Susanna Gideonsson, Handels. Bild: David Bicho
Susanna Gideonsson, Handels. Bild: David Bicho

Moderaternas åtgärder både skapar och förstärker utanförskap, framförallt för unga och de som inte har en trygg anställning, skriver Susanna Gideonsson, ordförande.

I dag presenterade Moderaterna sin skuggbudget med åtgärder som ska ”bryta det nya utanförskapet” och skapa nya jobb.

Men tvärtom både skapar och förstärker Moderaternas förslag till insatser utanförskapet. De förlänger otryggheten för alla dem som redan har otrygga jobb, som inte vågar och kan planera sin framtid. När ska de känna sig trygga och ha en egen lön de kan leva av?

Visst kan det låta bra när Anna Kinberg Batra pratar om hur hon vill skapa fler vägar in på arbetsmarknaden. Men Moderaterna har försökt förut. Sist införde de allmän visstid i lagen om anställningsskydd, las – en ändring som gjorde det möjligt för arbetsgivare att anställa på visstid med korta kontrakt och på få timmar utan att behöva motivera varför det inte ska vara en tillsvidare anställning.

Det var en åtgärd de sa skulle ge fler jobb. Det blev inte många fler riktiga jobb – däremot blev det fler osäkra och otrygga jobb.

Nu vill de än en gång ändra lagen genom att skapa ytterligare en otrygg tidsbegränsad anställningsform, så kallad förstajobbet-anställning. En lång provanställning som inte ställer några krav på att det ska finnas kollektivavtal – snacka om otrygga anställningar.

En majoritet av dagens alla unga anställda har redan otrygga anställningar. Oftast på korta kontrakt med få timmar där de lever i en ständig oro över om de kan och vågar planera sin framtid. Utan kollektivavtal skulle anställningarna bli ännu otryggare, där man inte vet om man är försäkrad eller omfattas av den trygghet som kollektivavtalet ger.

Att ha ett tryggt jobb är avgörande för framtiden på flera sätt. Att få en bostad hänger samman med om man har ett jobb eller inte. Att köpa en bostad om man inte har ett fast jobb är det inte tal om eftersom du inte har en fast inkomst. Skulle man ha turen att hamna först i kön till en hyresrätt så är det samma sak där – ingen fast inkomst, inget kontrakt. När ska unga vuxna få bli vuxna?

Moderaternas politik leder inte till fler jobb och absolut inte till fler trygga jobb. Vi vill få bort de otrygga anställningsformer som finns på arbetsmarknaden. För oss är utgångspunkten alltid att flexibilitet på arbetsmarknaden inte ska ersätta trygghet

Oavsett vilken anställning du har så ska du kunna omfattas av kollektivavtal och ha bra villkor på jobbet – utan några undantag.

Du ska kunna ha en lön du kan leva av och kunna planera din framtid. Vi vill se en politik där man kan planera sitt liv och ha ett jobb man kan leva på – inte tvärtom.

Susanna Gideonsson, ordförande, Handelsanställdas förbund