Anneli Nordström Bild: Kari Kohvakka
Anneli Nordström Bild: Kari Kohvakka

Vem som styr landet har betydelse för människor. Vi behöver en välfärdspolitik som har stöd hos väljarna – inte en allianspolitik som villkoras av rasister, skriver Annelie Nordström.

Efter de senaste dagarnas budgetkaos var det en lättnad för mig och för Kommunal att ta del av Stefan Löfvens och Gustav Fridolins klara besked under onsdagskvällen. De kommer aldrig att låta Sverigedemokraterna diktera villkoren för svensk politik. Därför utlyses extraval den 22 mars.

Kommunal välkomnar extravalet. Sverigedemokraterna har med sitt agerande bevisat att de är ett enfrågeparti – ett rasistiskt parti som äventyrar Sveriges framtid genom att lova att fälla varje budget som inte lyder deras flykting- och invandringspolitik.

Självklart kan ett sådant parti inte ges något inflytande över Sveriges utveckling.

Nästan lika illa är borgerlighetens agerande i detta akuta läge för människovärdet och demokratin. I stället för att samarbeta med den rödgröna regeringen för att stoppa rasisternas inflytande, valde alliansen att fälla regeringens budget med stöd av Sverigedemokraterna.

Det kan knappast tolkas på annat sätt än att borgerligheten numera är beredda att regera landet med stöd av rasister.

Stefan Löfven uttryckte det bra på presskonferensen: ”Detta är en ansvarslöshet som saknar motstycke i svensk politisk historia”.

I extravalet finns två tydliga alternativ för väljarna att ta ställning till. Antingen den rödgröna budgeten, med viktiga välfärdssatsningar. Eller fortsatt allianspolitik, med ytterligare nedmonteringar av välfärden som följd.

För Kommunals del är valet självklart. Vi förbereder oss nu för att delta i en valrörelse med målet att vinna stöd för den rödgröna politiken. I regeringens budget har vi nämligen fått gehör för flera av våra krav.

Två miljarder kronor extra gör att 5 000 nya undersköterskor skulle kunna anställas i äldreomsorgen redan nästa år. Det är en fullständigt nödvändig satsning för många av Kommunals medlemmar, som idag sliter ut sig i en gravt underbemannad äldreomsorg. De saknar realistiska förutsättningar att agera som de proffs de faktiskt är och behöver fler arbetskamrater.

Den rödgröna budgeten lovar inte guld och gröna skogar – och Kommunal vill givetvis gå längre i välfärdssatsningarna. Men rödgröna förslag som höjt tak i a-kassan och höjt underhållsstöd skulle underlätta livet för många av Kommunals medlemmar.

För dem är det inte frågan om att kunna lägga pengar på hög eller att ägna sig åt lyxkonsumtion. För dem handlar det om att kunna köpa mat i slutet av månaden och julklappar åt barnen.

Politik är nämligen på riktigt, även om den senaste tidens taktiserande och rävspel har velat påskina motsatsen. Vad som står i budgeten har betydelse för människor. Vem som styr Sverige spelar roll. Särskilt för Kommunals medlemmar, som ofta har de lägsta lönerna och de sämsta arbetsvillkoren. De både bär upp välfärden och behöver den.

Kommunal räds inte ett extraval. Vi har nyligen genomfört en framgångsrik valrörelse där vi pratade med 170 000 medlemmar, i telefon och på arbetsplatser, och nu tänker vi göra det igen.

Vårt budskap var och förblir: Välj välfärden! Vi är övertygade om att regering ledd av Stefan Löfven kan genomföra de reformer som krävs för att minska orättvisorna och bygga Sverige starkt för framtiden.

Kommunals mål är en välfärdspolitik som har stöd hos väljarna – i stället för en allianspolitik som villkoras av rasister.

Annelie Nordström, ordförande Kommunal