Bild: Knut Koivisto

Byggnads välkomnar Arbetsmiljöverkets förslag att införa ett huvudentreprenörsansvar. Det innebär mer ordning och reda på såväl arbetsmiljö, löner som konkurrens, skriver Hans Tilly, förbundsordförande Byggnads.

Arbetsmiljöverket har i en rapport visat att många utländska företag och långa entreprenadkedjor orsakar en dålig arbetsmiljö och snedvrider konkurrensen. Ett lagförslag från EU visade också nyligen på behovet av att ställa högre krav på huvudentreprenader att ta helhetsansvar, även det ett förslag Byggnads länge drivit. Ett påföljande förslag i riksdagen vill att huvudentreprenören ska garantera skälig lön till utländska arbetare hos underleverantörer.

Arbetsmiljöverkets rapport om den gråa sektorn kritiserar de långa entreprenadkedjor som ofta finns inom byggsektorn. Det är svårt att utröna vem som har det arbetsmiljömässiga ansvaret exempelvis. Byggnads välkomnar Arbetsmiljöverkets förslag att införa ett huvudentreprenörsansvar – något som alltså är i linje med Byggnads förslag sen lång tid tillbaka. Detta kommer göra att det blir mer ordning och reda. Huvudentreprenörerna får ett ansvar för vad man anlitat för underleverantörer och det är bra för byggnadsarbetarna, men det är också bra för företagen som vill ha en seriös marknad och följa de regler som vi har.

Det finns i dag ingen anmälningsskyldighet i Sverige för företag eller arbetstagare som kommer från ett EU-land. Alltså saknas många uppgifter. Ett utredningsförslag finns att införa anmälningsplikt för utländska företag. Byggnads välkomnar anmälningsplikt, något som Byggnads också länge krävt. Det skulle göra det lättare, inte minst för utländska arbetstagare, att få en säker arbetsmiljö och rätt lön.

Arbetsmiljöverket visar också en tendens att många företag väljer att ersätta egna anställda genom entreprenörer. Det konstateras att byggbranschen har långa entreprenadled som gör att arbetsmiljöansvaret tunnas ut ju längre ner i kedjan man kommer. Detta försvårar för inspektioner och rättsliga åtgärder vid arbetsmiljöbrott.

Det är också mycket bra att Arbetsmiljöverket föreslår, likt Byggnads tidigare krav, ändringar i Lagen om offentlig upphandling: Att det inte ska gå att vinna en upphandling till priset av en dålig arbetsmiljö. Vi behöver bara lära av våra nordiska grannländer. I Danmark, Finland och Norge har utländska företag anmälningsskyldighet där deras länders motsvarighet till Arbetsmiljöverket övervakar arbetsmiljön och även anställningsvillkor för utländska byggnadsarbetare. I Finland gäller enbart inspektering av den utländska arbetskraften. Finland, Norge och Island har ett system med obligatoriska ID-kort i byggbranschen.

Byggnads har tillsammans med Sveriges Byggindustrier under namnet Byggbranschen i samverkan börjat inför ett ID-kort – ID06 – på flera ställen i landet. Syftet är just att motverka fusk i byggbranschen och främja en seriös byggsektor där arbetsvillkor är goda, konkurrensen inte sätts på spel och där skatt betalas in till välfärden.

Problemet är också stort att många inte får den lön enligt kollektivavtalet som de har rätt till. Tyvärr är det så att de som drabbas av utebliven lön inte alltid törs komma till facket för att anmäla de här felaktigheterna, eftersom de är rädda för att få sparken och bli hemskickade. Det är först när de har kommit i en situation när de nästan håller på att svälta ihjäl som de sökt hjälp hos facket.

Det är verkligen tvunget att det bli en bättre ordning där huvudentreprenörerna får ett större ansvar. Så nu är det upp till bevis för regeringen att också genomföra Arbetsmiljöverkets förslag. Det skulle motverka tre problem inom byggsektorn: för det första arbetsmiljön, för det andra säkerställa löneutbetalningar och det tredje att motverka en snedvriden konkurrens.

Hans Tilly, förbundsordförande Byggnads