Evin Ismail
Evin Ismail

Att en otydlig mening och en tvivelaktig inbjudan kan leda till ett drev mot en muslimsk minister säger oss något om den ökade islamofobin, skriver Evin Ismail, doktorand i sociologi vid Uppsala universitet.

Vår nya bostadsminister Mehmet Kaplan har bott i Järvaområdet i 30 år. Han menar att hans ambition är att minska de klyftor som alliansens politik har skapat och det var egentligen bara en tidsfråga innan ett mediedrev skulle starta mot Kaplan.

Bostadsministern har ett tydligt förortsfokus, är muslim och har varit inblandad i att bjuda in personer som har antisemitiska åsikter för att tala, något som han menar att han inte kände till i förväg.  Klumpigt och förkastligt. Efter det har han tagit avstånd från alla former av rasism och extremism och även gett förslag på hur detta ska motverkas.

Den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Nalin Pekgul riktade i veckan anklagelser mot Kaplan i Dagens industri; han skulle ha en dold agenda som islamist. Denna teori är en del av islamofobins tankegods och kallas för Eurabia-teorin. Den går delvis ut på tron om att muslimer har en dubbelnatur (dold agenda) och att de söker sig till den europeiska politiken för att ta över Europa.

Påståendet om islamism och dold agenda stödjer Pekgul genom att lyfta fram ett seminarium i Almedalen där både jag och Mehmet Kaplan deltog. Seminariet handlade om islamofobi och vi diskuterade hatbrott mot muslimer. En annan paneldeltagare, den förre integrationsministern Erik Ullenhag säger då oväntat att man måste kunna tala om svenskar som åker till Syrien för att kriga utan att bli kallad för islamofob.

Kaplan kommenterade detta i all hast genom att jämföra dem som åker till Syrien för att kriga med svenskar som åkte för att kriga i det finska vinterkriget. En klumpigt formulerad mening som lämnar plats åt olika tolkningar, men eftersom samtalet inte avhandlade detta ämne så gick vi hastigt vidare.

Samma dag tog Kaplan tillbaka sitt uttalande. Nu har uttalandet börjat leva sitt eget liv och ställer många frågor om vad en muslim får tänka och säga utan att räknas som en islamist eller terrorstödjare.

Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan och ett flertal andra medier har spätt på drevet. Aftonbladet har inte berört drevet under veckan som har varit, istället twittrade dess ledarskribent Anders Lindberg ut att han tycker att anklagelserna mot Kaplan är konstiga.

Att en otydlig mening och en tvivelaktig inbjudan kan leda till ett drev mot en muslimsk minister där hans avgång krävs säger oss något om den ökade islamofobin och om hur Sverigedemokraternas islamofobi allt mer normaliserar rasistiska uppfattningar i offentligheten. Drevet lämnar även en hel del frågor till Sveriges muslimer, kan en muslim bli en högt uppsatt politiker utan att anses ha en dold agenda?

Evin Ismail, doktorand i sociologi, Uppsala universitet