Solidaritet är det svar som extremister och fundamentalister hatar mest av allt.

Måndag morgon, första vardagen efter attentatet på Drottninggatan.

Enligt väderleksprognosen ska det vara 11 grader varmt och mulet i hörnet mellan Adolf Fredriks kyrkogata och Drottninggatan, platsen där en man steg in i förarhytten på en flera ton tung lastbil, och svängde till vänster och med rusande motorer började vansinnesfärden längs med en av Stockholms mest folktäta gator strax innan klockan 14:53 fredagen den 7 april 2017.

Det är första vardagen efter attentatet, och vi famlar efter svar. Hade attentatet kunnat förhindras om det funnits ett förbud mot att lämna lastbilar med nyckeln i tändningslåset? Vi vet hur lätt det är att omvandla lastbilar till mordvapen, åtminstone sedan attentatet på strandpromenaden i Nice den 14 juli 2016, eller attentatet på julmarknaden vid Breitscheidplatz i Berlin den 19 december.

Hade attentatet kunnat förhindras om det varit omöjligt att köra in med bil på en gågata i rusningstid? Vi vet hur sårbara gågator är, efter att en psykotisk person dödade tre personer och skadade 36 med sin bil i innerstaden i österrikiska Graz sommaren 2015. Eller efter vansinnesfärden längs med Västerlånggatan i Gamla stan 2003, när en psykiskt sjuk man dödade två personer.

När det här skrivs vet vi inget säkert om motiven, men det är inte osannolikt att det även den här gången handlar om en dödlig blandning av politiskt motiverat hat och psykisk sjukdom. Vi vet inte, men vi vet att det borde ha funnits ett skydd där i gathörnet. Och det borde ha funnits ett bättre skydd mot vansinnesdåd av det här slaget, oavsett om de motiveras av röster i huvudet eller röster från Raqqa.

Alla som försöker ge enkla svar kommer att ge ofullständiga svar.

Alla som försöker ge enkla svar kommer att ge ofullständiga svar. Säkra gågatorna! Rusta upp psykvården! Bekämpa terrorismen! Nödvändigt, men ensamt helt otillräckligt.

Faktum är att ett av de viktigaste svaren gavs just i hörnet mellan Adolf Fredriks kyrkogata och Drottninggatan. Svaret solidaritet: minuterna efter att lastbilen kört förbi gjorde människor allt i sin makt för att hjälpa medmänniskor som skadats eller chockats. Barnen som sålt majblommor i hörnet fick hjälp att sätta sig i säkerhet, blödande människor fick första hjälpen i väntan på ambulansen. Senare under dagen öppnade stockholmarna sina hem för dem som strandsatts av inställda tåg och tunnelbanor, och ett översvallande antal frivilliga erbjöd sig att skjutsa, hämta barn och bjuda på mat.

Svaret solidaritet är det svar som extremister och fundamentalister hatar mest av allt. Oavsett om det handlar om nyfascister eller Daesh: de reserverar sammanhållning för den egna gruppen, och använder sammanhållning som ett verktyg för att sluta sig inåt och utestänga dem som inte hör till.

Hösten 2015 stod Julian Firpo till midjan i det kalla vattnet utanför Lesbos och hjälpte flyktingar på överfyllda gummibåtar att ta sig i land. I fredags befann han sig på Drottninggatan, och rusade fram för att försöka rädda livet på en kvinna som mejats ner av lastbilen, och sedan hjälpte han att chockade och förvirrade människor att ta sig från platsen. Svaret solidaritet.