Segregation bryts inte genom individuella val, utan med strukturella reformer, skriver Sissela Nordling Blanco, gruppledare och Lisa Palm, barn- och ungdomspolitisk talesperson, i en replik.

Liberalerna är så övertygade om det fria skolvalets förträfflighet att de väljer att bortse från all expertis och fakta på området. Såväl Skolverket som den samlade forskningen menar att det fria skolvalet bidrar till ökad segregation och försämrad likvärdighet.

Enligt Skolverket har det fria skolvalet »bidragit till ökade resultatskillnader mellan skolor och en ökad socioekonomisk skolsegregation.« Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, säger samma sak och rekommenderar Sverige att se över skolsystemet på grund av dess negativa effekter. Flera studier visar att problemen kvarstår om inte elevsammansättningen förändras. När barn från studieovana hem blandas med elever med större studievana höjs skolresultaten för alla.

Allt detta väljer Lotta Edholm (L) att bortse från. Edholm menar i stället att det fria skolvalet ger elever möjlighet att bryta sig ur segregationen.

Frågan är bara vilka barn Edholm pratar om – för inte är det eleverna som blir kvar när deras klasskompisar med mer informerade och bemedlade föräldrar väljer att lämna. Att de mest motiverade eleverna byter till skolor i innerstan bryter inte segregationen för barnen som lämnas kvar, tvärtom. När motiverade elever, och engagerade föräldrar som ställer krav på sina barns skolor, försvinner så fördjupas i stället segregationen.

Edholm har helt rätt i att det är genom att satsa på utsatta skolor vi skapar en likvärdighet. Feministiskt initiativ håller med om behovet av ekonomisk omfördelning där de skolor som har störst behov mest ska få mest. Men skolsegregationen bottnar inte bara i att vissa föräldrar flyttar sina barn till innerstan, utan att vita majoritetssvenskar i sin tur sedan väljer att byta skola när andelen utomeuropeiska barn blir fler än 4 procent.

Vad tänker Liberalerna göra åt den ständiga utsorteringen av barn baserad på deras bakgrund som pågår i Stockholms skolor?

Till skillnad från Liberalerna menar Feministiskt initiativ att segregationen är ett politiskt ansvar. Segregation bryts inte genom individuella val, utan med strukturella reformer. Låt statistisken tala för sig själv. Av med skygglapparna!

Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Fi Stockholm
Lisa Palm, barn – och ungdomspolitisk talesperson för Fi Stockholm