Kvinnors bristande rätt till sin egen kropp blir smärtsamt uppenbar där zikaviruset sprider sig.

Kvinnor i Brasilien, Colombia, Ecuador och El Salvador bör inte bli gravida de närmsta två åren, enligt deras regeringar. Om de ändå blir det, ska de inte röra sig utomhus utan myggmedel och myggnät.

Zikaviruset som nu sprider sig över Sydamerika med hjälp av myggor, befaras nämligen orsaka hjärnskador hos foster. Detta eftersom tusentals barn i de mest drabbade områdena i Brasilien har fötts med små hjärnor, så kallad mikrocefali. Det är oerhört tragiskt.

Men spridningen av zikaviruset belyser även att kvinnor ännu inte besitter rätten till sin egen kropp.

I de drabbade länderna är preventivmedel är en bristvara. Sexualundervisning är det i de flesta fall inte tal om.

Utöver det är abort lagligt endast vid våldtäkt, incest eller fara för moderns liv i de flesta länder i Sydamerika. I Ecuador är det i princip omöjligt att få tillgång till laglig abort, och i El Salvador är det helt olagligt. Det är något som El Salvadors regering inte är beredda att ändra på, ens under omständigheterna.

Det som kvarstår för kvinnor är att inte ha sex.

Det utbredda sexuella våldet i länderna kan göra att avstå från sex ändå inte är möjligt. Våldtäkter är så vanligt i de aktuella länderna, att även den mest försiktiga kan finna sig själv oönskat gravid, säger Amanda Klasing på Human Rights Watch.

Graviditeter innebär oro och skuldkänslor även för den som har tillgång till den bästa av mödravård och rätt till abort. Att dessutom lägga ansvaret på enbart kvinnor att förhindra graviditeter är hopplöst. Ett av de bästa sättet att skydda sig mot graviditet, och överföring av sjukdomar, är kondom. Det kräver att mannen är med på noterna.

Det regeringarna i de drabbade länderna gör är att lägga ett folkhälsoproblem i händerna på den enskilda kvinnan, utan att ge henne verktygen att göra det som krävs. Det är till exempel tillgång till preventivmedel och sexualundervisning. Men lika viktigt är att männen får utbildning för och stöd i att bryta våldtäktskulturen som råder. 

Utan dessa verktyg står kvinnorna maktlösa.

Situationen för kvinnor i länder som Brasilien och Ecuador är omöjlig. Organisationen Women on Web erbjuder gratis medicinsk abort till de kvinnor som enligt deras kriterier kan bevisa att de är gravida. Men det är en ringa tröst för dem som riskerar fängelse om de genomgår en abort.

Zikavirusets utbredning är en smärtsam påminnelse om att kvinnor ständigt förnekas rätten tills in egen kropp och sexualitet. Kvinnor i zika-drabbade länder, likväl som över allt annars i världen, måste ges en möjlighet att kontrollera och planera sina graviditeter och sin familjebildning.

Tillgång till preventivmedel och rätten till sexualundervisning och fri abort kan inte vänta.