Bild: stock.xchng

Göran Perssons tidigare regering och den nuvarande borgerliga delar ansvaret för att inkomstklyftorna tillåtits växa i Sverige. Den slutsatsen är ofrånkomlig av den utredning som presenterade på tidningen Fokus seminarium i Almedalen i går.

Swedbanks ekonomer har undersökt vad man kallar marginaliserade, dvs. människor som under längre tid uppburit a-kassa, sjuk- och aktivitetsersättning eller socialhjälp under mer än tre år. Den gruppen ökade oavbrutet under den förra socialdemokratiska regeringstiden,

Det är inte så konstigt. Göran Persson slog ut många offentliganställda kvinnor under 90-talets besparingar. Man har i stort sett passivt åsett hur de generella välfärdssystemen urholkats. Sossarna har inte klarat att bromsa den utsortering av fattiga elever som skett via friskolereformen och den nedrustade bostadspolitiken. Persson har släppt fram marknadslösningar, som de välbeställda och välutbildade kunnat hantera, men inte "dom därnere".

Resultatet? Tilltron till att socialdemokraterna står på de svagares sida minskar något, enligt en Synovate-Temo-undersökning som också kom i går. Det borde skaka om Sahlin och hennes valstrateger en smula.

Reinfeldt och hans gäng har nog haft en poäng när man pekat på "utanförskapet" som ett problem. Men sedan då? Under den nya regeringen har det bara skett "en oerhört liten nedgång" av antalet marginaliserade, enligt Swedbank. Hoppsan!

Jobbavdraget kan ha ökat sysselsättningen. Men det har varit dyrt, och man kan undra hur många av de nya jobben, som försvinner under 2009, samtidigt som 500 000 tvingats lämnat a-kassan. Guldregnet till de rika villaägarna i Stockholm och den avskaffade förmögenhetsskatten har inte minskat klyftorna, utan kraftigt spätt på de skillnader som uppstått under Göran Perssons regim.

Partisekreterare Per Schlingmann sa på Fokus-seminariet att han hoppas att de rikaste återinvesterar sina förmögenheter så att det blir fler jobb, men om de köper motorbåtar istället? Han lade också huvudet på sned och talade om vikten av en kvalitativ förskola. Men om den regering han försvarar verkligen vill bryta den ärvda fattigdomen, varför inför man då vårdnadsbidrag, som kommer att försvaga förskolan?

Swedbanks undersökning är en ny skärva, som visar att fördelningsfrågorna kräver handling.  Arbetarrörelsens ekonomiska råd kom nyligen med en annan pusselbit i samma ämne. Men statistiken är bristfällig, eftersom många fattiga inte finns med i tabellerna, t ex uteliggare och papperslösa. Vi behöver därför en stor, genomgripande låginkomstutredning, typ Per Holmberg, nu.