Fler enkla jobb, kraftigt utvidgade rut-avdrag och riktade momssänkningar – så kan regeringen möta både jobbkrisen och miljökatastrofen, skriver Mårten Roslund, språkrör och Oliver Björklund, ekonomisk-politisk talesperson.

Miljöpartiet beskrivs ibland som ett parti som företräder fritidslinjen snarare än arbetslinjen. Det är en missvisande bild. Visserligen kämpar de gröna för att fler ska kunna välja ledighet i stället för ökad arbetstid. Samtidigt är det omöjligt att blunda för verkligheten: för de flesta invånare är jobbet en grundbult i livspusslet.

I dag är Sverige ett land som präglas av klyftor. Många unga, asylsökande och i synnerhet nyanlända kvinnor står ofrivilligt helt utanför arbetsmarknaden. För dessa individer är det första jobbet nyckeln till en stabilare inkomst, entrén till samhällets gemenskap – och garanten för en framtid med frihet och självbestämmande.

Med Miljöpartiet och Socialdemokraterna i regering är arbetslösheten i dag lägre än på mycket länge. Det är emellertid en klen tröst för familjer som vänder på varje slant, nyanlända som oroar sig över uppehållstillståndet och familjeåterföreningen, eller skoltrötta ungdomar som inte lyckas hitta något jobb efter gymnasiet.

Vid sidan av arbetslösheten oroas många av annan fråga: klimatutmaningen. När stigande havsnivåer eller förödande torka gör fler platser på jorden obeboeliga inser människor att det brinner i knutarna för vår tids ödesfråga. Lyckligtvis kan både jobbkrisen och miljökatastrofen motarbetas med ett och samma verktyg: fler enkla jobb.

Enkla jobb är ett begrepp som syftar på anställningar som är lätta att kvalificera sig till för den som saknar utbildning eller fullgoda språkkunskaper. Vid första anblick kan det vara svårt att se hur detta hänger ihop med klimatet. Förklaringen är att enkla jobb uppnås genom tillväxt i tjänstesektorn, som är den mest miljövänliga delen av marknaden.

När invånare köper service i stället för prylar som tillverkats av begränsade resurser minskar påfrestningen på planeten. På köpet får vi ett samhälle där flyttfirmor, caféer, städföretag och andra tjänstebranscher gör livet smidigare att leva – och dessutom öppnar nya vägar till försörjning. Därför är enkla jobb en grundläggande grön reform.

En vanlig socialdemokratisk metod är att låta skattepengar konstruera arbeten som ingen egentligen efterfrågat. Finansminister Magdalena Andersson har talat varmt om sådana lösningar. Men påhittade jobb kan aldrig erbjuda samma aktörskap som den reguljära arbetsmarknaden. För en verkligt inkluderande politik måste målet vara riktiga jobb.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har beskrivit enkla jobb som en framtidslösning. Genom att sänka priset på trädgårdsarbete, flyttservice och reparationer har regeringen redan tagit viktiga steg för att öka tjänstebranschens kapacitet. Men när tusentals bankar på dörren till jobbmarknaden måste politiken växla upp ambitionsnivån.

Inom kort presenterar S–MP-regeringen sin höstbudget. Grön Ungdoms önskan är lika tydlig som utmanande: större växtkraft i servicesektorn. Detta ställer krav på ökade marginaler för lägre skatter. Genom kraftigt utvidgade rut-avdrag och riktade momssänkningar kan Sverige på allvar leverera nya klimatsmarta jobb. Så vill vi bygga en arbetsmarknad för fler – och samtidigt rädda planeten.

Mårten Roslund, språkrör Grön Ungdom
Oliver Björklund, ekonomisk-politisk talesperson Grön Ungdom