Andrea Holm. Foto: Privat.

Jag som har Aspergers syndrom och ADD ska förväntas att inte prata om mina diagnoser. Men mitt liv är lika normalt som ert, och jag tänker att fortsätta att berätta om det, skriver Andrea Holm, som driver NPF-bloggen, en blogg om livet med Aspergers syndrom och ADD.

Vi lever i ett samhälle där alla förväntas vara på ett visst sätt och om du avviker från det som förväntas så sticker det direkt i folks ögon.

Jag som har Aspergers syndrom ska enligt andra helst hålla tyst om min diagnos. Att jag dessutom inte lever på samma sätt som majoriteten av befolkningen gör, leder till att jag många gånger inte får möjligheten att som alla andra få berätta om mitt liv.

När andra pratar om sitt arbete så pratar jag om min kamp för att komma tillbaka till arbetsmarknaden. När andra berättar om sin utekväll med vännerna så pratar jag om min kväll som bestod av illamående på grund av mina mediciner.

I bland höjer folk på ögonbrynen och blir förvånade över hur jag egentligen vågar berätta sådant. I andras ögon är det skämmigt att inte kunna arbeta och det är heller inte okej att berätta att man tar mediciner för sin psykiska hälsa. Men det är så mitt liv ser ut och även om jag inte lever på samma sätt som majoriteten så är det min vardag.

Jag har lika stor rätt att berätta om mitt liv som alla andra. Men den rättigheten får jag inte ta del av.

Jag önskar att samhället vågade stå upp mer för allas olikheter. Vi kämpar med att leva normala liv, men för vems skull? För din egna eller för andras? Många gånger har jag undrat hur lyckliga vissa egentligen är bakom den där fasaden som alltid visas upp.

Det är lika normalt för en del att behöva ta medicin för sitt mående som det för vissa inte är det. Det är också lika normalt att inte kunna arbeta precis som det för vissa inte är det.

Jag tänker fortsätta berätta om mitt liv, oavsett vad andra tycker. För mitt liv är lika normalt som ert. Jag önskar bara att fler vågade inse att vi faktiskt är människor och framförallt individer och inga förprogrammerade robotar.

Andrea Holm, driver NPF-bloggen, en blogg om livet med Aspergers syndrom och ADD