Yasmin Hussein Bild: Privat
Yasmin Hussein Bild: Privat

Internationalisering handlar inte om att lärosäten agerar som företag på en marknad, replikerar Yasmin Hussein, förbundsstyrelseledamot i S-studenter, Helene Hellmark Knutsson

Det är viktigare än någonsin att kunskap ses som en rättighet. Något som varken köps eller säljs på en marknad. Våra utbildningar ska vara befriade från avgifter på alla nivåer och finnas tillgängliga för så många som möjligt.

Sverige har sedan avgiftsreformen 2011 frångått detta efter införandet av studieavgifter för studenter utanför EU/EES-området. Antalet inresande har minskat dramatiskt och denna minskning har haft stora effekter på internationaliseringen i landets högskolor och universitet.

Sedan regeringens första budgetproposition har debatten om studieavgifter även handlat om vad som definieras som en studieavgift. Regeringens syn är att avgiftsfriheten värnas även om studenten betalar för sin utbildning när hen studerar vid ett svenskt lärosäte.

Så länge avgiften går till ett utländskt universitet. Den lösningen ser varken S-studenter eller den samlade studentrörelsen som optimal. Avgiftsfriheten ska inte utgå från vem som tar ut avgiften utan vem som betalar den. Studenter som läser vid svenska lärosäten ska inte betala för sin utbildning oavsett vem avgiften tillfaller.

Nu när debatten om studieavgifter tar stor plats är det också vår uppgift som progressiva studenter att lyfta fram värdet av internationalisering. Många kan enas om att det är viktigt för Sverige att delta i internationella utbildningssamarbeten men kan vi enas om varför?

Internationalisering handlar inte i första hand inte om att ge bättre förutsättningar för lärosäten att konkurrera i en global utbildningsmarknad utan om värden som inte alltid går att mäta. Vi värnar internationella utbyten av idéer och tankar, inte bara för att gynna utbildningskvaliteten i lärosätet, utan även för att utveckla vår demokrati och frihet.

Det är med den bakgrunden diskussionerna om studieavgifter bör tas. Hur vill vi utveckla internationaliseringen i den högre utbildningen? För just nu verkar idén om ökat samspel mellan människor i akademin mest gå ut på att steg för steg göra det dyrare för studenter att läsa i högskolan.

Som S-student hoppas jag att regeringen ser över hur avgiftssystemet hanteras som helhet. Detta innebär inte en återgång till systemet som fanns innan studieavgifterna infördes utan en reformering av dagens system. Ska Socialdemokraterna värna kongressbeslutet från 2013 bör vi verkställa åtgärderna som krävs för att upprätthålla avgiftsfriheten.

Långsiktigt bör även regeringen arbeta fram nationella strategier för internationalisering som svarar på frågor om vad Sverige vill med internationaliseringen.

För internationalisering handlar inte om att lärosäten agerar som företag på en marknad, konkurrerandes om de mest betalstarka studentgrupperna.

Yasmin Hussein, förbundsstyrelseledamot i S-studenter