Beslutet om att sälja Högdalens gamla skola till vrakpris och bygga bostadsrätter togs bakom medborgarnas ryggar. Det finns bara en sak för den nya rödgrönrosa majoriteten att göra – häv köpet!

2007 lades Högdalens gamla skola ut till försäljning med motiveringen att den inte var strategiskt viktig för kommunen. Nu ska byggnaden rivas och bli bostadsrätter.

Vad som hände efter saluföringen och innan försäljningen klubbades i kommunfullmäktige 2010 vet vi inte. Detaljerna är sekretessbelagda, enligt jurister vi talat med.

Lika hemligt verkar beslutet att sälja den vara. Det första samrådet med befolkningen ägde rum 2013, då var detaljplanerna klara och beslutet att riva skolan hade redan tagits. Mötet gällde därför enbart detaljplanerna.

På det mötet sades aldrig att det var bostadsrätter som skulle byggas, trots att de som kom till mötet enhälligt sa att de var emot bostadsrätter. Var kommunens strategi att hålla affären dold för att undvika de överklaganden som skulle ha gjorts om korten legat öppna?

Veidekke och KF fick köpa byggnad och tomt för 35 miljoner kronor. Vilket vrakpris det var visade sig när KF 2015 drog sig ur affären och Veidekke köpte deras del för 146,3 miljoner. KF gjorde därmed en vinst på nästan 130 miljoner genom att låta byggnaden stå tom och förfalla i 5 år – en känd strategi i gentrifieringsprocesser.

I dag ligger platsens försäljningsvärde på 1,2 miljarder. Orsaken stavas spekulationer. Veidekke planerar nämligen att bygga ettor och tvåor med ett snittpris på 3 miljoner kronor. I reklamen för bostäderna läser vi: ”Bo i kreativa kvarter – 12 minuter från Sofo”. Det kan inte vara tydligare att den förväntade kunden inte är Högdalsbo. Det är också tydligt att upplåtelseformen är ytterst relevant när det handlar om vilka de vill ska flytta ut, och vilka som ska flytta in.

Genom att sälja den gamla skolan med omnejd har politikerna reat ut demokratin i flera bemärkelser. För oss, som under de senaste veckorna gjort byggnaden till Högdalen Folkets hus, blir påståendet om att byggnaden inte skulle vara strategiskt viktig för kommunen absurt.

Varje dag ser vi behovet av icke-kommersiella mötesplatser. Hit kommer människor i alla åldrar för att visa sitt stöd och uttrycka sin ilska över att inte ha fått vara med och bestämma när planerna för området skissades upp. Det har blivit en knytpunkt förmänniskor att politisera sin situation, byta erfarenheter, äta eller sova. Helt enkelt alla behov som försummats genom en skoningslös privatiseringspolitik.

I huset gör vi nu den demokrati som under lång tid eroderat i de slutna rum där beslut tas över våra huvuden. Byggnaden är på så vis, i motsats till vad kommunen ansåg 2008, i högsta grad strategisk för kommunen. Detta om kommunen vill fungera som en motvikt till marknaden och storföretagens vinstintressen.

Demokratin har under decennier byggts bort, rent arkitektoniskt och genom den senaste tidens privatiseringsvåg. Var det ”kreativa kvarter” kommunen ville ha när de sålde skolan så kan vi berätta att det inte skapas genom bostadsrätter, utan genom kommunala satsningar som är till för alla.

Det är dock inte försent. I köpet fattas fortfarande en sekretessbelagd summa som skulle betalas efter att detaljplanen var klar. Den nya majoriteten behöver inte ta emot de pengarna. Att den blå majoriteten valde att sälja marken och skolan är en sak. Men om den röd-grön-rosa majoriteten i Stockholms stadshus, som i oppositionsställning var kritiska till privatiseringen av allmännyttan, väljer att fullfölja affären är det ren och skär skandal.

Vi kräver att politikerna genast lägger minst lika mycket resurser på att granska den här affären – liksom de många likartade privatiseringar som skett de senaste åren – som lagts på att polisiärt bevaka folket som ifrågasätter dem.

Den förra majoriteten gick brutalt bakom våra ryggar och slet inflytandet ur våra händer. Det finns bara en sak för den nya majoriteten att göra om de vill skydda demokratin – att häva köpet.

Högdalens vänner
Emir Alwan
Patricia Andaur
Ulrika Dahl
Sarah Degerhammar
Albert Dufberg
Claes Ek
Claudia Espinoza
Ana Fors
Alina Grön
Ola Hakefält
Elof Hellström
Sarah Kim
Björn Krogvig
Viktoria Lunell
Klara Meijer
Erik Onneryd
Mia Palmberg
Dominika Polanska
Ella Ritter
Holger Rosén
Maral Shafeie
Mani Shutzberg
Björn Sjösvärd
Victoria Thimander