Nacka måste ta chansen att göra en insats för integration och folkhälsa, skriver YuSie Rundkvist Chou och Kurdo Baksi.

Den 21 september har kommunfullmäktige i Nacka ett tillfälle att göra en insats för integration och folkhälsa. Denna dag tas nämligen beslut om ett nästan 45 år gammalt badhus i Saltsjöbaden/Fisksätra, Näckenbadet vid Saltsjöbadens IP, som måste rivas inom ett par år.

En ny simhall ska därför byggas, men var? Ett förslag är att bygga det i närliggande Fisksätra, Sveriges mest folktäta område där 8 000 människor genast skulle få gångavstånd året runt till en skonsam motionsform för alla åldrar.

Hit är det också lätt att ta sig med tåg och buss för alla som bor i Nacka och södra Stockholm. Men nej. Kommunens ledande politiker vill i stället bygga simhallen på samma plats som det gamla badet bland villorna i Saltsjöbaden, 700 meter från närmaste tågstation och utan bussförbindelser.

Annars kan saltisborna bli ”provocerade”, säger kommunens starke man Mats Gerdau (M).

I kommunens simhallsutredning medges att Fisksätra vore ett bättre alternativ vad gäller tillgänglighet och nytta – fler människor skulle kunna ta sig dit på ett enkelt sätt.

Folkhälsan, som är sämre i Fisksätra, skulle få ett lyft. Här har endast 23 procent av hushållen bil, jämfört med upp emot 70 procent i Saltsjöbaden.

Ändå rekommenderar utredningen att den nya simhallen ska byggas i Saltsjöbaden.

Anledningen sägs vara att det skulle gå lite snabbare att bygga där, eftersom det redan finns en detaljplan för simhall på området. Dessutom påstås att anläggningen skulle bli lite billigare, eftersom tomten i Fisksätra kunde säljas för bostadsbyggande i stället.

Varför man inte räknar med att även den nuvarande simhallstomten i Saltsjöbaden går att sälja till bostadsbyggen är en gåta för oss. Simhallsutredningen har inte använt likvärdiga sätt att beräkna kostnaden för båda alternativen, det vet både politikerna och tjänstemännen.

I en skrivelse från kommunen står bland annat: ”En simhall i Fisksätra kommer enligt enhetens bedömning mest ha lokala besökare från Fisksätra och Saltsjöbaden, enheten bedömer inte att placering påverkar besöksfrekvensen.”. Den som skriver så rekommenderas att gå en grundkurs i företagsekonomi.

Inte heller tar utredningen med att den stora fastighetsägaren i Fisksätra, Stena, har lovat att bidra till en simhall här.

Ett annat argument som framförs är att de flesta barnen i Saltsjöbaden/Fisksätra går i skola i Saltsjöbaden. Sökningar på sl.se och Google Maps visar dock att sex av sju skolor i Saltsjöbaden/Fisksätra (promenader inräknade) skulle få samma eller kortare restid till en simhall i Fisksätra. Varför har inte det undersökts i utredningen?

En sak är uppenbar, simhallsutredningen i Saltsjöbaden är politiskt styrd, vilket sätter den kommunala demokratin ur spel. Vad som gör mest ont i oss är att fattiga och röstsvaga ännu en gång står maktlösa mot resursstarka makthavare.

Till sist vill vi säga till politikerna: sluta ha detta kortsiktiga perspektiv på en hundramiljonersinvestering som ska hålla i minst 50 år. Gör om och gör rätt. Låt dem som inte har en tjock plånbok få en simhall i Fisksätra!

YuSie Rundkvist Chou, fisksätrabo, driver Facebooksidan Ja till simhall i Fisksätra!
Kurdo Baksi, samhällsdebattör och medlem i Facebookgruppen Ja till Simhall i Fisksätra!