Bild: Mikael Lundgren

Jan Björklund är mycket bättre på att vara Fredrik Reinfeldt än Fredrik Reinfeldt.

När folkpartiet i helgen samlades i Västerås upprepade folkpartiledaren moderaternas budskap så slaviskt och skickligt att jag när jag läste hans tal blev glad över att folkpartiledaren inte är moderatledare:

Alla samhällsproblem är Mona Sahlins fel vilket bevisar att politik för jämlikhet inte fungerar. Därför ska Sveriges problem lösas genom ökade orättvisor. Någon annan väg är inte möjlig. Vissa ska få bättre välfärd men slippa betala för den och istället få sänkt skatt. Notan för kalaset ska skickas till dem med de allra lägsta lönerna för vilka arbetslöshet ska bli så dyrt att de tvingas söka sig till den låglönemarknad som regeringen konstbevattnar fram för dyra pengar. Det är liberalism, konstaterar major Björklund, nöjd över att ha lyckats knyta ihop den motsägelsefulla säcken.

Det är uppenbart att den borgerliga regeringen är mycket bättre på att opponera mot socialdemokraterna än vad socialdemokraterna är på att opponera mot den borgerliga regeringen. Däremot känns folkpartiets egen profil av kärnkraft, kärnvapen och kärnämnen inte helt klockren.

Folkpartiets försvarspolitiske talesman säger till tidningen Fokus att försvarsberedningen borde få uppdrag att analysera ett svenskt inträde i NATO eftersom "utan en saklig debatt får vi aldrig en folklig opinion för medlemskap". Detta sätt att smyga och lirka in svenska folket i något svenska folket inte önskar är problematisk. Visserligen skulle vi om vi blev medlemmar inte kunna tvingas placera kärnvapen i Sverige i fredstid, men väl i händelse av krig. Vi skulle även bli tvungna att acceptera principen om kärnvapenavskräckning och den centrala roll kärnvapnen spelar för alliansens strategi enligt dess strategiska koncept. Om vi fortsätter stå utanför kan vi däremot fortsätta att verka aktivt för nedrustning inom NAC och i andra fora.

Förutom kärnämnen i skolan och kärnvapen i allmänhet gillar folkpartiet även kärnkraft. 11 av 15 länsförbund vill bygga ut kärnkraften efter nästa val som del av en lösning på klimatfrågan. Men Greenpeace har räknat fram att tio nya reaktorer i Storbritannien bara betyder fyra procents lägre utsläpp, någon gång efter 2025. Det är inte mycket, med tanke på vad det kommer att kosta och vilken tid det kommer att ta. Kärnkraft är verkligen inte lösningen på klimatfrågan.

Överlag har folkpartiet få egna saker att komma med så Björklund kanske skulle ta och bli moderatledare ändå. Han vore farligare än Reinfeldt. Å andra sidan är det kanske vad som behövs för att få nån fart på Mona Sahlin.