Bild: Flickr/William Murphy
Bild: Flickr/William Murphy

Katolska konservativa grupperingar mobiliserar för att irländarna ska rösta nej till samkönade äktenskap. Måtte irländarna göra rätt val i dag.

Irland kan i dag bli första land att tillåta samkönade äktenskap genom att hålla en folkomröstning. Det vore minst sagt på tiden.

Ett och annat ögonbryn kanske kan höjas ur ett svenskt perspektiv över att Irland alls valt att utlysa folkomröstning om en fråga som borde vara en basal rättighet. Det borde inte finnas något tvivel om att du ska ha rätt att gifta dig med den du älskar – oavsett vilket kön hen har. Med en bred majoritet i det irländska parlamentet skulle förslaget enkelt ha gått igenom vid en omröstning där.

Att Irland folkomröstar om saken ska ses utifrån landets social-konservativa historia där den katolska kyrkan haft en mycket framträdande roll. Ända fram till 1993 var homosexualitet förbjudet i landet. Det är först de senaste fem åren – efter en rad skandaler i den katolska kyrkan – som en tydligare brytning skett. Dagens omröstning skulle kunna utgöra ännu ett välkommet steg.

De som stöttar ja-sidan anser samtidigt att folkomröstningen är viktig därför att samkönade par vid ett ja både får ett konstitutionellt och juridiskt stöd. Familjer har i konstitutionen en skyddad status – något som ja-sidan nu menar även borde omfatta samkönade par.

Ja-sidan leder i mätningarna med 69–73 procent. Men ja-kampanjen är försiktig med att ta ut något i förskott. Om något borde det brittiska valet vara en varningsklocka för att ta opinionsmätningar på för stort allvar. Från ja-sidan påpekas att stödet är betydligt större bland unga – och att det kan färga av sig i mätningarna.

För unga på Irland har omröstningen väckt ett enormt engagemang. När Irish Times tidigare i år gjorde ett nedslag om hur det är att vara ung på Irland i dag var rätten till samkönade äktenskap en fråga som i princip samtliga tog upp. Även om flera sa att de inte hade särskilt stor koll på politik var rätten att gifta sig med vem du vill något som blivit en självklarhet.

Samtidigt som ja-sidan leder gör konservativa kyrkliga grupperingar vad de kan för att få väljarna att rösta nej. Ett antal katolska biskopar har uppmanat irländarna att rösta nej – och om inte annat ”reflektera och be noggrant” innan de röstar. Alliansen för familjer och äktenskap (Adfam) har propagerat för att samkönade äktenskap leder till att barnen berövas ”rätten till en mamma och pappa”.

Bild: Skärmavbildning joe.ie/District Magazine
Bild: Skärmavbildning joe.ie/District Magazine

Om det är dessa grupperingar som vinner i dag vore det synnerligen sorgligt. Vi får hoppas att irländarna i dag väljer att fatta rätt beslut.

Under gårdagen spreds bilder på nätet över de långa köerna på flygplatsen i Dublin med människor som rest hem för att kunna lägga sin röst. Måtte den bilden vara ett tecken på att valresultatet blir ett ja.

Och som en av mina vänner skriver på Facebook i dag inför den viktiga omröstningen:

”It saddens me that in this day and age we have the power to say who can marry who, when really it is no one else’s business except the individuals/couple themselves!! All that should matter is love!”

Det borde vara självklart. Rösta rätt nu Irland!