TCO:s ordförande Eva Nordmark.
TCO:s ordförande Eva Nordmark.

I en tid då allt fler väljer att sluta sig inåt måste vi som står för alla människors lika värde, för öppenhet och för samarbete kämpa ännu mer, skriver TCO:s ordförande.

Gårdagens snökaos kan symbolisera det kaos många känner inombords inför det faktum att Donald Trump mot alla odds har segrat i det amerikanska presidentvalet.

Den tillträdande presidenten har drivit en antifacklig agenda och gått till val på att riva upp handelsavtal och bygga murar mot omvärlden. Han har under valrörelsen gett uttryck för protektionism, främlingsfientlighet och manschauvinism.

Slutsatsen vi kan dra av detta är att alla vi som står för motsatsen, vi som står för frihandel, öppenhet och jämställdhet måste arbeta ännu hårdare. För trots allt har Trump vunnit ett fritt, demokratiskt val.

För mig och TCO finns tydliga förklaringar till valresultatet. Det handlar om bristande jämlikhet och otrygghet och det har lett till en misstro mot det politiska etablissemanget. Politiken måste kunna leverera lösningar på människors problem. Men frågan är vilka lösningar Donald Trump egentligen har presenterat och vilka problem han kommer kunna lösa? Det återstår att se.

Valvinsten för Trump är oroväckande inte minst för utvecklingen vi ser i Europa. Trump kan mycket väl bidra till en fartökning på den protektionistiska snöboll som redan är i rullning. Det i sin tur påverkar handel, avtal och ekonomi, säkerhetspolitik och individers frihet. Om mindre än två år är det val i Sverige. Innan det ska andra europeiska länder välja sina framtida ledare. Världen krymper och det innebär att Sverige påverkas av världshändelser, vare sig vi vill det eller inte.

Samtidigt som vi inte kan blunda för att dagens valresultat innebär många stora utmaningar så får vi heller inte sluta tro på goda krafters förmåga att vända en negativ utveckling till något positivt. När snön vräker ner och man helst av allt vill dra täcket över huvudet och somna om – det är då vi måste resa oss och plocka fram snöskyffeln.

Jag hoppas att denna dag blir en väckarklocka för politiker i Sverige och i EU. Demokratiska processer måste vara en del av människors vardag – inte bara på valdagen. I en tid då allt fler väljer att sluta sig inåt måste vi som står för alla människors lika värde, för öppenhet och för samarbete kämpa ännu mer.

Vi får aldrig tillåta att hat och misstänksamhet, splittring och egoism blir det normala. Vi måste vara ett ljus för varandra. För sammanhållning är viktigare än någonsin och det är den enda vägen framåt. Hatet får aldrig vinna.

Eva Nordmark, ordförande TCO