BB Sophias tillblivelse gav upphov till kaos – kliniken borde aldrig ha fått öppna. Ironiskt nog försätter dess nedläggning landstinget i en värre sits än innan, skriver landstingsrådet Håkan Jörnehed (V).

Landstinget har ett förestående kaos att tygla inför sommaren, sedan BB Sophia kapitulerade inför marknaden. Kliniken lyckades gå med 180 miljoner kronor förlust på två år.

Borgarna trotsade sin egen expertis när de beslutade att gå vidare med planerna på en privat förlossningsklinik. Stopp, sa även vi. Marknaden har inget i välfärden att göra.

Och Praktikertjänst, den vårdkoncern som drev BB Sophia, valde att öppna trots att man visste att kalkylen som låg till grund var orealistisk. Det berättade Praktikertjänsts vd Johan Fredriksson för Dagens Industri. I efterhand. Samma vd framhöll nyligen privata vårdalternativs dygder i en debattartikel i Dagens Samhälle. Trots att det alltså är Praktikertjänst som bär ansvaret för att ha öppnat BB Sophia, drivit det med förlust, och nu bommar igen.

Det är hög tid att utkräva ansvar.

När marknadens intressen släpps in i välfärden läggs verksamheter som inte kan göra vinst ned. Ofta med kort varsel och med ett vårdvakuum som följd.

När BB Sophia slår igen, i mitten av maj, har Stockholms läns övriga kliniker 2 900 fler förlossningar att hantera. Dagens Nyheter berättar samtidigt att förlossningsvården på Nya Karolinska Sjukhuset, NKS, inte kommer att öppna som väntat.

Dessutom råder akut brist på vårdpersonal i länet, till följd av ineffektiv borgerlig personalpolitik och usla villkor för de anställda.

Oron inför sommaren är därför påtaglig, både hos de födande kvinnorna och vårdpersonalen. Och nog finns det anledning att vänta allvarliga konsekvenser. Förlossningspersonal som Vänsterpartiet talat med uttrycker djup oro över upprätthållandet av patientsäkerheten när tempot och arbetsbelastningen skenar.

De blivande föräldrarna är naturligtvis oroliga och arga över att inte veta var de kommer få föda, eller om de ens kommer att få plats. Som situationen ser ut får de lov att slåss om de förlossningsplatser som finns. Om de över huvud taget finns. Från och med maj är det först till kvarn som gäller.

Valfriheten som skulle kommit med Filippa Reinfeldts vårdval förlossning fungerade aldrig som det skulle. Den ökning av förlossningsplatser som utlovades av borgarna skulle visa sig vara ytterst marginell. När BB Sophias öppnade dränerades de offentligt drivna klinikerna på personal, så att de fick dra ner på antalet vårdplatser.

BB Sophias tillblivelse gav upphov till kaos. Kliniken borde aldrig ha fått öppna. Ironiskt nog försätter dess nedläggning landstinget i en värre sits än innan.

Håkan Jörnehed (V), landstingsråd i Stockholms läns landsting