Det är märkligt att ett arbetarparti som Socialdemokraterna inte har några nya förslag om hur vi ska förlänga arbetslivet.

Ett välkänt faktum är att vi lever längre och är friskare längre upp i åren än någonsin. Positivt och glädjande – men det ställer samtidigt högre krav på den arbetsföra befolkningen om framtida resurser till pensioner, skola, vård och omsorg ska räcka till.

Vi måste möjliggöra för ett förlängt arbetsliv, i båda ändarna. Dels underlätta för människor att jobba längre – dels se till att inträdesåldern på arbetsmarknaden sjunker.

När det är billigare att anställa unga stimuleras fler att anställa just ungdomar. När riksdagen antog alliansbudgeten beslöt att ytterligare sänka arbetsgivaravgifter för de under 23 år. Detta har regeringen ännu inte gjort. Det är mycket olyckligt att regeringen i stället aviserat att helt ta bort de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga.

Sverige behöver också alla 40- och 50-talister, som ingenjörer, sjuksköterskor, läkare och andra erfarna yrkesmänniskors kompetens är svår att ersätta. För att underlätta och stimulera för fler äldre att jobba föreslår Moderaterna att det förstärkta jobbskatteavdraget utökas att gälla redan från 64 års ålder. Om det lönar sig bättre att arbeta, trots uppnådd pensionsålder vill fler arbeta, helt eller delvis. Det tjänar alla på. Men även detta vill regeringen ändra på.

Samtidigt som vi i Moderaterna fortsätter att utveckla arbetslinjen tycks regeringen helt ha retirerat i jobbfrågan. Var är förslagen? Det har varit tyst från Rosenbad sen valet. Den rödgröna regeringen var oförberedd och verkar fortfarande sakna politik och söka efter idéer.

Traineejobben som inför valet var det viktigaste jobbförslaget verkar kunna bortförhandlas enligt Löfven och ingen är säker längre hur det blir. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson lovar jobb till alla nyanlända inom två år, men säger inget om hur det ska gå till.

Alla unga ska ha sysselsättning inom 90 dagar har regeringen lovat. Då lägger regeringen ner översynen av Arbetsförmedlingen som alliansen tillsatte för ett år sedan. Trots att både arbetsgivare och sökande inte är nöjda och Arbetsförmedlingen misslyckats i sitt uppdrag. Det enda man kan vara säker på är att den nya regeringen fortsätter att göra det dyrare att anställa – både unga och äldre. Det förlänger inget arbetsliv!

Alliansens arbetslinje har levererat. Trots den djupaste krisen har svensk arbetsmarknad stärkts sedan 2006. Cirka 350 000 fler har ett jobb att gå till i dag, för att alliansen har prioriterat jobben. Vi fortsätter att lägga nya förslag om hur fler jobb ska komma till och om hur fler ska jobba längre.

Fullständiga betyg från gymnasiet är ofta avgörande för första jobbet. Arbetslösheten bland de som saknar utbildning är mer än dubbelt så stor jämfört med dem som har gymnasial utbildning. Därför föreslår vi att rätten att läsa in såväl grundläggande som särskild behörighet till högskolestudier på Komvux utökas till att omfatta alla vuxna som är behöriga. Möjligheten att läsa på Komvux är också viktigt för den som vill byta yrke, vilket positivt påverkar möjligheten att arbeta längre.

För att säkra välfärden måste många fler arbeta och arbeta allt längre. Märkligt att ett arbetarparti som Socialdemokraterna, inte verkar ha några nya förslag om hur det ska gå till.

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot