LEDARE Nu vankas återigen en period med rädsla, förstörelse, hot och anmälningar om hets mot folkgrupp. Kanske är det dags för Sverige att leva som man lär?

”Om vi inte ges tillträde till Almedalen kommer vi släppa lös 1000 fulla skinheads i Visby”, säger en  nazist  i gårdagens SvD. Det är ett öppet hot, men det ska ingen skrämmas av på Region Gotland som i år gett avslag på den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens (NMR) ansökan om att hyra markplats under Almedalsveckan.

Tack och lov. Förra årets närvaro medförde rädsla, förstörelse, hot och 18 anmälningar om hets mot folkgrupp. Nu utreder polisens tillståndsenhet om utsikterna för att NMR vistas i Visby. Förhoppningsvis blir det ett tydligt nej även från dem.

NMR må ha blivit ordentligt tillplattade under den misslyckade närvaron under Bokmässan i Göteborg, men det hindrar dem inte från att fortsätta mobilisera för fullt. De har fått ja till att demonstrera på 1 maj i Boden och Ludvika. Det är ingen slump att det är i just dessa städer, här har många nazister bosatt sig och i Ludvikas kommunfullmäktige har NMR:s Pär Öberg kuppat in sig genom att med hjälp av personröster bli invald på ett av Sverigedemokraternas mandat, som de själva inte kunnat fylla.

I DN:s artikel Barn rekryteras av nazister på skolgården i Ludvika beskrivs på ett närmast surrealistiskt sätt hur en högstadieskola används som ett verktyg i nazisternas rekrytering, med uppmaningar till eleverna att återta skolan från barn med utländsk bakgrund. Värvningsförsök vid skolans område eller inne i stan med antisemitismen som bränsle, ungdomar som ska lockas in i rörelsen för att radikaliseras. Och som lockas.

Skolans rektor kallar NMR:s närvaro i kommunen för »en otroligt stark, mörk makt som håller på att nästla sig in i det här samhället«. Skolans vice rektor, med ett judiskt efternamn, filmas på skolgården av nazister som samtidigt börjar  räkna upp vad hon gillat på Facebook, för att markera att de håller koll på henne. Båda rektorerna bär överfallslarm.

Vi har ju undertecknat FN:s konvention om förbud mot rasistiska organisationer.

Nazister är ett reellt hot och det öppna hatet mot judar går igen. Det syns på samma sätt i dag som på 1930- och 40-talen. Författaren Bernt Hermele berättar i P1-morgon om sin nya bok Kommer de, så skjuter jag oss. Om svenska judars liv i skuggan av Förintelsen, om hur antisemitismen tog sig uttryck under andra världskriget. Titeln är ett citat från Gunnar Heckscher, som skaffade ett vapen för att skydda sig och sin familj, och förberedde sig för ett kollektivt självmord om nazisterna skulle komma.

Nazisternas närvaro i vårt samhälle är påtagligt. Men dagens nazister som viftar med flaggor på gatorna skrämmer inte Bernt Hermele lika mycket som Sverigedemokraternas inflytande över Socialdemokraternas och Moderaternas migrationspolitik, säger han. Det är ett tankeväckande uttalande, men vi ska ändå inte förringa nazisternas öppna närvaro på våra gator.

Kanske är det dags för Sverige att leva som man lär? Vi har ju trots allt undertecknat FN:s konvention om att förbjuda rasistiska organisationer. Varför gör vi inte det?