Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Oansvarigt av styrande landstingsråd att avsäga sig ansvaret för att assisterad befruktning för ensamstående kvinnor har dröjt, skriver sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i en replik. 

Landstingsrådet Ella Bohlin (KD) skriver på Dagens Arena att ensamstående kvinnor inte hade behövt vänta tills årsskiftet för att få assisterad befruktning om regeringen gett landstingen rätt förutsättningar. Antingen har Bohlin för lite kunskap om hur reformer brukar sjösättas, eller så är hon oärlig.

Med bred majoritet biföll riksdagen i januari regeringens proposition om att ge landstingen rätt att erbjuda ensamstående kvinnor assisterad befruktning.

Det är en viktig, och av många efterlängtad, lagförändring som möjliggör för ensamstående kvinnor att på samma sätt som par få tillgång till assisterad befruktning. Regeringens förslag i propositionen överensstämmer med förslagen i den utredning som föregick propositionen.

I propositionen presenterades inga kostnadsberäkningar. Liksom utredningen konstaterade regeringen att landstingen själva finansierar och organiserar vården och beslutar om förutsättningarna för behandling av ofrivillig barnlöshet. Det är också upp till landstingen att bestämma om möjligheten att få assisterad befruktning kan ske inom befintlig verksamhet eller om behandlingarna ska avgiftsbeläggas för patienterna. Inga andra partier har heller lagt förslag om nya resurser.

Förändringar inom området assisterad befruktning har genomförts vid flera tillfällen sedan 1980-talet. Inte vid något av dessa tillfällen har statliga medel förts över till landstingen för att finansiera reformerna.

Att det inte har tillförts några extra resurser för just denna reform borde därför inte komma som någon överraskning för Ella Bohlin.

Däremot gör regeringen den största välfärdssatsningen på decennier. Landstingen får i år en extra miljard i generellt stöd, och nästa år får landstingen 2,8 miljarder i höjda generella statsbidrag jämfört med mandatperiodens början. I år innebär detta 226 miljoner i generellt stöd till landstinget i Stockholms län, och nästa år handlar det preliminärt om nästan en halv miljard kronor.

Det är bra att ensamstående kvinnor i Stockholms län från och med den 1 januari kan få tillgång till assisterad befruktning. Jag kan bara beklaga att det inte har skett tidigare. Men att som styrande landstingspolitiker avsäga sig ansvaret för att det har dröjt är ansvarslöst.

Gabriel Wikström (S), sjukvårdsminister