Den absolut viktigaste enskilda faktorn för låg ekonomisk standard är avsaknaden av ett arbete. Det är oroväckande att oppositionen vill försvåra möjligheten att ta sig in på arbetsmarknaden.

Resultaten i en ny rapport från Svenskt Näringsliv och SKL visar att välfärdens resurser är rekordhöga och det även i ett internationellt perspektiv. Försäkringskassan skriver i sin rapport som utkom i början på juni ”att den ekonomiska standarden har ökat för barnfamiljerna mellan 2008 och 2013”. Enligt EU:s statistikorgan Eurostat har inga andra låginkomsttagare inom EU-15 kunnat tillgodogöra sig en lika stor ökning av sina inkomster som de svenska.

Mellan 1998 och 2012 har de flesta hushåll ekonomiskt sett fått de bättre, trots den ekonomiska nedgång som tog sin början 2008. Högre sysselsättning och sänkta inkomstskatter från och med 2007 är den främsta förklaringen till ökade disponibla inkomster. Enligt EU:s definition av fattigdom ligger Sverige och Luxemburg bäst till. De som lever på ”mycket låg materiell standard” är nu nere på 1,3 procent.

Med höjningen av flerbarnstillägget 2010, höjningen av bostadsbidragets särskilda bidrag för ungdomshushållen 2012, höjningen av grundnivån i föräldrapenningen 2013 och höjningen av bostadsbidragets särskilda bidrag 2014 har vi gjort skillnad för dem som har låg ekonomisk standard. Vi vet att barnens familjesituationer ser väldigt olika ut. Därför måste den ekonomiska familjepolitiken ses i ett större sammanhang med hälso- och sjukvård och en väl utbyggd barnomsorg som möjliggör för både kvinnor och män att arbeta, även för de föräldrar som arbetar obekväma arbetstider.

Trots att ensamstående föräldrar med låg inkomst har fått det bättre under Alliansregeringen enligt Försäkringskassan finns det fortfarande utmaningar. Det är dock viktigt att framhålla att när det gäller barn med växelvis boende så räknas bara den inkomsten där barnet är folkbokförd. Om man är folkbokförd hos en förälder som är arbetslös så räknas inte den andra föräldern som förhoppningsvis arbetar in i statistiken. Alla ensamstående är dock inte arbetslösa och de barn som har växelvis boende kan även ha samma goda levnadsstandard som barn till sammanboende föräldrar även om oppositionen vill få det att framstå på annat sätt.

Den absolut viktigaste enskilda faktorn för låg ekonomisk standard är avsaknaden av ett arbete. Därför handlar Alliansens fortsatta arbete om att skapa fler och bredare vägar in på arbetsmarknaden. Jag känner dock en stor oro när oppositionen väljer en väg som vill försvåra för människor att ta sig in på arbetsmarknaden. Det kommer att drabba just dem som står längst från arbetsmarknaden – unga, kvinnor och utlandsfödda.

När kvinnor och män delar makt och inflytande i alla delar av samhällslivet, inklusive familjelivet, får vi ett mer rättvist och demokratiskt samhälle. Jämställdhetsbonusen är ett viktigt incitament för att förbättra förutsättningarna för ett jämställt uttag av föräldrapenningdagar. Vi ser nu när vi har förenklat reglerna att användandet av jämställdhetsbonusen ökar. Vi tror att det är bra både för barnen och för deras föräldrar att de få mer tid att umgås.

Gunilla Nordgren (M), riksdagsledamot i södra Skåne
Ledamot i socialförsäkringsutskottet