Ella Bohlin (KD)
Ella Bohlin (KD)

Från och med årsskiftet erbjuds ensamstående assisterad befruktning. De hade inte behövt vänta så länge om Gabriel Wikström hade gett landstingen rätt förutsättningar från början, skriver Ella Bohlin (KD), landstingsråd.

Under alliansregeringen togs en rad viktiga steg mot en mer jämlik sjukvård.

Dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD) initierade den så kallade kömiljarden. En överenskommelse mellan staten och Sveriges kommuner och landsting som innebar att landsting och regioner fick prestationsbaserade ersättningar. Den nya regeringen tog bort kömiljarden – nu ser vi hur vårdköerna växer igen.

Ett annat exempel är de regionala cancercentrum som inrättades med det övergripande målet att bidra till en mer jämlik cancervård. Med stor framgång arbetar de i dag för mer jämlik och patientfokuserad vård vilket är ett av flera kriterier som utgör cancercentrumens samlade uppdrag.

Under våren 2016 skedde en lagändring som ger ensamstående och samkönade par rätt till assisterad befruktning. I debatten lyfts nu frågan varför denna reform dröjer.

Alla nya uppdrag till landstingen kräver en viss tid för att organisera och implementera arbetet. Det krävs även ett stort arbete mellan landstingen då det är viktigt att vården i landet är jämlik. Stockholm har beslutat att följa SKL:s rekommendationer som i korthet innebär att samma regler som tidigare gällde par, nu även omfattar ensamstående kvinnor och samkönade par.

Men, det som är högst anmärkningsvärt är att regeringen inte har något förslag för att finansiera denna reform. Då regeringen ålägger kommuner och landsting nya uppdrag är en viktig princip att resurser också följer med – men inte i detta fall.

Det betyder att landstingen skall finansiera det nya uppdraget inom befintlig budget. En lagändring i all ära, men sänd då med resurser för ett gott genomförande. I dagsläget är många landsting och regioner redan mycket ansträngda och gör tuffa prioriteringar vilket ökar risken för undanträngningseffekter.

Ensamstående kvinnor som väntat på denna reform hade inte behövt vänta lika länge om Gabriel Wikström sett till att göra det möjligt för oss i regioner och landsting att implementera den nya lagen.

Från och med årsskiftet kan ensamstående erbjudas offentligt finansierad assisterad befruktning i Stockholms landsting. Samtidigt måste ensamstående kvinnor, precis som par som behöver donerade spermier genomgå utredning och särskild prövning. Detta kan påverka väntetiden. Den särskilda prövningen som görs inför assisterade befruktningar för ensamstående kvinnor måste göras utifrån ett barnperspektiv och sätta barnets bästa i främsta rummet.

Som landstingsråd med ansvar för över två miljoner Stockholmares hälsa är det viktigt att ta genomtänka beslut för att alla ska få en vård i världsklass. Låt mig därför skicka med ett enkelt förslag till alla som vill genomföra reformer i framtiden, i synnerhet till Gabriel Wikström: säkerställ att det finns resurser hos dem som skall genomföra reformen. Det är avgörande för om vi ska kunna ge alla en jämlik vård.

Ella Bohlin (KD), landstingsråd, Stockholms läns landsting