Juliana Gristelli, aktivist i France Insoumise   Christian Boucher,, aktivist i France Insoumise i Sverige
Juliana Gristelli, aktivist i France Insoumise Christian Boucher,, aktivist i France Insoumise i Sverige

Mélenchon och »Det okuvade Frankrikes« rörelse är på väg mot framgång i det franska valet nu på söndag, skriver Juliana Gristelli och Christian Boucher, aktivister i France Insoumise i Sverige.

På söndag är det första presidentvalomgången i Frankrike. Kandidaten för »Det okuvade Frankrike«, Jean-Luc Mélenchon, har överraskat och franska medier häpnar över att hans opinionssiffror ökat från 13 % i januari till nästan 22 % i dag. Även om opinionsundersökningar, som av Mélenchon skämtsamt kallas »horoscop«, bör tas med en nypa salt är det obestridligt att han är den stigande stjärnan i det franska presidentvalet. Hans viktigaste motståndare är högerextremistiska Marine Le Pen och den nyliberala Macron som driver »En marche«-rörelsen och som mest kan kallas klassisk och gammal högerpolitik.

Den folkrörelse som Mélenchon företräder har jämförts med de spanska Podemos och italienska rörelsen och skulle kunna jämföras ideologiskt med Sveriges Vänsterparti. Samma kamp mot privatiseringarna av välfärden. Samma besvikelse med den nyliberala svängningen av socialdemokratin från och med 90-talet och som fortsattes av högerregeringar sedan dess. Samma stöd för en stark offentlig välfärd.

Vad ligger bakom Mélenchons häpnadsväckande framgång? Först och främst verkar »Det okuvade Frankrikes« rörelse ha lyckats fånga befolkningens oro och revolt mot ökade klassklyftor och rasism i Frankrike och fånga missnöjet som vuxit efter många års högerpolitik. Socialdemokraternas svek är också framträdande i retoriken. I synnerhet president Hollandes svek av vartenda vallöfte genom att han låtit en ultraliberal och krigisk politik trampa ned arbetsrätten och fackliga rättigheter, asylpolitiken och mänskliga rättigheter.

Ideologiskt närmar sig Mélenchon den franska socialismen av Jaurès. Hans valprogram »En framtid tillsammans« innebär satsningar på den offentliga välfärden, ökade skatter på de rika och kapitalet, ökade satsningar på förnyelsebar energi och en omvandling till ekologisk produktion. Mélenchon är för en solidarisk flyktingpolitik och vill dessutom vara »fredens president« och lämna NATO.

Det viktigaste förslaget är att förstärka demokratin genom att kalla medborgarna till att efter valet gemensamt utforma en ny konstitution. Mélenchon sticker ut som enda kandidat att lyfta fram kvinnors och hbtq-personers rättigheter. Han har bland annat i varje debatt upprepat att det måste vara lika lön för kvinnor och män och att aborträtten ska skrivas in i grundlagen.

Mélenchon sticker ut som enda kandidat att lyfta fram kvinnors och hbtq-personers rättigheter.

Den andra nyckeln till framgång verkar vara att Mélenchon har lyckats förmedla en tydlig vision av ett solidariskt, jämställt och ekologiskt samhälle med ett tillgängligt tilltal. Varje möte med Mélenchon bjuder på »politisk bildning«. Samtalen berör historiska, ekonomiska, jämställdhets-, ekologiska och kulturella frågor och hur allt hänger ihop. Mélenchon förklarar de mest komplexa frågor så att alla förstår. Hans pedagogiska tal är en av de största styrkorna hos denna filosofilärare.

Sist men inte minst verkar en av hemligheterna bakom Mélenchons popularitet vara en bred demokratisk förankring, kulturens och i synnerhet populärkulturens roll, tillsammans med en bred användning av ny teknik för att främja organisering och kommunikation. Mélenchon har lyckats skapa en medborgardialog genom sina resor runt i Frankrike för att möta invånarna och organisera. Han började kampanja redan i februari 2016.

Det är tack vare »Det okuvade Frankrikes« aktivisters kreativitet i bland annat användning av ny teknik och sociala medier som denna folkrörelse lyckats få en betydande spridning. De har skapat alternativa kanaler för medborgardialog och aktivism vid sidan av de etablerade medierna. Smidiga organiseringsverktyg, som liknar Zetkin som utvecklas av Malmövänstern, möjliggör på några enkla klick för vem som helst att bli aktivist. Resultatet är häpnadsväckande. Fullbokade möten, med tiotusentals aktivister på både fysiska och digitala möten. På senaste valmötet i Toulouse hade exempelvis 70 000 personer kommit på plats och 50 000 andra via YouTube.

Kampanjen överraskar stort genom att hålla tal i sju olika städer samtidigt genom hologram, skapa ett eget dataspel »Fiscal Kombat« där man samlar pengar från kända figurer som gömmer pengar utomlands, unga artister skriver hårdrockslåtar och YouTube-klipp med hans politiska budskap »Chanchon om Mélenchon«, och andra kulturarbetare mixar hans tal till hiphop, en flytande kampanj på »Den okuvade pråmen« längs förorternas och Paris kajer. Inte förvånande att Mélenchon de senaste dagarna har fått cirka 7 000 nya Facebook-följare per dag och nått nästan 900 000 Facebook-prenumeranter på sin kanal.

Det är oerhört glädjande att Vänsterpartiet förnyat partiets fina tradition av internationell solidaritet och att dess ordförande Jonas Sjöstedt visat stöd till Mélenchon och »Det okuvade Frankrike«. Vi har mycket att lära av de franska aktivisternas nya former för organisering. Det internationella syster- och brödraskapet är starkt!

Christian Boucher, It-ansvarig i Franska skolan Stockholm, aktivist i France Insoumise i Sverige och Juliana Gristelli, lärarstudent, kulturpolitisk talesperson (V) Stockholms stad och aktivist i France Insoumise i Sverige.