Therese Guovelin Bild: Christoffer Hjalmarsson
Therese Guovelin Bild: Christoffer Hjalmarsson

Personalomsättningen i besöksnäringen är katastrofalt hög. Tycker Visita att sänkta kostnader eller bättre arbetsvillkor är vägen framåt?, undrar Therese Guovelin, HRF.

I dag håller Visita, den största arbetsgivarorganisationen inom besöksnäringen, årsstämma. Vi i Hotell- och restaurangfacket vill komma med några förslag som kan utveckla vår bransch.

Vi är stolta över att besöksnäringen är en jobbskapande framtidsbransch som omsätter mer än stål och järn tillsammans. Men arbetsmiljön och arbetsvillkoren måste bli bättre för att den goda tillväxten ska fortsätta.

Personalomsättningen är katastrofalt hög. Varje år omsätter besöksnäringen omkring en fjärdedel av de anställda. Yrkeslärare pekar på att unga tjejer tappar lusten att jobba redan efter sin första praktik. Vi är en ungdomsdominerad bransch och det är en alarmerande utveckling. Varför hör vi inte Visita oroas över detta?

I en kampanj visar de att vår näring växer och kan ge många unga jobb. Det är bra. Men var är svaren på hur vi få de anställda att vilja se våra yrken som en långsiktig karriär? Hur ska det bli möjligt att inte bara få sitt första jobb på hotell och restauranger utan också vilja vara kvar på det tredje och fjärde?

Inga glassiga kockprogram tycks få fler unga att vilja utbilda sig till våra yrken. Intresset för gymnasiets yrkesprogram inom vår bransch har fallit under nästan tjugo år. I dag har många företag stora problem att få fram utbildad personal. Vår bransch behöver rekrytera mellan 40 000 och 50 000 personer årligen fram till 2023.

Visita har länge larmat om att mörkare tider väntar branschen. Om arbetsgivaravgifterna höjs finns inget utrymme för löneökningar, menar de nu. Detta budskap rimmar dåligt med det faktum att besöksnäringen växer snabbare än Sveriges BNP. Turismens exportvärde är nu uppe i drygt 105 miljarder kronor årligen enligt Tillväxtverket.

Vi hoppas att Visitas stämma kan ge några svar på vad branschorganisationen tycker är de viktigaste utmaningarna för besöksnäringen. Är sänkta kostnader vägen framåt? Hur ger det fler gäster?

I dag har 43 procent av de anställda har en tidsbegränsad anställning. Det är alltför många. De som söker en trygg försörjning tar jobb i andra näringar. Besöksnäringen ska bli en ny svensk basnäring och vi vill se fler förslag på lösningar från Visitas håll. Själva vill vi börja med:

  • Förbättra den psykosociala arbetsmiljön och förebygg sexuella trakasserier. Det är för mycket prat och för lite verkstad i vårt gemensamma arbetsmiljöarbete.
  • Bryt utvecklingen med överutnyttjande av visstidsanställda. Även i en säsongsberoende bransch som vår måste tillsvidareanställningen vara norm.
  • Tillåt att anställda gör lönekarriär men utan att det innebär sänkta minimilöner. Låt erfarenhet och yrkeskompetens betala sig i lönekuvertet.
  • Städa upp bland oschyst konkurrens och överutnyttjandet av olika lönesubventioner. Oseriösa företag hindrar framväxten av seriösa och långsiktigt hållbara hotell och restauranger.

I en framtidsbransch som vår finns det goda möjligheter att förbättra. De anställda är branschen.

Therese Guovelin, förbundsordförande, Hotell- och restaurangfacket