Lynchmobbar som Soldiers of Odin är människofientliga. Svensk polis måste hantera dem därefter.

»Islam – antingen dödar vi dem eller så dödar de oss«.

Mottot hamras in av anhängare till den nazistiska lynchmobben Soldiers of Odin.

De senaste helgerna har grupper ur nätverket patrullerat flera städer runt om i Sverige, nu senast i lördags i centrala Stockholm.

En kantrad flyktingdebatt där flera ledande aktörer anammat Sverigedemokraternas politiska parlör mullrar i bakgrunden: flyktingvåg, volymer och annalkande undergång.

Unga, aggressiva män med högerextrema sympatier klär sig i en mantel av moralisk överhöghet och söker kontrollen över offentligheten.

Reaktionerna på den fascistiska offensiven har hittills mötts med förundran och passivitet. Låt dem hållas, typ. SVT förminskar fenomenet och hotet genom att kalla nätverket ett »medborgargarde för att förhindra tafsande«.

Ordens lätthet är olidlig.

Vår tids fascistiska hydra – där Soldiers of Odin är ett av flera huvuden – har en medveten strategi för att dominera det offentliga rummet och skrämma allmänhet och motståndare till tystnad.

Metoden är bekant.

I Tyskland utgjorde de fascistiska frikårerna – med motsvarande unga, våldsamma män med fascistisk agenda – en nödvändig arm till nazistpartiets framväxt under mellankrigstiden. Även i Sverige fanns grupper med mer eller mindre öppet fascistiska anspråk, inte minst Munckska kåren.

Vår tids ideologiska lynchmobbar använder effektivt en form av psykologiskt gerillakrig för att tränga in i människors medvetanden. Tränga ut, ta över.

Journalisten och författaren Henrik Arnstad listar i sin bok »Älskade fascism« grader av fascistiskt inflytande i ett samhälle. Rörelser går från att enbart existera i relativ avskildhet, till att höras alltmer i offentligheten och slutligen på avgörande punkter påverka det politiska utfallet.

De senaste årens retoriska och politiska glidning vittnar om en reträtt inför hotet.

Var drar vi gränsen? När är våldets närvaro tillräckligt hotfullt, påträngande?

Hotet från fascismen behöver motkrafter i form av människor som organiserar sig, håller emot, men också en rättsstat som agerar. Svensk polis och säkerhetspolis måste formulera strategier för att möta, hantera och lösa upp våldsamma och högerextrema grupper som tar över våra städer. Soldiers of Odin och dess utväxter är människofientliga – och ska hanteras därefter.

Demokratin är nämligen inte ett ihåligt skal, fritt att fylla med godtyckligt innehåll. Den är en högst radikal ståndpunkt i direkt motsats till totalitära ideologier och dess agenter. Låt oss agera därefter.