvinna, säg en icke-intellektuell kvinna, en kvinna som aldrig agerat jämställdhetsansvarig, som aldrig läst eller debatterat feminism, så hade jag förstått det, men som det är nu så florerar det en massa frågor i mitt eget feministhuvud.

  Jag förstår de som undrar. Och det är synd att det blivit en global hatkampanj mot kvinnorna. Jag hoppas att han skickas till Sverige, får en rättvis rättegång, och få ett slut på detta en gång för alla.

  /feministen

  • Lars-Olov - 11 december, 2010

   Camilla

   Du skrev: ”Jag hoppas att han skickas till Sverige, får en rättvis rättegång, och få ett slut på detta en gång för alla”

   Om Assange kommer till Sverige och ställs inför rätta så blir det mest troligt ett renodlat bevisvärderingsmål. Det blir då antagligen den internationellt mest bevakade i Sveriges historia.
   1989 hölls två rättegångar om Palmemordet. Dom var också bevisvärderingssmål. Trots två rättegångar och trots att det skrivits massor av böcker och gjorts åtminstone två statliga utredningar så är fortfarande den fråga som domstolarna hade att pröva dvs sköt Christer Pettersson Olof Palme öppen.
   Han blev friad bland annat på grund av tveksamheter kring vittneskonfrontationen.
   Men det finns dom som menar att Lisnbet Palmes vittnesmål var korrekt och att Palmemordet är ”polisiärt löst” dvs att det var han som gjorde det. Hade han blivit fälld så hade många hävdat motsatsen.
   En rättegång (eller mest troligt, två rättegångar för förloraren lär väl överklaga) behöver alltså inte innebära att vi får ”ett slut på detta en gång för alla”.. Om han blir friad kanske det blir ett slut men blir han fälld mot sitt nekade så kommer nog debatten att fortgå ”med oförminskad styrka” ett bra tag till.

 36. W Wilcks - 10 december, 2010

  Avses med ‘Lisa’ samma kvinna som på sin bloggden 12 januari i år publicerade pamfletten ”7 Steps to Legal Revenge”, en semiprofessionell handledning i knepen om hur man skall gå tillväga om man väljer att använda sig av lagstiftningen för att hämnas på en sexpartner man inte är nöjd med?
  Sidan togs sedan bort 20100821. Kanske det ger en viss ledning.

 37. Krister - 10 december, 2010

  Förhören med de anmälande kvinnorna finns tillgängliga på nätet så skribentens upprördhet är helt omotiverad. Av dessa framgår att kvinnorna inte alls ansåg sig vara våldtagna. De hade haft frivilligt sex och Assange använde kondom. Men kondomen hade gått sönder och kvinnorna gick till polisen eftersom de var oroade över att ha kunnat bli smittade av någon venerisk sjukdom. Detta tog feministpolisen genast för intäkt att klistra en våldtäktsmisstanke på Assange. Tjena! Förvisso har den ena kvinnan långt senare kommit på att hon nog ändå blev utsatt för en våldtäkt eftersom Assange skulle haft sex med henne när hon sov. Detta kom hon dock på först sedan mediadrevet hade kört på ett tag. Trovärdigt? Tror inte det va.
  Nu har åklagaren sänt Assange kondom till Statens Kriminaltekniska Laboratorium för analys av orsakerna till att den gick sönder. Låter lite krampaktigt va?!!!!!
  Kvinnor har i decennier kunnat ljuga om att de äter P-piller trots att så inte är fallet. Detta helt utan risk för att bli anhållna, häktade och påklistrade misstankar om grova brott. Samma gäller uppenbart inte för män. Assange visste inte vad han gjorde då han reste till Sverige. Landet där män skall hålla käft och veta sin plats och där han får acceptera några år i fängelse om en kvinna i efterhand ångrar att hon hade frivilligt sex med honom.

 38. W Wilcks - 10 december, 2010

  Jag anser mig ha ganska bra koll på vad som sägs och skrivs i en större del av Europa. Men jag har aldrig ens tillnärmelsevis varit med om att Sverige så till den grad förlöjligas och ringaktas ja till och med föraktas som under de senaste veckorna.
  Och allt detta för en affär som Krister tämligen exakt bekriver ovan.

 39. Mats Erikson - 10 december, 2010

  Som sagt, här ovan breder Bjästa-mobben ut sig. Och att de med sina inlägg bara bekräftar vad Anna Hellgren skriver förstår de inte ens.

 40. Modig - 10 december, 2010

  Att ni orkar – innan rättegång skriver Arena artiklar om kvinnohatare….flertalet internationella media ufrågasätter om detta kan anses vara en våldtäkt som begreppet normalt används, att svenska domstolar har en annan uppfattning om vad som konstituerar tvång…ja inte vet jag, det får framtiden och åtalspunkterna visa om det låg något i detta. Vad man inte vill se är svenska myndigheter ta tillfället i akt och lämna ut Assange till USA på tveksamma grunder och naturligtvis vill man inte se SAP koryfeer skymta i tvivelaktiga sammanhang med tvivelaktiga anklagelser som svärtar ned utan skäl…men som sagt rättegång har inte ägt rum och ensast Árena hävdar tvärsäkert att frågetecknen som reses kring anklagelsen är tecken på kvinnoförakt.

 41. apparat - 10 december, 2010

  När man läser kommentarfältet slås man av hur härligt det är att det finns så många experter på sexualbrottsjuridik. Men hur vore det om vi istället för att spekulera vilt kring rimligheten i anmälan och kring Assanges skuld skulle vänta ut att domstolen fäller ett avgörande? Det är trots allt det vi har rättssystemet till. Anklagelser ska utredas och prövas.

 42. W Wilcks - 11 december, 2010

  Bjästa-mobben – att fästa nedsättande etiketter på alla dem som inte håller med en för inte saken ett dugg vidare. I varje fall inte åt det håll som initiativtagarna tydligen har avsett. Broderskapssossen Claes Borgström och hans gelikar har i detta fall på sannolika skäl förökt tänja gränser ett steg för mycket. Det står i varje fall att hoppas för Sveriges skull, Vi måste lyckas att kasta av oss detta reaktionära ok som åsamkat vårt land verkligen stor skada.

 43. hellstream - 11 december, 2010

  Oavsett alla internettroll som vräker ur sig sina spyor i tidningarnas kommentatorsfält så finns det ganska stor anledning att granska åtminstone den ena kvinnliga anmälarens motiv. Raderade tweets och bloginlägg i kombination med hennes utstuderade manshat i hennes ”hämnd mot män för dummies” på sin blog ger inte sken av en balanserad människa. Lägg därtill till hennes aktioner på Kuba i samarbete med suspekta amerikanska organisationer så förefaller inte konspirationsteorierna så orimliga.

  Det försvarar dock inte det uppskruvade feministhatet men det hjälper inte att kalla alla som ifrågasätter kvinnans motiv ”kvinnohatare”. Ungefär samma retorik som trollen använder!

  ”Hell has no fury like a woman scorned”

 44. Gustav - 11 december, 2010

  Om flickan i fråga njuter av uppmärksamheten, på vilket sätt förringar det den eventuella våldtäkten hon utsattes för?

  Det kan lika gärna vara hennes sätt att bearbeta det.
  Den frågan lämnar jag dock till de som har expertis på området sexuella övergrepp.

  Jag håller med om att det tyvärr låter otroligt att Assange skulle häktats om han inte varit frontfigur för Wikileaks. Något som gör det angeläget att diskutera frågan om vad som händer med andra våldtäktsanklagade om de lämnar landet.

  Jag tycker tidigare kommentarer har en god poäng att åklagarens agerande runt denna historia kanske är det som framförallt borde diskuteras.

  Det är inte upp till oss i kommentarsfältet att definiera dessa flickors upplevelse, vad är rättvisan i det?

  Upplever de att de har blivit utsatta för en våldtäkt så är det deras upplevelse. Den bör rimligtvis tas på allvar i det forum som har till uppgift att undersöka dessa frågor, och där avgöra om det är troligt eller inte.

  Har han begått en våldtäkt så bör brottsmisstanken prövas i domstol.
  Jobbar kvinnorna för C.I.A och han har begått en våldtäkt på dem, så bör det prövas i domstol eftersom brottet är detsamma.

  Att lämna ut honom till USA för de andra brott som de anklagar honom för, men som inte är olagliga enligt svensk la, är om det blir av under all kritik och bör reageras kraftigt mot.

  Ovan har några menat att de som anmält honom för våldtäkt borde offras.
  Då är min fråga varför inte Assange ska offras, särskilt om det skulle visa sig att han är skyldig? Wikileaks är ett nätverk som i vilket fall kommer förmedla denna viktiga information till omvärlden. Assange njuter också av den tidigare uppmärksamheten med Wikileaks utan att någon anmärker på det.

  Men att vi som medborgare bidrar till att skapa en global mobb mot endera parten utan något underlag förutom jäviga källor verkar dumt, eller hur?

  • Johan L - 11 december, 2010

   Så bara för att WikiLeaks klarar sig utan Assange så kvittar det vad som händer honom? Mycket märkligt resonemang…

  • Lars-Olov - 11 december, 2010

   ”Upplever de att de har blivit utsatta för en våldtäkt så är det deras upplevelse”.

   Du får det att låta som om det handlar om religiös upplevelse. Frågan är väl om dom har blivit utsatta för en våldtäkt eller ej.
   Eller menar du att någon ska dömas för stöld om du upplever att du har blivit bestulen.

 45. W Wilcks - 11 december, 2010

  Givetvis är det helt acceptabelt att närma sig den aktuella frågan från olika utgångspunkter och lägga tonvikt på olika aspekter. När detta är sagt, vill jag dock inte försumma att ge Dagens Arena ett gott betyg.
  Alla övriga svenska fora som jag varit i kontakt med har med blixtens hastighet raderat min kommentar så snart jag nämnde Anna Ardin eller hennes 7stegsmodell om hur omsorgsfullt man måste planera sin hämnd för att den med framgång skall genomföras ”för att ditt offer får lida på samma sätt som han fick dig att lida.”
  Så Dagens Arena är värd en applåd!

 46. Gustav - 11 december, 2010

  Lars-Olov: Jag vill påstå att du väljer att tolka det jag skrivit som om jag menar att det vore något religiöst. Däremot så är det deras upplevelse av händelsen och den kan inte vi ta ifrån dem.
  Det återstår att se om rättsväsendet delar den bilden eller inte.

  Och du har alldeles rätt, frågan är om de har blivit våldtagna eller ej. Men jag ser inte att du eller jag sitter i det läget där vi har underlag eller insikt att kunna göra den bedömningen i skrivande stund. Assagne är inte heller dömd utan för tillfället pågår om jag har förstått det rätt en förundersökning, domslutet har m a o inte kommit.

  Och ja om jag anser att jag blivit bestulen och rättsväsendet olika instanser delar den åsikten med mig, så bör någon kunna dömas för stöld.
  Sedan om lagstiftningen måste ses över tycker jag är en annan diskussion.

  Dock har vi mer information om åklagarens agerande vilket jag tycker varit anmärkningsvärt och föremål för diskussion.

  Johan L: Jag tycker inte att det kvittar vad som händer med honom, tvärtom. Men det vore ignorant att utan egentligt underlag säga att han är oskyldig, likväl som skyldig.
  Jag utgår från att rättssystemet kommer behandla detta ärende som liknande ärenden.

  Under den tiden så hoppas jag att Wikileaks och Openleak fortsätter att publicera denna i mitt tycke viktiga information.

  Kudos till artikelförfattaren för ett bra iaktagande.

  • Lars-Olov - 11 december, 2010

   Gustav

   Du skriver: ”Men jag ser inte att du eller jag sitter i det läget där vi har underlag eller insikt att kunna göra den bedömningen i skrivande stund”

   Det stämmer men du skriver också att:

   ”Däremot så är det deras upplevelse av händelsen och den kan inte vi ta ifrån dem”

   Men vi vet inget om hur dom upplevt händelserna. Vi kan inte se in i deras huvuden. Om en del saker som påståtts om deras agerande innan och i samband med anmälan stämmer så kan det tyda på att dom inte upplevt sig vara våldtagna. Men det är svårt att i nuläget uttala sig om sanningshalten i dessa påståenden och ännu svårare att veta hur dom upplevt det hela.
   En av anmälarna ska tex ha raderat uppgifter om Assange på sin mikroblogg eftersom dom kanske inte gick så bra ihop med vålstäktsanmälan. Men jag vet inte om det stämmer men blir det en rättslig prövning så får vi säkert veta

  • Lars-Olov - 11 december, 2010

   Gustav

   Du skriver också att: ”Jag utgår från att rättssystemet kommer behandla detta ärende som liknande ärenden”.

   Men det mesta som vi sett hitills som tex åklagarmyndighetens agerande fram och tillbaka, det faktum att dom verkar ha struntat i förundersökningssekretessen när dom pratat med Expressen och den internationella häktningsordern tyder ju på att rättssystemet inte kommer att behandla detta som liknande ärenden
   Tvärtom så ser det här ut att bli väldigt speciellt

 47. arne - 11 december, 2010

  För det första tror jag inte så många vet om det där med kopplingarna till någon antisemit. Antisemitism är givetvis helt oacceptabelt, det finns inte många som står upp för dessa värderingar idag direkt. Däremot används det för att trakassera människor med ”fel” åsikter har jag märkt. Det är tragiskt och tyder främst på en uppenbar brist på sakliga och korrekta argument.

  Angående Wikileaks-debatten tror jag inte att de som ställt sig på Assanges sida gjort det pga en längtan efter en manlig ledare och/eller att kvinnohatande troll ska få makten, Snarare för att Wikileaks är ett arbete i yttrandefrihetens och demokratins sanna namn – information som granskar makten, underifrån.

  Detta är ovanligt idag, när vi snarare lever i ett land och en världsdel där makten granskar medborgarna.

  Att makten sedan sätter dit Assange för våldtäkt, framstår i ljuset av detta (precis som när man sätter dit ”terrorister” pga brollop) mystiskt och misstänkt. För är inte så konstigt att man tänker att det kan vara en konspiration i dagens politiska klimat, där snart vem som helst med fel bakgrund och värderingar kan bli anklagad – och dömd – för ”terrorism”.

  Om man inte förstår det, har man inte förstått vår tid och de hot som finns mot demokrati och yttrandefrihet idag.

  Visst kan det vara så att Assange är skyldig till våldtäkt och isåfall borde han självklart dömas för det. Men att jämföra detta fall med andra våldtäkter (i ditt fall med ”Lisa”) är att helt bortse från de politiska omständigheterna i detta fall och det förstår ju du också.

  Vanligtvis ser man kvinnohatande åsikter/värderingar samt även antisemitiska dito – ja, alla typer av åsikter som går emot de mänskliga rättigheterna om allas lika värde och rätt till oinskränkta liv – hos personer som på andra sätt inte respekterar eller vill kränka demokratiska värderingar. Hos personer som t ex inte respekterar yttrandefriheten – rätten att säga vad man vill utan att personligen drabbas på något sätt av det (för då kommer man ju självklart inte att våga säga något sedan). Detta kan ske i form av smutskastning eller trakasserier, anklagelser om att vara antisemit fast man självklart inte är det etc.

  Det fria ordet – mänskliga rättigheter – fred – demokrati. Det hänger ihop på precis samma sätt som krig – brott mot demokratiska värderingar – illvilja – trakasserier – smutskastning (= brott mot de mänskliga rättigheterna) gör.

 48. Hanna Hellström - 11 december, 2010

  Bra skrivet Anna. Jag håller inte bara med, utan känner mig även hoppfull inför det faktum att inte alla med medieutrymme använder det till att sjunga med i Assanges hallelujakör. Det handlar inte bara om två separata saker. Det handlar också om att vi har ett rättssystem. Det är alltså inte upp till någon av oss att dömma – varken Assange eller ”Lisa”.
  / HH

 49. Gun Hedén - 11 december, 2010

  Det är för bedrövligt att det finns så många kvinnohatare både i Sverige och i andra länder. Kvinnor ifrågasätts hela tiden när vi anmäler måns våld mot kvinnor.
  Skönt att Arena tar bladet från munnen och benämner vad det handlar om.

 50. ErikMM - 12 december, 2010

  Här gäller det att inte låta sig kollras bort och tappa fokus.
  Wikileaks/Julian A är budbärare. Det viktiga är den info de fått från ”whistleblowers” och som de generöst delar med oss vanliga dödliga.

  Wikileaks ger oss det som etablerad media borde förse oss med…

  För lite mer kring Anna Ardin och Sofia Wilén, kopiera och klistra in länk nedan
  http://www.counterpunch.org/shamir09142010.html

 51. morpheo - 12 december, 2010

  …så kommenterade väl Naomi Klein ändå bara (nåja, ”bara”) att USA använde sig av våldtäktsanklagelserna för att komma åt Assange på samma sätt som de använde sig av kvinnors rättigheter (nåja, ”kvinnors rättigheter”) i Afghanistan för att stödja en invasion – något som därigenom inte på något sätt (jag kan ju misstolka) negerar att övergrepp eventuellt begåtts?

  Wikileaksfrågan är större än Assange och kvar återstår för domstol(ar?) att fälla dom.

  • Leyla - 13 december, 2010

   @Morpheo. Du kan inte uttrycka dig lite krångligare?

  • morpheo - 15 december, 2010

   1. assange förgriper sig (eventuellt) sexuellt på någon.
   2. denna/dessa någon anmäler
   3. usa utnyttjar detta för att komma åt wikileaks genom assange
   4. det betyder _inte_ att någon/några inte utsatts för övergrepp

   1. talibaner förgriper sig på kvinnor/kvinnors rättigheter
   2. världen reagerar
   3. usa utnyttjar detta för att kriga
   4. det betyder inte att kvinnor/kvinnors rättigheter _inte_ förgripits på.

   Det är inte nödvändigtvis antingen eller, det kan faktiskt vara både och.

   Och jo, jag skulle kunnat uttrycka mig _mycket_ krångligare, men hur kul hade det varit?

 52. Gustav - 12 december, 2010

  Lars-Olov:

  Vi kan förstås inte se vad de tänker, fast det hade varit praktiskt då det skulle skapa en del klarhet i detta.
  Däremot så tolkar jag deras anmälan om våldtäkt som att de upplever att de har blivit våldtagna, hur tolkar du den?

  Jag kan föreställa mig flera scenarier till varför de ändrat eller raderat inlägg på såväl micro-bloggar som social media. Är det något som är av vikt för målet så förmodar jag att de kommer att få svara på det under förundersökningen. Vad tror du?

  Oavsett deras tidigare agerande, tidigare åsikter och vad de har sagt före och efter händelsen som föreligger anmälan, så kan det likväl varit en våldtäkt under det tillfälle anmälan avser.

  Sexuella övergrepp och våldtäkter är vanligare än vad många tror, så jag ser inte det som något helt otroligt om så skulle vara fallet. Men jag har ingen aning och kan därmed inte heller döma endera part, utan får vänta och se hur detta utvecklas.

  Det jag vänder mig mot i kommentarerna liksom artikelförfattaren vänder sig mot i artikeln, är att väldigt många tenderar till att grundlöst försvara den anklagade mannen och istället anklaga de eventuella offren i denna historia. Detta utan andra egentliga grunder än viljan att antingen se Assange som en våldtäktsman eller inte.

  Gällande det övriga du replikerar så håller jag med och hoppas att rättsväsendet agerar enligt regelboken, till trots den dåliga starten.

  mvh

  • Lars-Olov - 12 december, 2010

   Gustav

   ”Däremot så tolkar jag deras anmälan om våldtäkt som att de upplever att de har blivit våldtagna, hur tolkar du den?”

   Jag har inte sett anmälan så jag har inte tolkat den.
   Den förste åklagaren, jouråklagaren utfärdade en häktningsorder och satte sig sen och pratade med Expressen. Ganska snart så upphävde Chefsåklagare Eva Finné häktningsordern och skrev av misstankarna eller skrev ned dom till sexuellt ofredande eller något sånt.
   Då gick Borgström till Åklagarmyndigetens Utvecklingscentrum i Göteborg som återupptog det hela. Men till skillnad mot de tidigare två åklagarna, som även om dom gjorde olika bedömningar, i alla fall hade vett att agera snabbt så verkar nu allt utredande ske med snigelfart. Att höra två personer verkade tex ha tagit flera månader. Att det skulle vara en klockrent fall tror jag att vi kan utesluta utifrån det vi sett hittills för då skulle nog den första häktningsordern ha fått stå kvar. Borgströms insatser som Tomas Quicks försvarare och i diverse tv-debatter har gjort att åtminstone inte jag har något som helst förtroende för honom. Det finns en betydande risk att Borgström & Co skämmer ut vårt rättsväsende inför en hel värld

 53. Kristina Persdotter - 13 december, 2010

  Anna du har så rätt! Och det är så sorgligt att personer jag sett upp till, såsom Naomi Klein och John Pilger, inte förmår göra en korrekt analys. Bör man nu börja tvivla på sanningshalten i annat de har sagt och skrivit?

  • LJ - 13 december, 2010

   Det bör du göra. Särskilt det som Naomi Klein skrev i boken Chockdoktrinen. Inte många rätt där inte

 54. Daniel Lundgren, Solna - 13 december, 2010

  Våldtäktsmannen i Bjästa var inte föremål för den amerikanska administrationens intresse och hade ingen anledning att oroa sig för Sveriges väldokumenterat underdåniga inställning sedan 11 september 2001. (Tänk på CIA:s utvisning av de två egyptierna etc). Han har inte behövt känna sig det minsta hotad av krav på att han avrättas som framförst från så hög position som från Mike Huckabee, fd presidentkandidat som kom en bra bit i racet (se den länkade artikeln i The Australian). Det är förstås möjligt att det finns likheten, men stora likheter? Vad anklagelserna mot Assange närmare består av är i skrivande stund ganska oklart. För att inte tala om hur osäkert det är om han är skyldig. Hur vettigt är det att börja tala om Bjästa då? Gäller inte principen oskyldig tills bevisad skyldig i Arenas spalter? Man har rätt att fråga varför. Man har rätt att undrar varför assange fängslas just nu. Man har rätt att sätta indylika händelser i ett historiskt perspektiv och även, för den delen, att ifrågasätta att den amerikanska administrationen i första hand drivs av jämställdhetsmotiv, i detta fall liksom i fråga om de krig som Assange läckt källor om. Då underlättar det förstås om man har litet historiemedvetenhet och litet insikt i hur USA-imperialismen fungerar. Till skillnad från, som det tycks, Arena. Tyvärr. Det betyder inte att Assange nödvändigtvis är oskyldig. Det återstår att se. Det är litet det som är poängen.

  • Nisse - 14 december, 2010

   Är du säkert på ett det var en sexuell kränkning i Bjästa?

   Man? Snarast var det väl de här tjejerna kokade ihop en anklagelse och riktade med mot en tonårspojke.

 55. Nisse - 14 december, 2010

  Två vänsterradikala kvinnor tycker det är häftigt att träffa kända män och tvekar inte att ha ett one-night-stand, vilket de twittrar glatt om dagen efter.

  Men mannen i fråga ville inte mer än ha lite sex och ett nej är ett nej; hans kändisstämpel drar dock till sig opportuna kvinnor och några av dem fattar inte att ett one-night-stand är ett one-night-stand.

  Men det slutar inte där; ”Linnea”som har en punktlista för hur man hämnas på pojkvänner (kanske lever hon i vanföreställningen att mannen nu är hennes pojkvän?), och kommer då på den briljanta idén att höra av sig till både polis och media för att få maximal effekt. Cirkusen är därmed igång. Man kan jämföra med anmälningar av våld i nära relationer som till 90% görs av kvinnor, trots att det faktiska våldet i nära relationer är jämnt fördelat mellan könen. Vad förklarar denna iver att anmäla och hämnas?

  Media går igång och vänsterradikalen Claes Borgström vädrar morgonluft (kollegan ”Golden boy”, ni vet, förra ministern Lennart Bodströms son som ärvt sitt ämbete, lyckades ju fälla en Svenska operasångare med latinamerikanska rötter efter att skådisen på vänsterkanten – Maria Lundqvist -lyckats få igång ett drev där folk överträffade vetenskapen genom att minnas åtta år tillbaka (något ingen från planeten Tellus klarar – cyber!). Historien handlar om … en tjej som tycker det är spännande att ha ett one-night-stand med en kändis och tillika är latinamerikan (leende guldbruna ögon). Ingen bildad person fattar dock hur personalen i domstolen trollat till det, men mannen hamnar i fängelse.

  Anna Hellgren döljer inte sitt manshat, som har blivit lite trendigt på vänsterkanten (när Mona Sahlin hoppade måster den gamla kommunisten Lars Ohlý skräna: det var för att hon var kvinna, vilket är samma argumentation som Ohlýs dåvarande flickvän hänvisat till i en av de sällsynta intervjuer hon gav innan de gifte sig). Hellgrens artikel är ytterst obehaglig och påminner om det gatlopp en ung kille fick springa i Bjästa för att ett par tjejer kokat ihop en vansinnig historia som media sväljer med hull och hår; det är ju också från media som ”verklighetens folk” hämtar sin information om saker och till, så effekten blir fruktansvärd för den unga kille som utsätts för detta drev. Anna Hellgren verkar dock gå igång på sånt…

  Men nej Anna Hellgren, Maria Lundqvist, Claes Borgtröm m fl., det är inte acceptabelt att spela ut sin bitterhet i media så att en man, på grund av att en man sagt nej, ska behöva utstå den psykiska terror som pojken i Bjästa fått utstå.

  • Jojo - 14 december, 2010

   så, sammanfattningsvis, du tycker inte det finns något som kan kallas våldtäkt det brottet är bara bluff och båg? eller är det bara våldtäkter som uppmärksammas av media som är falska? rent generellt.

 56. Sigward Casperson - 14 december, 2010

  Om Assange har begått våldtäkt eller ej är en fråga för rättsväsendet. Kannstöperier i den frågan gör ingen nytta, men kan ställa till skada.

  En del av kommentarerna ger anledning till ett par frågor:

  Varför blir en del män så provocerade av denna och liknande artiklar? Det ser också ut som att några försvarar, ja t o m hyllar, våldtäkt på kvinnor; är det rätt uppfattat? Vad föranleder sådana kommentarer och attityder? Man får önska att det bara handlar om snack och stannar vid det. Men om det nu är så, så skall man ändå veta att all vårdslöshet i tal eller skrift är försåtlig, och kan om den upprepas tillräckligt ofta bli till ”sanningar” med otäcka konsekvenser.

 57. Petra - 16 december, 2010

  Helt rätt analys, stort tack för det, behövs vettiga perspektiv särskilt i den här diskussionen.

 58. Krille - 16 december, 2010

  Jag tycker du gör det lite lätt för dig när du klumpar ihop alla kritiker och jämför oss med Bjästa.

  Jag har personligen inga misstankar om att CIA eller någon annan organisation har fått de två kvinnorna att anmäla Julian Assange. Däremot tycker jag att hanteringen efteråt inte känns direkt normal och jag vill gärna kritisera den utan att bli hopklumpad med de som trakasserar kvinnorna.

  1. Varför hängdes Assange ut så fort i media?
  2. Varför svängde åklagarna fram och tillbaka i början?
  3. Varför envisades åklagaren med att häkta Assange trots att han erbjöd sig att infinna sig på en ambassad och svara på frågor?
  4. Varför motarbetar man borgensförfrågan?
  5. Varför förnekar man från svenskt håll diskussioner om utlämning till USA när amerikanska källor hävdar att sådana förts.

  Det känns definitivt som om politik spelat in i hanteringen av frågan.

 59. Justice - 17 december, 2010

  Ojojoj. Där e ju en kvinnohatare! Nisse e ju perfekt i studie syfte. Skönt att de vågar visa sig!

 60. Lovisa - 18 december, 2010

  Det var inte helt lätt att hitta något vettigt skrivet om det här. Tack!
  Vill passa på att påpeka att Israel Sharim är språkrör för wikileaks i sverige, vilket ju gör soppan ätter värre. Medierna i P1 pratade om det i söndags, kolla deras hemsida. (Eller är SR i konspiration med CIA?)

  • Andrea D - 6 mars, 2011

   Israel Sharim är inte språkrör för WIkileaks i Sverige.

 61. Rikard - 13 januari, 2011

  ” och på samma gång anse att den som åtalas för våldtäkt bör höras i en rättegång.”

  Han är ju för tusan hakar inte åtalad???

  Och den feministiska åklagaran i detta fall, har tidigare talat om att använda processen i och för sig som straff, även i de fall fällande dom inte kan nås. För hon ”vet” ju att män är skyldiga och kvinnor offer.

  J-vla manshatare!

 62. El Mero Mero - 15 januari, 2011

  ”Varför längtar så många människor efter en upphöjd, oberörbar och manlig ledare?”

  För att folk i allmänhet har ett utpräglat flockbeteende, ett lemmeltågsbeteende, i kombination med en faiblesse för enkla sanningar. Det är därför människor gång på gång okritiskt följer en ledare, en Mero Mero, som pekar med hela handen och gör sig skyldiga till övergrepp. Assange är i en dels ögon den ofelbara Messias de väntat på. En 2010-talets Che Guevara eller Subcommandante Marcos..

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

En ny Samhallsklass

Blogg › De är 20 000 nu. Och de är på väg att bli fler. De packar din mat och städar flygplatser. De långsammaste är för länge sedan bortsållade. I en verksamhet med avkastningskrav kan det krävas att du jobbar 17-timmarspass. Välkommen till det nya Samhall. 938facebook: 875 twitter: 63

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Pisa: Elever med utländsk bakgrund presterade bättre

Att antalet elever med utländsk bakgrund blivit fler har inte påverkat årets Pisa-resultat negativt jämfört med 2012... 0Inga delningar

Veckans graf: Nästan var femte pensionär under EU:s fattigdomsgräns

Stor brist på sjuksköterskor och lärare


Johanna Senneby

Fackkritiker blir Trumps arbetsmarknadsminister

Donald Trump kommer att utse den fackkritiska snabbmatskedje-vd:n Andy Puzder till arbetsmarknadsminister. 0Inga delningar

Bring överklagar Arbetsmiljöverkets miljonböter

Fler får indragen sjukpenning


Kent Källqvist

Palestina firar jul i terrorns skugga

I dag hade de tre vise männen inte kommit fram till Jesusbarnet i Betlehem. 0Inga delningar


Vesna Prekopic

Nu måste skolan prestera i jämlikhet

Dags att lägga Pisa-paniken åt sidan och börja jaga jämlikheten i skolan lika högljutt som man jagat elevernas resultat. 0Inga delningar

Överskatta inte Pisa

Ett år med andrum


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev
  annons_julkap_2016