Jerker Stattin
Jerker Stattin

REPLIK | Civilsamhällets organisationer kan inte verka i ett vakuum där de reduceras till serviceorganisationer och tappar sin röstbärande roll, skriver Internationellt Centrum för Lokal demokrati.

När de kvinnor och män som anförtrotts att leda de lokala och regionala politiskt styrda organen stärks i sin kapacitet att leverera den service som medborgarna har rätt till, stärks även civilsamhället.

Det är något som Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD, har stor erfarenhet av genom våra internationella utbildningsprogram och vårt samarbete medpolitiker och tjänstemän på kommun- och landstingsnivå i ett flertal länder i Afrika, Asien och Östeuropa. Inte minst gäller detta i just Zimbabwe som Österberg exemplifierar med.

Konkreta exempel går att finna i de ledarskapsutbildningar som ICLD genomför, inriktade mot kvinnor som är politiker på lokal nivå. En deltagare i en av utbildningarna, en fullmäktigeledamot, berättar att organisationen World Vision hade kommit till hennes region för att förbättra flickors möjlighet till utbildning. Detta accepterades till en början inte av männen som hävdade att de unga flickornas viktigaste uppgift var att bli gifta. När kvinnan i fråga, fullmäktigeledamoten, förklarade fördelarna i att utbilda flickor blev reaktionen emellertid annorlunda i och med att den kommit från en folkvald ledare.

En annan fullmäktigeledamot från Zimbabwe berättar att UNICEF har försökt att introducera grävda latriner på landsbygden men att många i byarna inte varit villiga att förändra en djupt rotad vana och tradition. Ledamoten konstaterade: ”Det är här som jag kommer in som deras valda politiker, det är mitt jobb att förklara behovet och betydelsen av grävda latriner för hela samhället.”

Det finns ett flertal exempel på hur civilsamhälle och politiskt styrda organ på lokal nivå kan spela kompletterande roller i samhällsutvecklingen. Men att rikta förhållandevis större bistånd till civilsamhällets organisationer är inte lösningen.

Det är i institutionaliserade demokratiska organ som medborgardeltagande, rättssäkerhet och demokratiskt ansvarsutkrävande är givna element. Och det är där arbetet med ett brett spektra av samhällsfrågor och sektorsöverskridande politikområden får ett inbördes samband. Inte minst finns i de lokala institutionerna välutbildad personal som är viktig i utvecklingssamarbete. Inte minst behöver demokratiutvecklingen starka kvinnor på den lokala politiska nivån.

Enbart ett starkt civilsamhälle är långt ifrån tillräckligt. En hållbar demokratisk utveckling är avhängig transparenta och fungerande lokala och regionala demokratiskt förankrade organ, som genom sin närhet till invånarna har unika förutsättningar att fördjupa demokratin. Människors möjligheter att påverka de egna livsvillkoren genom lika inflytande och delaktighet är en central komponent för utveckling och ett effektivt verktyg i fattigdomsbekämpning.

Vi har sett effekterna av hur fungerande och transparanta lokala och regionala politiskt styrda organ bidrar till bestående demokratiutveckling i våra samarbetsländer.

Därför menar vi att en viktig del i det svenska biståndets bidrag till global fattigdomsbekämpning är att öka människors möjlighet att delta i lokala politiska processer. Detta måste innebära ett arbete med både utbuds- och efterfrågesidan av demokratisk delaktighet.

På så sätt skapas förutsättningar för utveckling av demokratiska strukturer på lokal nivå något som medför att fattiga människor i högre utsträckning får tillgång till den service som lokala och regionala politiskt styrda organ ansvarar för.

Jerker Stattin, tf generalsekreterare och styrelseordförande för Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD

ICLD främjar demokrati, god samhällsstyrning och delaktighet på lokal och regional nivå i Sidas samarbetsländer.