ledare Sveriges och Europas konservativa partier måste lära sig läxan en gång för alla. Det finns europeiska politiker som är villiga att sälja sig till högstbjudande.

Han är partiledare för ett av Österrikes regeringspartier och vice-kansler i regeringen. Hon utger sig för att vara nära släkting till en rysk miljardär. När ryskan ber om råd om hur hon kan investera pengar i Österrike får hon – trots att hon erkänner att pengarna har ett tvivelaktigt ursprung – detaljerade anvisningar till svar. Om hur man kan köpa sig kontroll över Österrikes största tidning. Hur man med hjälp av en förening kan slussa illegala partibidrag till FPÖ:s partikassa. Hur sådana bidrag kan belönas med lukrativa statliga kontrakt. Allt dokumenteras av dolda kameror, och videobilderna slog ner som en bomb när de publicerades av de tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung i fredags.

Samtalet pågår under sex långa timmar, under tiden som soffbordet fylls med tomma champagneglas, vodkaflaskor och Red Bull-burkar. Men det är inget fyllesnack som HC Strache och hans vapendragare Johann Gudenus, gruppledare för FPÖ i Österrikes nationalförsamling, ägnar sig åt.

De lägger fram en tydlig strategi för hur de med hjälp av ryska kriminella pengar ska skaffa sig inte bara stålar till valrörelsen, utan också kontroll över österrikiska massmedier. Över landets största tidning, Kronen Zeitung, och över en TV-kanal, genom att delar av public service TV privatiseras och säljs till ryskan. När Kronen Zeitung väl är köpt måste det bli ”zack, zack, zack” med några journalister, säger HC Strache. Målet enligt Strache är ett medielandskap ”som det Orbán har i Ungern”.

FPÖs partiledare och gruppledare blev lurade i en fälla när de filmades i hemlighet i juli 2017, några månader innan valet. Men framförallt blev de avslöjade. Så här ser de ut när masken fallit, de ”vanliga människornas” företrädare, ”fosterlandets försvarare”. Då är de cyniska maktspelare, som är villiga att låta sig mutas av utländska intressen, ta emot illegala partibidrag, sko sig på offentlig upphandling, sälja ut public service och sparka misshagliga journalister.

Nyvalet framstår bara som ett fegt sätt att försöka dölja sitt eget ansvar.

Tiden sedan valet 2017 uppvisar skrämmande likheter med det som Strache skisserade på Ibiza. Det började med att båda partierna bröt mot reglerna om partistöd. Kurz ÖVP genom att ta emot 60 miljoner kronor för mycket, FPÖ översteg gränsen med 40 miljoner. Varifrån kom pengarna? ”Våra bidragsgivare är oftast idealister. De vill ha skattesänkningar” förklarar Strache i videon från Ibiza, och nämner vapentillverkaren Gaston Glock som exempel. Och skattesänkningar har de fått. Den skattereform som de båda österrikiska regeringspartierna presenterade tidigare i år innebär kraftigt sänkta företagsskatter, enbart för Glock med ca 60 miljoner kronor om året. En stor andel av Kronen Zeitung har köpts upp av en investerare med nära band till FPÖ.

Det tog över ett dygn innan Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz uttalade sig om avslöjandet. Han har nu utlyst nyval. Tanken är att signalera handlingskraft. Men nyvalet framstår bara som ett fegt sätt att försöka dölja sitt eget ansvar. Det var Sebastian Kurz som valde att bilda regering tillsammans med FPÖ, det var han som tog in dem i värmen, det var han som gjorde Strache till vice-kansler. Om syftet var att ”tämja” FPÖ genom att ge dem ansvar har han misslyckats totalt.

”När jag ser tillbaka på regeringens arbete gör jag det med stolthet och övertygelse”, sa Sebastian Kurz på presskonferensen i lördags.

Frågan är om ÖVP:s svenska systerpartier Moderaterna och Kristdemokraterna är lika stolta och övertygade.

De borde istället vara mycket oroade. Bilderna från Ibiza visar att hotet mot public service och fria och oberoende medier är på allvar. Rysslands inflytande är verkligt, och det finns europeiska politiker som är villiga att sälja sig till högstbjudande rysk oligark. Korruption är ett större problem än vi vill tro.

Sveriges och Europas konservativa partier måste lära sig läxan en gång för alla. Högerpopulister ska inte erbjudas makt, utan motstånd.