Bild: Levend Bicaku, Palmecentret
Bild: Levend Bicaku, Palmecentret

Den 50 000 personer starka demonstrationen i Skopje är kulmen av den fördjupade politiska kris som landet befunnit sig i sedan socialdemokratiska ledamöter och journalister kastades ut med våld från parlamentet 2012.

Under de senaste fyra månaderna har en omfattande avlyssningsskandal skakat Makedonien.

På ett trettiotal presskonferenser har det socialdemokratiska oppositionspartiet SDSM offentliggjort material som kopplar ihop premiärminister Nikola Gruevski och hans konservativa regering med avlyssning av 20 000 personer, bland annat domare, journalister och oppositionella politiker.

Materialet styrker att premiärminister Nikola Gruevski och hans regering varit inblandade i stora korruptionsaffärer, maktmissbruk och valfusk. Det framkommer även att statliga institutioner är under regeringspartiet VMRO-DPMNE:s fulla kontroll.

Rättsväsendet är inte oberoende eftersom domare utses direkt av regeringspartiets toppskikt. I samband med valen har röstköp, påtryckningar och hot varit en metod som regeringspartiet använt. Av materialet framkommer även att regeringen avsiktligt mörklagt en händelse där en 22-årig pojke misshandlades till döds av polis.

Vad som nu beläggs i de politiska bomber som SDSM publicerat, och som utlöst de folkliga protesterna i helgen, är dock en utveckling som skett under en längre tid.

I flera viktiga omröstningar har oppositionens röstkort i parlamentet ”mystiskt” försvunnit och gjort att de inte kunnat rösta. I december 2012 släpades både oppositionen och journalister handgripligen ut ur parlamentet. Under valet 2014 förekom det enligt oppositionen omfattande fusk. Sedan dess bojkottar SDSM det parlamentariska arbetet.

Sedan regeringen Gruevski tillträdde år 2006 har pressfriheten inskränkts så mycket att Makedonien har rasat drastiskt, från plats 45 år 2006 till plats 117 i år, i Reportrar utan gränsers årliga ranking.

Det civila samhället har effektivt slagits sönder av regeringen och många har förlorat sina jobb på grund av ”fel” politisk tillhörighet. Oppositionen har under flera år försökt påvisa regeringens maktmissbruk. Men avsaknaden av fri media har hindrat folkliga protester i större utsträckning. Fram tills nu.

Det folkliga missnöjet som sakta byggts upp genom åren kulminerade efter de senaste månadernas avslöjanden och i söndags inleddes demonstrationen. Protesterna fortsätter dag för dag.

Den massiva demonstrationen för tankarna till Belgrad och de ihållande protesterna mot Slobodan Milosevic regim för 15 år sedan. Förhoppningsvis var söndagens protester början på slutet för Gruevskis korrupta och auktoritära regim.

Jonas Andersson, handläggare för Västra Balkan, Palmecentret