Vi behöver ett kunskapslyft kring hur maktstrukturer bärs upp av idéer om manlighet där rätten att utöva kontroll utgör en viktig del, skriver Toktam Jahangiry (Fi), sexualpolitisk talesperson.

Feministiskt initiativ har länge efterfrågat en tydligare linje i sexualbrottslagen. Därför välkomnar vi det nya lagförslaget som regeringens sexualbrottsutredning la fram igår onsdag.

För att förändra föreställningar och praktik kopplade till sexualitet och våld behöver normer kring kön utmanas och gamla idéer och fördomar ersättas med nya värderingar på en jämställd grund. Idén om att kvinnor som inte gör tillräckligt motstånd inte kan bli våldtagna smulas sönder av modern forskning. Den visar att så många som upp till 70 procent drabbas av allvarlig immobilitet, så kallad »frozen freight« när de utsätts för en våldtäkt, vilket med dagens lagstiftning friar förövaren från ansvar för våldtäkt eftersom motståndet inte var tillräckligt. Forskning stöder alltså det nya förslaget.

En lag ger inte ensamt nya förutsättningar i ett gammalt samhälle. Men det är en viktig signal. Det såg vi inte minst när barnagan förbjöds i Sverige. Lagen ändrade inte alla familjers barnuppfostran över en natt men resultatet av lagförslaget tillsammans med en återkommande debatt. Flera domar senare är normen att det är oacceptabelt att slå bar.

Vi har nu en unik chans till nya samtal kring en ny lag och vad den innebär för synen på sexualitet, makt och våld. Kunskapen kring hur olika maktstrukturer påverkar varandra och oss själva måste finnas – intersektionalitet och jämställdhet går hand i hand. Det som nu behövs är en genomgripande och kontinuerlig kompetenshöjande insats på flera plan samtidigt.

Vi välkomnar också en utvidgad syn på ansvarsbördan, kravet på att behöva förvissa sig om att de vi har sex med är med på det frivilligt och att även förövaren bakom webbkameran har samma ansvar som den som fysiskt genomför ett övergrepp.

När det gäller området förebyggande arbete och insatser mot sexuellt våld, sexuella övergrepp och trakasserier krävs fortfarande mycket arbete. Killar och män står för majoriteten av våldet i vårt samhälle idag. Det finns dock få studier om pojkar och unga mäns våldsutövning utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Vi ser ett stort behov av mer kunskap och ett utvecklande av effektiva metoder och insatser för att minska utövandet av våld.

Att som utredarna komma fram till att domstolars arbete är tillräckligt men behöver justeras är inte nog. Det räcker inte med att utveckla en utbildning för att höja domarens förmåga som ordförande i rättsrummet. Det behövs utbildning i maktstrukturer, normkritik och den behöver nå ut till långt fler än bara domarna.

Feministiskt initiativ vill att regeringen ska avsätta resurser för ett kunskapslyft kring hur maktstrukturer bärs upp av idéer om manlighet där rätten att utöva kontroll utgör en viktig del. En sådan utbildning behöver också innefatta sexualitetsfrågor, genusperspektiv, hbtqplus-frågor samt kunskaper om mäns våld mot kvinnor. En sådan kompetenshöjning bör vara en obligatorisk del i utbildningen inom polismyndigheten, sjukvården och inom rättsväsendet.

För att lagens innebörd ska kunna verka på både ett kort- och långsiktigt plan behövs även en grund i förbättrad och utökad sexualkunskap i skola och förskola. Barn behöver få åldersanpassad insikt om sin egen kropp och rätt till självbestämmande samt andras rätt att säga ja eller nej till sexuella aktiviteter.

Vi gläds åt att Sexualbrottsutredningen tar stora och viktiga steg i och med de förslag som läggs fram. Men det finns fortfarande mycket att göra. Vi fortsätter vårt arbete att driva politikutveckling, föra debatt, arbeta med folkbildning med vårt mål om ett jämställt samhälle i fast sikte.

Toktam Jahangiry, sexualpolitisk talesperson, Feministiskt initiativ