Sverigedemokraterna mörkar en politik som är skadlig för Sveriges löntagare. Därför ska vi fortsätta granska partiet, skriver LO:s ordförande.

För en tid sedan bestämde vi oss för att granska de delar av SD:s politik som Jimmie Åkesson inte vill prata om.

Vi har försökt få till stånd en öppen debatt med Åkesson om detta och i förrgår ställde han äntligen upp mot mig i Svt Aktuellt.

Det blev en ganska bråkig debatt. Det blir lätt så när en politiker gör allt för att mörka hur hans parti röstar i riksdagen och vad som faktiskt står i deras egna riksdagsmotioner.

Hur många visste till exempel innan LO:s granskning att SD föreslår att anställningstryggheten ska försämras genom att det ska bli lättare för arbetsgivarna att sparka vem de vill? Hur många visste att SD röstat för att behålla Fas 3? Hur många vet att de vill försvaga rätten att strejka mot försämrade löner och arbetsvillkor?

I måndagens debatt bekräftade Jimmie Åkesson dessutom att SD tänker stödja Moderaternas budgetmotion om deras egen röstas ner. Det betyder att SD tänker rösta för sänkt a-kassa, för fortsatta utförsäkringar av sjuka och emot fler anställda i äldreomsorgen.

Det svåraste för Jimmie Åkesson är dock att förklara det som står på sidan 159 i Sverigedemokraternas budgetmotion.

Där föreslår de att bidragen till kommuner och landsting, det vill säga stödet till skola, vård och omsorg, ska skäras ner med 90 miljarder på fyra år. Det motsvarar årskostnaden för 290 000 undersköterskor, vårdbiträden och barnskötare.

Åkessons enda svar på detta är SD:s gamla vanliga. Han säger att ska spara på invandringen i stället och hänvisar till ”beräkningar” som ingen utanför SD:s partitopp ens tar på allvar. Eller som Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsekonom tidigare uttryckt det: ”Sverigedemokraternas beräkningar över invandringens kostnader är amatörmässiga och bygger på rena spekulationer”.

Dessutom tänker SD hjälpa riskkapitalisterna att fortsätta vinstjakten i välfärden. För samtidigt som Åkesson kallade dem ”girigbukar” i tv satt han och de andra i SD-ledningen i hemliga möten med dessa girigbukar och deras lobbyister.

SD bytte fot och stödjer nu riskkapitalisternas rätt till obegränsade vinstuttag.

Så vi ska fortsätta att bråka med SD och Jimmie Åkesson. Vi ska fortsätta att granska det de faktiskt gör, inte bara det de säger att de ska göra.

För Sverigedemokraterna mörkar en politik som är skadlig för Sveriges löntagare.

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande