Paul Sabo

Just nu pågår hemska saker i Irak. Två parter, som tidigare var allierade i kampen mot terrororganisationen IS, har nu vänt sig mot varandra. En av många stridsplatser är Ninevehslätten. Lämna den i fred, skriver Paul Sabo, KDU-medlem och medlem i Assyriska föreningen.

Båda sidor har gjort sig skyldiga till grova brott, och denna artikel är inte menad att glorifiera någon av parterna. Undertecknad står inte på någon sida, förutom mitt egna folk.

Ninevehslätten är den plats där många assyrier/syrianer, fortfarande bor. Mitt folk har lidit oerhört mycket. Inte minst 2014 när IS kom in och tog över stora landområden i Irak och Syrien, men även 1915 då omkring två miljoner kristna dog i nuvarande Turkiet. Idag ser vi tyvärr en återvändande trend.

De kristna blir återigen drabbade av något de inte har med att göra.

Ninevehslätten är namnet på det området som assyrier härstammar från. Det är även namnet på det område mitt folk fortfarande kan kalla sitt hem. Nineveh har alltid präglats av assyrisk historia. Inte minst under Assyriska rikets stora dagar.

Fram till 2003 levde man ganska lugnt. Det fanns självklart stora problem även då. Arabisering och islamisering var på agendan. Men efter 2003 gick allt åt fel håll Vad som en gång var ett samhälle på omkring 1,5 miljoner kristna, har nu blivit ett samhälle på blott 300 000 personer.

Detta visar att något har gått fel. Det finns självklart ett antal faktorer som förklarar vad som har hänt, men den viktigaste är att vi får ta skulden för det någon annan har gjort. Det enda intresset mitt folk har i konflikten mellan Irakiska centralregeringen och KRG är vår överlevnad, och att vi får bestämma över vårt område.

Att man ska få bestämma över sitt liv, är något vi Kristdemokrater värnar starkt. Därför är strävan efter självständighet något kurderna har rätt till.

Vad som en gång var ett samhälle på omkring 1,5 miljoner kristna, har nu blivit ett samhälle på blott 300 000 personer.

Det kurderna däremot inte har rätt till, är att ta över andra ursprungsbefolkningars områden, och kalla det för deras.

Regionregeringen i norra Irak, KRG,  har gjort sig kända för att beslagta assyriska byar. SVT gjorde för inte så länge sedan en dokumentär om hur livet i Nahla såg ut. Man avslöjade bland annat att kusiner till Masoud Barzani hade konfiskerat hus och hela byar som tillhörde assyrier.

Självständighet i all ära, det är inte assyriernas bekymmer. Så länge man inte väljer att ta över deras områden genom odemokratiska vägar, exempelvis genom att avsätta folkvalda borgmästare.

Regionregeringen i norra Irak tar ofta på sig hjältemanteln när det gäller minoriteter. Man beskriver sig som en vän till de olika minoriteterna. Detta kan absolut stämma till en viss del. Man har tagit in massvis med flyktingar.

Dock har man själv gjort att det har blivit flyktingar när man bland annat retirerade från assyriska städer under IS framfart.

Jag känner heller inte igen när man säger att man är minoriteternas vän, när man i själva verket väljer att avsätta två assyriska borgmästare och ersätta med marionetter.

Detta är helt odemokratiskt, och liknar de sätt kurderna för inte för länge sedan kämpade emot. Gör rätt för er!

Självständighet i all ära! Men inte på min och fem miljoner andra assyrier/syrianers bekostnad! Lämna Nineveh i fred!

Paul Sabo är studerande och medlem i KDU Södermanland och Assyriska föreningen i Eskilstuna.