Slipp vinstskatt – flytta ditt bolag till Estland. Rapport i SVT1 toppades i måndags av nyheten att den här sortens erbjudanden nu finns på säljsajten Blocket. Även om det är svårt att veta hur många som nappar, visar detta att nationella skattebaser riskerar att erodera i en globaliserad ekonomi.

Samtidigt lade i måndags Studieförbundet Näringsliv och Samhälles (SNS) Välfärdsråd fram sin rapport "Svensk välfärd och globala marknader", som pläderar för att Sverige bör slå vakt om skatter som inte kan flytta utomlands.  Och man kritiserar att fastighetskatten nu sänks, eftersom det är "ett steg i fel riktning".

En annan positiv sak med rapporten från SNS är att den erkänner att det också finns förlorare på globaliseringen. Andra debattörer, till exempel Johan Norberg, brukar ju oftast bara tala om vinnare, vinnare och åter vinnare. SNS-ekonomerna menar också att riskerna med globaliseringen är överdrivna, men ändå måste vi av någon anledning anpassa oss neråt. Tongångarna blir nu ödesbestämda. För att rädda välfärdstaten, måste vi nog försämra tryggheten och öka klyftorna. Har ni hört det förut?

Låglönesatsningar och höga ersättningsnivåer kan i längden inte skydda globaliseringens förlorare, menar SNS. Därför måste underklassen bli mer flyttbar och acceptera skitlöner. De högutbildade ska ges lägre skatter så att de inte flyr utomlands och värnskatten ska avskaffas. Men om de fattiga ska bli mer rörliga på arbetsmarknaden, hur går det ihop med raserat förtroende för a-kassan och en politik som motarbetar hyresrätter?

SNS-ekonomerna talar mycket om utbildning. Men alla länder satsar i dag miljarder på utbildning som ett konkurrensmedel. Och det är väl inte fel om folk som inte fått chansen ges nya chanser. Men man ska inte inbilla sig att mer utbildning i sig löser problemet med de växande klyftorna.

Vad SNS Välfärdsråd har åstadkommit är en mer civiliserad variant av den ökända liberala hästskitsteorin, det vill säga ge den produktiva hästen bättre säd, så kan de små fattiga fåglarna hitta ett och annat korn ur hästens spillning. Därför är det förbryllande att Luciano Astudillo, en av dem som leder det socialdemokratiska rådslaget om arbete, på sin blogg verkar imponerad av SNS-rapporten.