Vänstern kan vinna presidentvalet i Frankrike i maj. Men inte Socialistpartiet.

På söndag inleder Front Nationals Marine Le Pen sin kampanj för att väljas till Frankrikes 25:e president i valet i maj. Hon går till val på en aggressivt nationalistisk, islamofobisk och anti-europeisk politik, en politik som skulle vara förödande för Frankrike, och för EU.

Jag är ledsen om jag förstör festen, men Benoît Hamons seger i det franska socialistpartiets primärval har inte fört partiet en centimètre närmare en vinst mot Marine Le Pen presidentvalet i maj. Ja, Benoit Hamon är till skillnad från den djupt impopuläre François Hollande en karismatisk och engagerande politiker, och Hamon har fyllt läktarna med entusiastiska anhängare under sin kampanj.

Men presidentvalet avgörs i mitten, och där har Benoît Hamon inte en chans att vinna tillräckligt många väljare. I primärvalet har han gått till val på en radikal agenda: han vill införa medborgarlön, en slags garanterad lägstainkomst för ungdomar och arbetslösa, som så småningom ska omfatta alla vuxna. Medborgarlönen ska bekostas med minst lika radikala förslag på en robotskatt och en kraftigt höjd förmögenhetsskatt.

Inget för försiktiga väljare i mitten.

I stället innebär Benoît Hamons seger i primärvalet att en annan av Hollandes tidigare ministrar, Emmanuel Macron, har kommit närmare att ställas mot Marine Le Pen i presidentvalets andra omgång.

Presidentvalet avgörs i mitten och där har Benoît Hamon inte en chans.

Emmanuel Macron ställer upp som oberoende kandidat och är i skarp kontrast till Hamon snarare marknadsliberal och uttalat kritisk till Frankrikes med europeisk mått mätt starkt statligt styrda ekonomi. Macron har fått vind i seglen av »Penelopegate«: avslöjandet om att högerns kandidat Francois Fillon har betalat ut lön till sin fru Penelope Fillon för att vara politisk sekreterare åt honom i Europaparlamentet, trots att hon under åren bedyrat att hon »inte sysslar med politik«, och knappt har synts till i korridorerna varken i Bryssel eller i Strasbourg.

Fransmännen är luttrade när det gäller skandaler, och verkar utgå ifrån att politiker är korrupta. Så det är för tidigt att räkna ut Fillon, även om han har höjt insatsen genom att säga att han kommer att dra tillbaka sin kandidatur om en förundersökning inleds.

I helgen presenterade ett av Frankrikes mest ansedda opinionsinstituten en undersökning gjord för tidningen Le Figaro och TV-kanalen RTL. Enligt den får Macron och Fillon vardera ungefär 20 procent av väljarna. Le Pen leder fortfarande med över 25 procent, men både Fillon och Macron skulle kunna vinna över Marine Le Pen i andra omgången, enligt undersökningen. Och om det osannolika inträffar att högerns Fillon ställs mot mitten-vänsterns Macron i andra omgången skulle Emmanuel Macron vinna.

Vänstern kan alltså vinna presidentvalet i Frankrike i maj. Men inte Socialistpartiet.