Bild: jensholm.se
Jens Holm V

Om Säpo medvetet har sporrat en personen till att spionera på mig och andra vänsteraktivister visar det att de inte kan skilja genuint engagerade personer från hot mot rikets säkerhet, skriver Jens Holm (V).

Aftonbladet har idag avslöjat att en person ska ha agerat som uppgiftslämnare åt Säpo under en längre tid. En av de personer som det har lämnats uppgifter om är jag.

Jag har ett svagt minne av denne man som en person som under slutet av 1990-talet deltog i några aktiviteter med Ung vänster och Vänsterpartiet i Uppsala där jag också var aktiv. Inget konstigt med det, det var massor med personer som kom och gick under den tiden. Om man har samlat in ”uppgifter” må det väl vara hänt. Det kan i praktiken vem som helst göra eftersom vi är en helt öppen organisation. Men det som irriterar och inte riktigt kan släppa min tankeverksamhet är vad vår säkerhetspolis, Säpo, har gjort av detta.

I praktiken kan ju vem som helst utnämna sig själv till uppgiftslämnare. Men det är Säpo som ska vara vår professionella myndighet och ska kunna skilja agnarna från vetet. Det är Säpo som måste göra bedömningen av sin egen verksamhet, vilka prioriteringar man ska göra. Om det är så att Säpo medvetet har sporrat den här personen att spionera på mig och andra vänsteraktivister är det extremt upprörande och illavarslande. Ja, det skulle visa att vi har en säkerhetspolis som inte kan skilja genuint engagerade personer i ett demokratiskt samhälle från hot mot rikets säkerhet. Ja, det skulle visa att vi har en säkerhetspolis som i praktiken kan utsätta enskilda människor för stor fara.

Säpo har tyvärr visat på extremt dåligt omdöme förr, men jag trodde den tiden var förbi. Eller är den inte?

Jag vill veta vad säkerhetspolisen har sysslat med. Därför har jag skickat brevet nedan till Säpo. Vänsterpartiet vill också gå till botten med detta. Vi har därför bjudit in dem till ett möte. Vi hoppas på ett skyndsamt svar från Säpo.

Jens Holm, riksdagsledamot (V)

Brevet från Jens Holm till Säpo: 

Säkerhetspolisen
Box 12312
102 28 STOCKHOLM

Diarienummer: 2013-12600

Hej Säpo,

Jag skulle skyndsamt vilja ha svar på dessa frågor:
1. Har ni uppgifter samlade om mig?
2. Om ni har detta skulle jag snarast möjligt vilja ta del av dessa.

Jag kontaktar er med anledning av de uppgifter som framkommit i Aftonbladet idag.

Med vänlig hälsning

Jens Holm, riksdagsledamot (V)

Inlägget är tidigare publicerat på Jens Holms blogg