Karin Rågsjö

Det borde de göra. I dag tar riksdagen beslut om avgiftsfri mammografi – ett livsviktigt beslut för kvinnor med kort utbildning och svag ekonomi, skriver Karin Rågsjö (V), vårdpolitisk talesperson.

Hädanefter ska alla kvinnor mellan 40 och 74 år få möjlighet att minska riskerna för bröstcancer genom att låta undersöka sina bröst med mammografi. Utan att det kostar något.

Det här är en viktig seger för alla oss som tror på en jämlik hälsa. Vänsterpartiet har legat på i budgetförhandlingarna med regeringen för att få igenom den här reformen. Samtliga borgliga partier säger däremot nej till avgiftsfri mammografi i sina skuggbudgetar.

Kvinnors bröst och rättvis kvinnohälsa är uppenbarligen inte högerns bästa gren. I alla fall inte om brösten tillhör kvinnor med kort utbildning, svag ekonomi eller är av utländsk härkomst. Just de kvinnorna tillhör nämligen majoriteten av dem som aldrig kommer på de allmänna undersökningarna.

I bostadsområden med låga inkomster och där en stor av befolkningen har en utomnordisk bakgrund, är deltagandet alldeles särskilt lågt. Bergsjön i Göteborg är ett exempel, där deltar bara 54 procent av kvinnorna i allmän mammografi.

I rikare områden, som till exempel Sävedalen i Göteborg, var deltagandet 84 procent. Så kan vi såklart inte ha det. Cancerfonden och Bröstcancerföreningarnas riksorganisation förespråkar liksom vi och regeringen avgiftsfri mammografi. Hälsa och klass går tyvärr hand i hand så som samhället ser ut. För Vänsterpartiet är det självklart att motverka att cancertumörer får växa till sig i fattigare kvinnors bröst medan de upptäcks och behandlas i rikare kvinnors bröst.

Detta är bland de tydligaste uttrycken för orättvisa man kan tänka sig. Det handlar bokstavligen om liv och död. Tidig upptäckt av tumörer är helt avgörande för överlevnaden.

Det finns viktiga studier som ligger till grund för reformen. Sedan avgiften för mammografi togs bort i Stockholms läns landsting har 3 procent fler kvinnor i Stockholms län deltagit i screeningprogrammet för tidig upptäckt av bröstcancer. Ökningen motsvarar omkring 6 000 kvinnor, vilket innebär 30 upptäckbara fall av bröstcancer.

Kanske ska de borgerliga politikerna i riksdagen ringa sina vänner i Stockholms läns landsting och lyssna på deras argument.

Vänsterpartiet vill att landstingen satsar mycket mer på att förbättra hälsan för dem som behöver hälso- och sjukvården allra mest och inte enbart för de välbeställda och välutbildade som är bäst på att ta för sig och välja och få ännu mer fördelar än de redan har.

Kvinnor med endast grundskoleutbildning är en grupp som i flera avseenden har haft den minst gynnsamma hälsoutvecklingen. De är mer slitna, sjukare och dör tidigare än kvinnor som har högre utbildning och bekvämare liv. Med avgiftsfri mammografi tillsammans med riktade insatser ökar vi förutsättningarna att nå de här kvinnorna som annars riskerar att inte få sin cancer diagnostiserad och därmed få vård.

Politik ska göra skillnad. Men det gäller att göra skillnad åt rätt håll. Högern gynnar redan rika och friska grupper i samhället. Vänsterpartiet vill med sitt budgetsamarbete med regeringen skapa ett mer jämlikt Sverige. Även inom hälsoområdet.

Alla knöliga, ojämna, gropiga, underbara bröst ska nu kunna undersökas. Det är bättre att brösten kommer i kläm än att rättvisan gör det.

Karin Rågsjö (V), vårdpolitisk talesperson