Det var stor skillnad i valresultatet mellan förstagångsväljare och i skolvalet. Därför är det viktigt att stärka engagemanget bland de unga.

De fem största partierna i valet 2014 är S, M, SD, MP och C. Det är samma partier som eleverna i skolvalet röstat på, bara ordningen mellan SD och MP är omvänd. Om det beror på att de yngre röstar som sina föräldrar får vara osagt. Det intressanta är att de några år äldre förstagångsväljarna har röstat så annorlunda.

Bland förstagångsväljarna är S och M nästan lika stora med 20 respektive 19 procent. MP har ett starkt stöd på 15 procent. Sedan händer något anmärkningsvärt. V och Fi hamnar på vardera 9 procent. SD är frånvarande på topp-5.

I valanalyser som har gjorts av SD:s framgång lyfts partiets kritik mot invandring och flyktingmottagande men också mot pensionssystem och äldreomsorg. Övriga partier har inte mött SD:s väljare med de frågor som har praktisk betydelse för dem. Hur vill man minska bostadsbristen, förbättra arbetsmarknaden och se till att de äldre och sjuka blir värdigt och professionellt bemötta? Frågor som alla partier och väljare anser är viktiga. Frågor som SD kopplat direkt till sin förenklade politik.

Samtidigt har V och Fi kombinerat visioner och vardagsnära sakfrågor för unga vuxna. Partierna har profilerat sig som antirasistiska och feministiska med en världsbild där det inte är skillnad på folk och folk. Allas rättigheter, skyldigheter och möjligheter att leva ett bra liv prioriteras. Det är partier som synkroniserat den feministiska och den antirasistiska kampen, något som många unga aktivt engagerar sig i.

Sakfrågemässigt har V drivit frågan om att stoppa vinster i skolan, något som en hel del förstagångsväljare direkt eller indirekt har upplevt konsekvenserna av. Konkurser, överbelastade lärare och avsaknad av praktikplatser som en följd av vinstmaximering har varit en realitet för många. När tjejer utsätts för sexuella ofredanden och hämndporr på sociala medier finns Fi där som lyfter mäns våld mot kvinnor i debatten och politiken. Krav på en samtyckeslag är en fråga som medialt förknippats med Fi och V.

Att kalla Fi ett trendigt parti och använda det som delförklaring till populariteten bland förstagångsväljarna är att vara blind för många unga kvinnors kamp för att bli behandlade jämställt. Organisationer som Crossing Boarders och rörelser som FATTA samlar engagemang mot sexuellt våld, för jämställdhet och för ett inkluderande samhälle. Kvinnliga kulturkollektiv som Femtastic vill ha en ”strukturell förändring av en mansdominerad musik- och kulturbransch”. Tre exempel på initiativ som fångar upp ungas intressen och vardag.

Utifrån valresultatet säger förstagångsväljarna att jobb, utbildning och miljö är viktiga politiska frågor. Men de säger också att det behövs en politik för ett jämställt och inkluderande samhälle. Ett samhälle där SD:s exkluderande världsbild inte har lika stor plats som övriga väljare anser.

Årets förstagångsväljare säger något om vilka valfrågor som kan vara viktigast om fyra år. Det borde betyda att valarbetet för en relevant politik för 2018 års förstagångsväljare börjar nu.