OS i Sotji är omgärdat av skandaler. Men det finns ett krav på kommande spel att samlas kring.

Ska du se OS-invigningen, trots allt? Varför inte i sällskap med ”Hello my name is Vladimir”, en IPA bryggd med inslag av fjärilsranka?

Mot bakgrund av de ryska anti-homolagarna kommer Brewdog att skänka hälften av intäkterna som görs på OS-ölen till arbetet för att stärka mänskliga fri- och rättigheter. Att ett bryggeri norr om Aberdeen anser att idrott är politik är ett tecken i tiden.

OS i Sotji ska stärka Rysslands stormaktsambitioner och skyla över den ekonomiska stagnationen. The Economist framhåller att den knappt moderniserade sovjetekonomin alltjämt är beroende av olja och gas som står för 75 procent av exporten. Under Moskva-OS 1980 var siffran 67 procent.

Byggnadsprojekten är de största i post-sovjetisk historia: Vinteranläggningar saknades ju bland palmerna i Sotji där Putin har sitt sommarhus. Kostnaden (320 miljarder kronor) blir fyra gånger högre än för London-OS. Lukrativa kontrakt har gått till Putins polare, som barndomens judokompis Arkady Rotenberg. Minst en tredjedel av miljarderna ska ha stulits i ren korruption.

Miljöskadorna är så stora att Världsnaturfonden har hoppat av OS-samarbetet. Regionen är så osäker att 100 000 poliser och militärer är på plats. Missiler är placerade i bergen, u-båtar bevakar kusten, drönare luften. Den ryska 58:e armén – senast aktiv i kriget mot Georgien – övervakar.

70 000 arbetare – tusentals migranter – har byggt 136 olympiska anläggningar. Human Rights Watch rapporterar om obetalda löner, 12-timmarsskift med en ledig dag i månaden, konfiskerade pass, uteblivna anställningskontrakt, osanitära levnadsförhållanden. 200 migrantarbetare bodde i ett hus avsett för en familj.

Utvisningarna, hoten och misshandeln fick ett ansikte i Uppdrag Granskning. Elektrikern Mardiros Demirtjan krävde lön för sitt arbete och torterades med ett järnrör i anus av den ryska polisen. Lite konståkning på det, någon?

Vidrigheterna gör att SR vänder blicken mot Brasilien där korruptionen är omfattande och VM-arenorna långt ifrån klara. DN:s Johan Croneman uppmärksammar att 190 migrantarbetare från Nepal omkom under 2013 i arenabyggen inför Qatar-VM 2022. Han ställer frågan: Var går gränsen? Vid 190 döda migrantarbetare?

Men döden i Qatar är inte en nyhet längre. 4 000 migrantarbetare beräknas dö innan en enda boll är sparkad.

Korruptionen i brasiliansk fotboll är inte överraskande. José Maria Marin, som leder fotbollsförbundet, tillhörde under diktaturåren en grupp affärsmän som donerade pengar till militären. I gengäld fick de vara publik när oliktänkande torterades. I dag är relationen till president Dilma ansträngd. Hon torterades med elchocker i underlivet, hennes man med affärsmännen som publik. Messi mot Neymar i VM-final, någon?

Det finns ett sätt att dra en gräns. Världens största fackliga organisation, ITUC, har länge haft intensivt sökljus på VM i Qatar. De kräver att VM ska flyttas då ILO:s konventioner om principer och rättigheter i arbetslivet inte upprätthålls när arenorna byggs.

ITUC:s krav måste efterlevas i samband med kommande VM och OS. Visa allvar genom att flytta VM i Qatar. Idrott är underbart, men det är omöjligt att njuta av prestationer på arenor som har krävt lidande, blod och död.