Vårdföretagarna menar att medborgare är mer nöjda med privat vård. Men argumentationen håller inte för närmare granskning.

Varje år gör Sveriges kommuner och landsting en undersökning av alla Sveriges vårdcentraler, den så kallade Patienttoppen. Det som mäts är helhetsintryck, tillgänglighet och upplevd nytta med besöket på vårdcentralen. Organisationen Vårdföretagarna väljer nu att tolka resultatet så att det passar deras agenda. De hävdar att medborgarna är mer nöjda med de privata vårdcentralerna än de offentligt drivna.

I Stockholms län finns 215 vårdcentraler och hela 65 procent är redan privatiserade. Utifrån den förutsättningen är det inte konstigt att den privata vården innehar förstaplatsen. Kanske mer anmärkningsvärt är att som god tvåa kommer den offentliga drivna vårdcentralen på Blidö. Av de 20 vårdcentraler som toppar listan är faktiskt sju offentligt drivna.

Då mer än hälften av länets alla vårdcentraler redan är privatiserade och alliansen enbart fokuserar på det privata, är det snarare märkligt att det privata inte dominerar mer i patienttoppen.

Det som Vårdföretagarna ignorerar i sitt perspektiv på undersökningen är var de högst rankade vårdcentralerna ligger. Äppelvikens läkarmottagning i Bromma toppar – också den nationella listan – med en skärgårdsö på andra plats, följt av Täby, Djursholm och Mörby. Det är alla områden med mycket god hälsa och där är man väldigt nöjd med vården.

I botten på plats 208 har vi Rinkeby vårdcentral, följt av Tensta på plats 209. Sedan kommer Hallunda, Rågsved, Väsby och Bro. Det är ett stort politiskt misslyckande av alliansen att de som bor i områden med stora vårdbehov är minst nöjd med vården.

Landstingsalliansen brukar försvara sitt kritiserade ersättningssystem i primärvården med att det aldrig gjorts så många besök på vårdcentraler, också i så kallade utsatta områden. Men patientundersökningar visar att man är mycket missnöjd med de besök som görs. Det kan skilja upp till 40 procent i nöjdhet.

Vi menar att detta är mycket mer intressant än att enbart – som Vårdföretagarna gör – titta på driftsformen. Om Vänsterpartiet finns med i en kommande majoritet i Stockholms läns landsting lovar vi att införa både vårdtyngd och socioekonomiska ersättningar till vårdcentralerna.

Vi kommer att arbeta för att också de som är sjukast och har störst behov ska bli nöjda med sin vårdcentral. Alla länets invånare ska självklart ha tillgång och närhet till en vårdcentral i toppklass.

Håkan Jörnehed (V), landstingsråd Stockholms läns landsting