Bild: stock.XCHNG

I måndags kväll var det dags för derby mellan Hammarby och AIK på Råsunda. Men publiktillströmningen var betydligt svagare än tidigare år. Kanske fick vi svaret på varför redan under matchen i måndags.

En raket från Hammarbyklacken träffade nästan en kameraman. Och när Hammarbys Lolo Chanko för andra gången skulle slå en hörna framför AIK-klacken haglade diverse föremål över honom trots att han försvarades av en mur av poliser och vakter. Domaren avbröt matchen. Till slut återupptogs den och AIK lyckades kvittera.

Några uttalanden från ett par AIK-spelare gör saken än värre. Dulee Johnson gav fansen sitt stöd: "Jag är glad att de stoppade matchen." Bojan Djordjic hävdade att hela situationen var "framprovocerad" och förklarade att "jag kommer aldrig att kritisera våra egna fans".

AIK är uppenbarligen ett lag i moralisk kris, en klubb i behov av ledarskap. Det hela är inte unikt för AIK utan problemen finns även på andra håll. Många allsvenska ledare underblåser de hätska stämningarna på läktarna. Förra året tvingades domarna visa ut ett stort antal tränare för att de uppträtt olämpligt. Hur kan klubbarna förvänta sig att publiken ska sköta sig om inte ledarna kan uppträda anständigt?

AIKs VD Charlie Granfelt fördömer nu händelserna på Råsunda. Men själv har han och AIKs tränare Richard Norling tidigare varit otydlig eller "diplomatiskt" inställd till det omtalade våldsnätverket Firman. En rad allvarliga händelser har inträffat i anslutning till AIK. När Jesper Jansson lämnade AIK för Djurgården på 90-talet blev han utsatt för en mångårig förföljelse, han tvingades begära skyddad identitet, hemlig adress och nytt personnummer. Anders Limpars krog vandaliserades också efter en övergång till Djurgården. Limpar slutade då spela fotboll på elitnivå. Även andra spelare har förföljts och "uppvaktats" på krogen. Såväl Olle Nordin som Peter Larsson har lämnat tränarjobbet i AIK efter "kvartssamtal" med Firman.

I höstas sa Charlie Granfelt i en intervju i Dagens Nyheter att han i valet mellan krig och diplomati trodde på det senare. Jag har själv under flera år haft ett årskort på AIK. Innan jag förnyade mitt årskort ville jag veta om Granfelts uttalande också var klubbens officiella policy. Efter många om och men fick jag ett svar. Det övertygade inte. Firman är uppenbarligen en het potatis. Jag stannar hemma.

Jag har en känsla av att fotbollsklubbarna av olika skäl försöker föra över ansvaret på någon annan, på samhället, polisen eller politikerna. Men idrotten är en del av samhället. Och vad ledande företrädare för fotbollen säger och gör spelar en stor roll. De är förebilder som måste markera tydlig distans mot olika former av våld i det lilla och det stora.

Frågan är om fotbollen numera bara är en affärsdrivande rörelse? Eller om idrottsrörelsen är en folkrörelse och en förebild för unga med tydliga demokratiska ideal som visar respekt för människor – även för dem som kommer från en annan klubb.