Bild: stock.XCHNG

Inget vet exakt hur många barn som föds med FAS, det vill säga Fatala Alkoholskador. Omkring 100 barn om året, sa sakkunniga på konferensen som ägde rum nyligen om alkoholens effekter på ofödda och födda barn. Då gick också KD:s Maria Larsson ut på nytt med förslaget om att tvångsvårda gravida kvinnor med missbruksproblem. Förslaget är inte nytt, utan flera Folkpartistiska riksdagsledamöter har drivit frågan under lång tid. Senast i höstas skrev bland andra Cecilia Wikström och nio andra Folkpartister om att tvångsvårda gravida kvinnor som missbrukar alkohol och droger.

En sak är därmed mycket tydligt här. En gravid kvinnas kropp är en nationell angelägenhet. Kvinnor ska se till att det föds friska barn. För inga andra vanor diskuteras så mycket som de gravidas och nyblivna mammors mat- och dryckesvanor. Inga diskussioner förs om blivande pappor med missbruksproblem. Och inte heller förs det några diskussioner till exempel om det våld som gravida kvinnor utsätts för. Vet minister Larsson att gravida utsätts för mäns våld i större utsträckning än ickegravida? Vill staten tvångsvårda män som slår gravida kvinnor? Inte vad jag känner till i alla fall.

Konstigt är ändå att varken Kristdemokraten Maria Larsson, Folkpartisten Cecilia Wikström eller för den delen Expressens Marie Söderqvist verkar känna till hur gravidvården ser ut i det här landet. I min hemkommun skrivs en gravid kvinna in hos barnmorskemottagningen när graviditeten är mellan vecka 8 och 10. Sedan tar det runt tolv veckor innan hon får träffar en barnmorska på nytt. Då har redan halva graviditeten gått. I ett sådant system är det svårt att överhuvudtaget upptäcka missbruksmönster och erbjuda rätt sorts hjälp och stöd. Kanske därför föds det runt 100 barn med alkoholrelaterade skador. Borde inte politiker och opinionsbildare fundera över om det kan vara så att gravida inte får möjligheten och rätta stödet att få bukt med sitt missbruk i rätt tid?

Barbro Hedvall skriver i Dagens Nyheter mot Maria Larssons förslag om att tvångsvårda gravida. Hon hänvisar till den personliga integriteten. Så långt är jag med. Men vad menar Hedvall egentligen när hon skriver att "de är inte särskilt starka eller socialt välutrustade"? Att det är de fattiga kvinnorna som super under sin graviditet. Det borde vara allmän kännedom vid det här laget att det dricks mer på Östermalm än i Tensta. Missbruk finns också bland överklassens och borgarskapets kvinnor.

Det hela går ut på att staten vill omyndigförklara kvinnor och samhället skärpa sin kontroll över moderskapet. Att ta till tvångsvård av gravida kvinnor utan att ta hänsyn till att vi lever i ett klassamhälle som stigmatiserar underklassens kvinnor är huvudlöst. Att som politiker prata om tvång men inte om att förbättra vården för gravida som missbrukar är rent och skärt populistiskt skitsnack.