Nina Benner

Att Godmorgon, världen! skulle låta landsortspressen »förbli i medieskugga« stämmer inte, skriver Nina Benner, gruppchef för Ekots helgprogram i en replik.

Norra Sverige har hamnat i medieskugga, hävdar Rustan Rydman i en debattartikel på Dagens Arena, och tar P1:s veckomagasin Godmorgon, världen! som exempel.

Balansen mellan stad och land är en viktig fråga som förtjänar att diskuteras och tas på allvar. Godmorgon, världen! har sin redaktion i Stockholm, men samarbetar med Sveriges Radios medarbetare på olika håll i landet.

Det senaste året har vi medvetet ökat bevakningen av Norrbotten,

Det senaste året har vi medvetet ökat bevakningen av Norrbotten, i samarbete med Ekots reporter i Luleå, Nils Eklund, som regelbundet bidrar med reportage till programmen.

Om Rustan Rydman är intresserad av att höra vad som händer i Norrbotten, som han skriver, så kan jag varmt rekommendera Eklunds reportage!

Vad gäller opinionsskribenter blir jag däremot inte klok på hur Rustan Rydman väljer underlaget för sina argument.

Han nämner sex namngivna ledarskribenter, från bl a Kalmar, Visby och Luleå, som inte har varit med i Godmorgon, världens panel under året.

Däremot väljer han att inte nämna ett antal skribenter från tidningar runt om i Sverige som faktiskt har deltagit; från Arbetarbladet i Gävle, Kristianstadsbladet, Dalademokraten, Dalarnas Tidning och Folkbladet Östgöten bland andra.

Panelen i Godmorgon,världen! är en ekvation i flera led: den ska ha åsiktsspridning, både män och kvinnor ska höras och det bör finnas deltagare från olika håll i landet.

Vi kan säkert bli ännu bättre på att uppnå alla mål varje vecka, och jag håller helt med om att andra perspektiv än de från Stockholm, Göteborg och Malmö gör debatten bättre.

Men att Godmorgon, världen! »låter landsortspressens röster förbli i medieskugga«, som Rydman skriver, stämmer inte med verkligheten.

Nina Benner är gruppchef för Ekots helgprogram