Nästan en person i veckan dör till följd av sitt arbete och antalet anmälningar om en ohållbar arbetsmiljö har ökat kraftigt. Det är hög tid att göra något åt saken. 

I tisdags omkom ännu en brandman som deltog i en räddningsinsats.

Hen blev påkörd av en förbipasserande bil. Det är den tredje brandmannen som omkommit sedan årsskiftet.

I dag är det Världsarbetsmiljödagen, en officiell FN-dag för att uppmärksamma arbetsmiljö. Men även International Workers Memorial Day. En dag för att minnas alla dem som dör på jobbet.

Under 2015 dog 44 personer i Sverige till följd av sitt arbete. Det är nästan en person i veckan som inte får komma hem till familj och vänner när arbetsdagen är slut.

Samtidigt har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om ohållbar arbetsmiljö, så kallade 6:6a-anmälningar ökat kraftigt de senaste tio åren, visar en granskning från Dagens Arena. En 6:6a-anmälan görs när arbetsmiljön på en arbetsplats är så dålig att det är fara för liv eller hälsa, och kan göras för problem med både den fysiska och psykiska arbetsmiljön.

Dagens Arenas siffror visar att vård och omsorg är det område där anmälningarna till Arbetsmiljöverket ökat allra mest. I en bransch präglad av pengabrist och underbemanning är det kanske inte så konstigt. I en ny undersökning säger tre av fyra sjuksköterskor att de inte hinner med sina arbetsuppgifter, utan tvingas att prioritera bort en del.

Det som är märkligt att anmälningarna inom byggbranschen har minskat. Enligt Byggnads beror det på minskat förtroende för Arbetsmiljöverket, efter neddragningarna som alliansregeringen gjorde inom myndigheten.

Uppdrag Gransknings avslöjanden om den undermåliga arbetsmiljön på Mall of Scandinavia visar på livsfarliga arbetsvillkor inom just byggbranschen. Den hjälte, i form av skyddsombudet Claes Melkersson, som envist gjorde arbetsgivarna uppmärksamma på arbetsmiljöproblemen omplacerades till en annan byggarbetsplats av sin arbetsgivare.

De ökande anmälningarna till Arbetsmiljöverket, omplaceringen av Claes Melkersson och de omkomna brandmännen är bara några exempel på följder av brister i arbetsmiljön. Det behövs flera typer åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

Arbetsmiljöverket måste återfå möjligheten att utföra fler inspektioner, med branschkunniga inspektörer. Skyddsombuden på arbetsplatser är viktiga för att påpeka brister i arbetsmiljön och de måste bli lyssnade på.

Men varken myndigheter, skyddsombud eller individer kan komma åt den verkliga orsaken till arbetsmiljöproblem: organisationen.

Ansvaret för det har arbetsgivaren.