Bild: Magnus Selander
Bild: Magnus Selander

De stora skillnaderna, både mellan inner- och ytterstad såväl som mellan pojkar och flickor, är oacceptabla. Nu satsar vi på idrott för alla, skriver idrottsborgarrådet i Stockholms stad.

Forskningen är entydig: Unga som idrottar presterar bättre i skolan och har större möjlighet att bygga viktiga nätverk för framtiden. Att satsa på idrott är därför av betydande vikt för så väl idrotten som samhället. Fler måste få tillgång till idrott för att stärka såväl individers välmående som samhällets gemensamma folkhälsa.

Stockholm är en fantastisk stad och som ligger i framkant på många sätt – även idrottsligt. Men alla Stockholmare har det inte bra.

Tyvärr ser vi i dag stora skillnader i vår stad. Ung livsstil, som är en forskningsrapport om ungas idrottande, visar att 64 procent av pojkar i högstadiet från Norrmalm är fysiskt aktiva medan siffran ligger på 42 procent av pojkar från Skärholmen. För tjejer i högstadiet är 66 procent fysiskt aktiva i Bromma medan endast 38 procent i Tensta.

Skillnaderna i fysisk aktivitet i Stockholm löper både mellan inner- och ytterstaden samt mellan pojkar och flickor. Det är för oss socialdemokrater helt oacceptabelt.

Vi tar Stockholms utmaningar för idrotten på allvar. Därför satsar vi i år 26 miljoner kronor extra för att jämna ut skillnaderna. Det kommer leda till flera viktiga insatser:

– Fler tonårstjejer får möjlighet att testa på nya aktiviteter och upptäcka glädjen i idrottandet.
– De som i dag inte klarar simkunnigheten i skolan erbjuds intensivsimskola under sportlovet- och höstlovet för att få lära sig en livsviktig kunskap.
– Idrottsföreningar som har potential och visar en stark vilja att välkomna nyanlända får extra resurser för att kunna göra det.

Våra satsningar står i tvär kontrast till Moderaternas budget som i stället skär ned på idrottens område med hela 40 miljoner kronor, varav 15 miljoner av dessa dras direkt ifrån föreningsstödet. Det är att dra undan mattan för idrottsrörelsen och dess förutsättningar.

Vi arbetar för ett jämlikt Stockholm som håller samman. Vi tänker fortsätta vårt arbete för att fler ska få tillgång till idrotten, en ökad folkhälsa och en starkare gemenskap. För det krävs tydliga och skarpa satsningar – inte nedskärningar.

Emilia Bjuggren (S), idrottsborgarråd i Stockholms stad