De riktiga radikalerna

Dela


Bild: Fr

Bild: Fredrik Hjerling


Miljöpartiet skiljer ut sig på många sätt i den svenska riksdagspolitiken. Dels är det yngst. Dels är det radikalt på ett genomgripande och systemkritiskt sätt, som inget annat parti vågar vara. MP är inte rädda för väljarna, de utmanar dem att hänga med in i framtiden.

Det betyder inte att miljöpartisterna alltid träffar rätt. Men de gör alltid ett ärligt försök att förändra, i stället för att föra en lappa och laga-politik. Därför är de just nu den viktigaste kraften i svensk politik och därför behöver Socialdemokraterna Miljöpartiet så desperat. Ett parti som har styrt Sverige den största delen av det senaste seklet kan inte vara systemkritiskt på samma genomgripande sätt.

Det är bara Miljöpartiet som på riktigt ifrågasätter den allenarådande religionen om ständig tillväxt. Miljöpartiet vill gå längst i nedrustningen av en militär världsordning. Miljöpartiet vill ta till stora grepp för klimatet, exempelvis som att begränsa utvinningen av råvaror som bidrar till uppvärmningen. De vill för att de tror att det går. Det är så en radikal tänker och arbetar.

Att både högern och vänstern i svensk politik är och har varit beredda att ta in MP i stugvärmen i Rosenbad tyder på att partiet inte behöver vara alltför ängsligt, anpassa sig alltför mycket. Mittens rike är redan trångt och radikalismen behövs. Det måste vara MP:s utgångspunkt när de startar sin kongress i dag.

För ett par år sedan antog Miljöpartiet sin strategi att försöka locka storstadsväljare för att sluta valsa runt fyraprocentspärren i riksdagsvalen. Dagens Arena var en av dem som dömde ut strategin. Men den var genomtänkt och den lyckades – de siffror som MP i dag uppvisar är alltså frukten av ett hårt, medvetet arbete. Redan i förra riksdagsvalet närmade sig MP Socialdemokraternas siffror i Stockholms kommun. I Europaparlamentsvalet för ett år sedan gick de om.

Det är inte så konstigt. När alla partier stirrar sig blinda på en enda typ av ”arbetslinje” och det samtidigt finns en grupp människor i samhället som inte förstår hur de ska förmå att arbeta ännu mer än de gör – då blir det enda systemkritiska partiet ett lockande alternativ. De som redan sitter i ekorrhjulet som resten ska pressas in i – de vill ha svar på hur samhället borde se ut i stället. Och Miljöpartiet erbjuder en möjlig väg att gå. Som S-studenters ordförande Kajsa Borgnäs så förtjänstfullt beskriver handlar det för dessa väljare om att öka sin livskvalitet, inte sin arbetstid.

Därför behöver Socialdemokraterna Miljöpartiet. Men Miljöpartiet behöver också Socialdemokraterna, för att få med klassanalysen i sin politik. Det är genom jämlikhet som Sverige kan genomföra en grön omställning – dessa två ting är beroende av varandra.

Inga kommentarer

  1. Thomas - 14 maj, 2010

    Oj, Mp backar i de senaste opiononsmätningar – då måste Dagens Arena rycka ut som en liten väldresserad hund och bjäbba för Mp. Genomskinligt men intressant.
    Tror inte att känslorna på partihögkvarteret på Sveavägen är lika varma som de NB för till torgs! Men NB gör sin pigtjänst som önskat. Det gäller ju att maskera fiaskot med Förbifart Stockholm och den förödande folkomröstningen. Den vinner rödgrönt inga poäng på. Den ger bara intryck av att Mp-svansen viftar med (s)-hunden.
    För övrigt – hur länge kommer de gamla surdegarna inom (s) att tåla att Mp breder ut sig på (s) bekostnad? När (s) fortsätter att krympa och Mp växer innebär det ju att ett antal ”givna” mandat för betonghäckarna inom (s) är i fara. Och då får vi plötsligt revirstrider och de brukar bli blodiga – vilket i sin tur ger slitningar i vänsterkartellen.
    Så när spricker rödgrönt? När har (s) fått nog av att bli förödmjukat av Mp? Maria dompterar Mona allt mer och mer – den bild jag ser framför mig vore nästan något för Lars Vilks! Mona som rondellhund i Marias koppel och med en Toblerone i munnen! En bild säger mer än 1000 ord! Ingen konstnär som nappar på detta uppslag?

  2. Karl - 14 maj, 2010

    Bra att Nisha Besara lyfter fram frågan om behovet av ständig tillväxt. Det är kanske den svåraste men samtidigt viktigaste frågan vi har att lösa. Vi måste se till att konstruera ett fungerande välfärdssamhälle där folk verkligen trivs och mår bra i stället för att försöka uppnå en hysterisk tillväxt. Det måste förenas med ett samhälle där alla har jobb med en rimlig arbetsbelastning och bra arbetsmiljö. Det är en utmaning men låt oss fortsätta att tillsammans, MP och (S), jobba på det!

  3. Torkel - 14 maj, 2010

    Jag tror att MP är en kvarnsten om halsen på S. Det finns en stor och berättigad misstro mot MP i arbetarklassen. MP saknar helt en klassanalys och har enbart marknadslösningar på miljöproblemen. Det ska kosta att förstöra miljön.Problemet är att det blir de rika som kan köpa sig rätten, medan de som har små resurser och inga alternativ blir tvingade att betala. Vem kan i en hyresrätt välja att köra maskiner på natten för att få lägre elpris. Vem kan låta bli att köra bil när det är 5 mil till affären och ingen buss existerar. MP-politiker kan flyga hit och dit och sedan betala lite extra för att ”koldioxidkompensera”. Hur många MP-politiker bor utanför stora städer?
    Det var när samarbetet med MP blev offentligt som opinionssiffrorna för S sjönk som en sten, och sedan aldrig hämtat sig.

  4. Sweedie - 14 maj, 2010

    Som landsortsbo med transportproblem måste jag ha bil. Undan för undan har busslinjerna på landet lagts ner. För 20 år sedan kunde jag cykla 1 km till närmaste busshållplats. Nu är det 5 kilometer och då är det lika bra att köra bil till jobbet för det är dyrare att åka buss än bil. Bilen måste man ha för att komma till affären 1 mil bort.

    Det är därför miljöpartiet behövs. Vi som bor på landet missgynnas ständigt, både arbetare (det bor massor av arbetare på landet också!) och vi andra. Sossar och borgare har tillsammans sett till att livsvillkoren för oss på landet ständigt försämras. Servicen avtar på alla områden. Därför behövs MP som är det enda parti som i praktiken visat sig stå för förändringar (se bara på MP i Karlstad) och är en bestämd pådrivare på både sossar och borgare. Gnällborgare kan alltid hitta fel hos allt och har som uppgift att göra det, precis så som Thomas gör.

    Men han har fel. Oppositionen går framåt. Hela tiden. KD åker ur riksdagen i höst och SD kommer inte in. Därför blir det regeringsskifte.

  5. Stig - 14 maj, 2010
  6. Lasse W - 14 maj, 2010

    Socialdemokratiska opinionsbildare verkar måttligt entusiastiska för den egna politiken. I stället marknadsförs nu MP både på Dagens Arena och i Aftonbladet. Märkligt minst sagt. Vad händer inom (s)? Självförtroendet verkar vara i botten. Varken vänstern eller högern inom partiet verkar trivas nåt vidare. Skattehöjningarna i alternativbudgeten verkar mest vara kosmetika och någon sorts alibi. Helst ska de smygas undan och inte märkas. Och Thomas

  7. Tomas Mattsson - 14 maj, 2010

    Ett ytterligare ”systemkritiskt sätt” vore, som känns aktuellt, att verkligen börja diskutera hur t.ex. banker och pensionsförvaltare ska kunna agera i ett civiliserat och hållbart samhälle. Den förklarande problemdiskussionen lyser fortfarande med sin frånvaro.

  8. Karl - 14 maj, 2010

    Här är två intressanta DN-artiklar om marknadslösningar och vinsten som drivkraft:
    http://www.dn.se/ledare/kolumner/i-samhallets-intresse-1.1046040
    http://www.dn.se/ledare/kolumner/kontrollens-granser-1.1092382

  9. Thomas - 14 maj, 2010

    Egentligen är den rödgröna kartellens politik väldigt enkel att sammanfatta:
    ”Politikerna har för lite makt och medborgarna för stor makt. Det måste vi ändra på”.
    När man med världens högsta skatter (eller möjligen att vi är tvåa i den ligan) ändå kraftigt måste höja skatterna så kan jag inte tolka budskapet på något annat sätt? Ju mer av dina pengar som politikerna kan rå över desto bättre är det. Ju mindre val du kan göra desto bättre är det – för du väljer ju ändå fel!

  10. Joel - 14 maj, 2010

    ”First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win” – Mahatma Gandhi.

    Av din ton att döma verkar du vilja gå från förlöjligande till fajt?

    Välkommen.

  11. helena - 14 maj, 2010

    Ingen normalt tänkande människa kan väl ta Miljöpartiet på allvar.En sammanslutning betstående av fullkomligt verklighetsfrämmande personer som pratar om 6 timmars arbetsdag om nedläggning av kärnkraftverk utan någon adekvat ersättning, det är helt enkelt en samling okunniga och oärliga töntar som försöker förvilla svagsinta människor.De två ledande i partiet lever inte som de lär Peter Eriksson kör bensintörstande SUV och Maria Wetterstrand flaxar mellan Stockholm och Helsingfors kompleterat med taxiresor.Ingen normal människa kan ta dessa två på allvar.

  12. Thomas - 14 maj, 2010

    ”Vi tar fighten” sa (s)-märkta Kommunal när de slogs mot kommunerna och deras (till stor del) (s)-märkta företrädare. Inte vann de något – utan det hela var ett spel för galleriet.
    En annan fight är att Mp på sikt vill bli större än (s) – en våt dröm hos många Mp. I Stockholm är den redan verklighet. Det lär också bli en fight som ska bli intressant att se. Lika kul att se som ett Stockholmsderby – det blir ju tappade Stockholmspoäng oavsett vilket lag som vinner.

  13. Rogge - 14 maj, 2010

    Medan de andra partierna säger att den s.k. jobblinjen är det som är det centrala för den politik som ska föras, har Mp en helt anna agenda. Hela deras upplägg upplever jag utgår från synsättet att vi ska skapa en framtid för våra barn, barnbarn, barnbarnsbarn osv som är möjlig och värdig att leva i. Att ha ett jobb är viktigt, för att inte säga en förutsättning, för oss alla. Men det kan aldrig vara ett livsmål för oss människor, det är ett bland andra medel för att vi ska kunna uppnå det verkliga mål vi har med våra liv. Därför är Alliansens politik så torftig och saknar egentlig mening. Mp har förutsättnignar att bli en politisk kraft som återger oss medborgare tron på politiken.

  14. Ulf - 14 maj, 2010

    Karl, att drömma om nolltillväxt som ett sätt att minska trycket på miljön är inte klokare än Miljöpartiets dröm om ett räntefritt samhälle. Hur tror du att forskningen och teknikutvecklingen finansieras? Och hur tror du att samhället ser ut om vi inte har några pengar?

  15. Karl - 14 maj, 2010

    Att MP skulle stå för ett räntefritt samhälle??? Vilket skitsnack. Det får vara någon måtta på den intellektuella ohederligheten.

  16. Realisten - 14 maj, 2010

    Vi har idag en regering som plundrar det allmänna på varje upptänklig nivå. Nyligen läste vi om en privatläkare som lurat Stockholms landsting på miljontals kronor. Inom det moderatstyrda landstinget med Filippa Reinfeldt i spetsen förekommer ingen ekonomisk kontroll av de privata vårdföretagen. Gemensam egendom säljs konsekvent till underpris. Socialförsäkringsavgifterna ligger kvar oförändrade men räknas av mot löneutrymmet som tidigare medan förmånerna rustas ned på ett oanständigt sätt, för skattesänkningar där de lägre avlönade får en struntsumma jämfört med moderaternas egna kärntrupper. Som om skattesänkningarna inte hade någon kostnadssida, men ändå syns in till minsta damtuss på skolor och sjukhus. Det anses i medierna att moderaterna och Anders Borg kan ekonomi. Javisst, sina uppdragsgivares!

    Med andra ord, det ligger öppet mål framför socialdemokraterna. Och ändå vill det sig inte. Men undra på det. Så gott som varje socialdemokratisk redaktör låter mer som en entusiastisk medlem i (mp) som Nisha Besara på Dagens Arena idag, utan någon kontakt med det socialdemokratiska fotfolket. Ta bensinskattehöjningen som exempel, drabbar inte miljöpartisterna på Söder men väl arbetsfolket i förorten och på landet. Klasspolitiken uppifrån ska alltså fortsätta. Det är inte bara tidningen Arbetaren som skulle behöva städa i sin skrivarkår. Martin Lindblom på LO-tidningen kan inte ensam dra hela lasset.

  17. Ulf - 14 maj, 2010

    Miljöpartiet förespråkar i sitt partiprogram ett räntefritt samhälle. Jag kan rekommendera att du läser det, du kommer garanterat att bli förvånad över fler saker.

  18. Karl - 14 maj, 2010

    Det står inte ett ord i MPs partiprogram om ett räntefritt samhälle. Ulf, är du medvetet ohederlig eller är du bara okunnig? Det får som sagt finnas gränser för den intellektuella ohederligheten.

  19. Ulf - 14 maj, 2010

    http://www.mp.se/templates/Mct_177.aspx?number=84235

    Peter Eriksson: ”Vi arbetar för en skatt på valutatransaktioner. Vi vill också ha en ökad samhällelig kontroll över pensionsmedel för att trygga goda investeringar som kan ge jobb och bidra till en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling. Vårt långsiktiga mål är en ekonomi utan ränta.”

  20. Björn - 14 maj, 2010

    Det står faktiskt att de vill ha en ”ekonomi utan ränta”. Det var faktiskt förvånande och lite skrämmande.

    Nisha Besara vill verkligen förklara varför Miljöpartiet också behöver (s), men det är inte lätt. Klassanalys är bara en valslogan till och med för (s), som plötsligt glömt bort att de ville höja alla skatter i fyra år.

    Vilken klassanalys som leder till höjd arbetsgivaravgift för alla ungdomar under 26 år för att satsa pengarna på pensionärerna, kan jag inte ens krysta fram. Valtaktisk-klassanalys kanske. ??

  21. Karl - 15 maj, 2010

    En stor utsäkt till Ulf! Jag sökte på ”räntefritt” i partiprogrammet och hittade inget, därav mitt taskiga språkbruk. Jag hoppas att formuleringen om en ekonomi utan ränta är en reminiscens av partiets tidigare lite flummiga framtoning.

  22. Candida Voice - 15 maj, 2010

    Mer eller mindre allt styrs av pengar i någon form och nästan allt man tar sig för kostar finansiering och därmed uppstår ett behov av att låna
    pengar , dvs någon annan uppskjuter sitt bruk av sina pengar och inte minst riskerar sina pengar .För det vill nog alla som lånar ut sina pengar ha en kompensation . Och jag tror miljöpartisterna vill inte avstå från sina ev ränteinkomster lika lite som dom kommer att avstå från att ta ssin SUV ner till flygplatsen och sedan flyga ner till riksdagen . Eller tänker dom cykla ner till Stockholm .

  23. Ulf - 15 maj, 2010

    Tack, Karl, jag uppskattar din ursäkt! Alla är inte så ohederliga som man kan tro :)

  24. Thomas - 15 maj, 2010

    Eftersom islam inte tillåter ränta är kanske islam ett idealsamhälle för Mp? Många av de islamiska regimerna (som inte har olja) har ju också lyckats skapa samhällen utan tillväxt så även där sammanfaller ju intressena?

  25. Tomas Mattsson - 15 maj, 2010

    Vad pratar ni om? Fungerar det finansiella systemet? När ska en relevant problemlista definieras? Det finansiella systemet fungerar inte!

  26. Candida Voice - 15 maj, 2010

    Ränta eller kalla det vad du vill , men finansiering kostar pengar .
    Och ingen slänger pengar gratis efter någon .
    Ju förr alla inser det desto bättre för oss alla .

  27. Ulf - 15 maj, 2010
  28. Bert - 16 maj, 2010

    Det går att leta upp konstigheter och tossigheter inom varje parti (bäde när det gäller politik, program och företrädare). Därför är det är inte en bra metod att leta efter sådant när man skall bedöma och jämföra partierna. Det gäller i stället att hitta det parti som står för de grundläggande värderingar och ståndpunkter som man själv har.
    MP står för:
    - En lagom mix av marknadslösningar och gemensamma lösningar genom stat och kommun
    - Ett ansvarstagande för våra barn och barnbarn
    - Ett ansvarsfullt värnande av vår natur och naturtillgångar
    - En ansvarsfull ekonomisk politik
    - Satsning på jobben – fr.a. inom tjänstesektorn
    - En satsning på kollektivtrafiken i städerna i stället för en hejdlös utbyggnad av enbart bilen som transportsätt.
    - Mindre gifter i maten och naturen – försiktighetsprincipen
    och sist men inte minst
    - Ett ökat direkt medborgarinflytande i kommunalpolitiken, t.ex. genom dialogforum och folkomröstningar. Varför är de största partierna så emot det?

  29. Thomas - 16 maj, 2010

    Så den schweiziska folkomröstningen om förbud mot minareter var en positiv händelse. Kanske något vi ska genomföra i Sverige också?

  30. Ulf - 16 maj, 2010

    Visst låter dina omsorgsfullt valda exempel förnuftiga. Men skrapar man lite på ytan så får man en delvis annorlunda bild. Vad sägs om att 3 miljoner löntagare får lägre nettolön, att alla under 26 år får det ännu svårare att få jobb, att det blir mer tvång för enskilda och familjer och att de enda som med säkerhet vinner på en rödgrön seger är de som inte arbetar. Möjligheternas land, någon?

  31. Bert - 16 maj, 2010

    Jaså Thomas. Du är rädd för folkomröstningar? Du vill hellre att alla beslut skall fattas av politiker och företagsledare? Jag tror att en ökad demokrati, där folk uppfattar att dom har något att säga till om, vinner i längden. Annars får vi ett elitsamhälle där folk inte tycker att dom har något att säga till om och därför sköter sig själva och skiter i andra.

  32. Bert - 16 maj, 2010

    Begreppet ”Möjligheternas land” har myntats av socialvetenskapliga forskare. Man har kommenterat kärnan i den amerikanska drömmen är att alla, oavsett bakgrund, kan nå de högsta inkomsterna. Forskningen visar dock att rörligheten är lägre i USA än i Sverige. Chansen att en son med en far i den lägsta inkomstgruppen klättrar till den högsta är 7,9 procent i USA och 10,9 procent i Sverige.
    Det är ett sådant samhälle som det är viktigt att bibehålla. Det är inte viktigast att vi kan köpa ytterligare en pryl genom att offra vår hälsa för att nå ytterligare någon procents tillväxt. Det är i stället viktigast att vi mår bra och inte stressar vidare i statusjakten.
    Därför har de rödgröna satsat på en ökad välfärd för de stora befolkningsgrupperna. I traditionell ekonomisk teori antas att stora inkomstskillnader ökar benägenheten att röra sig uppåt i inkomstfördelningen (hungriga vargar jagar bäst). Forskningen om social rörlighet visar det motsatta

  33. Ulf - 16 maj, 2010

    Intressant inlägg, Bert. Men det förbryllar mig att landet med världens redan högsta skattetryck, världens redan minsta inkomstskillnad och världens redan omfångsrikaste transfereringssystem kan ha västvärldens högsta ungdomsarbetslöshet, västvärldens sjukaste befolkning och en av västvärldens sämsta skolor. Social rörlighet i alla ära, men till vilket pris?

    Och så har vi det där med drömmen om nolltillväxt. Jo, målet ska ju vara att belasta naturen så lite som möjligt och då är det naturligtvis bra om vi konsumerar mindre. Inget fel med det. Forskningen och den tekniska utvecklingen finansieras dock tack vare tillväxten så i slutändan blir det kanske inte så bra ändå. Jag menar; hur ska vi finna lösningar på klimathotet med mera utan adekvat forskning och kraftfull teknikutveckling?

  34. Bert - 17 maj, 2010

    Forskningen visar entydigt att en ökad tillväxt över en viss BNP-nivå (som Sverige redan har passerat med god marginal) INTE leder till ökad välfärd och ökad tillfredsställelse med livet. Det är precis det som Sverige nu har drabbats av – trots vår höga levnadsstandard så mår många i Sverige inte bra. Vi skall i stället för ökad tillväxt satsa på just det som är problemet, nämligen en god social miljö med mindre stress och mer trivsel. Vi behöver utveckla vårt samhälle inom många områden, men vi behöver inte en tillväxt av BNP för att öka vår konsumtion av prylar. Det är kontraproduktivt och leder inte till att vi mår bättre utan troligen sämre.
    Däremot behöver vi en fortsatt omfördelning av välståndet från oss som har mycket och mår bra till dom som har det knöligare. Det är en fråga om socialt ansvarstagande och solidaritet. Den sociala forskningen visar dessutom att även vi som har det bra tjänar på det – vi mår ännu bättre.

  35. Ulf - 17 maj, 2010

    Vilken entydig forskning är det du egentligen syftar på?

    Jag är ledsen, Bert, men jag tror inte att ”god social miljö med mindre stress och mer trivsel” är lösningen för ett land som har västvärldens högsta ungdomsarbetslöshet, västvärldens sjukaste befolkning och en av västvärldens sämsta skolor. Erfarenheten talar tyvärr ett annat språk. Eller kan du peka på ett land som överlag har bättre sociala miljöer, mindre stress och mer trivsel än Sverige? Förmodligen inte. Och då infinner sig naturligtvis frågan om det är så klokt att fortsätta i samma spår, när det bevisligen lett till urusla resultat.

    Jag menar; hur kommer det sig att Sverige har rekordstor ungdomsarbetslöshet, endast 45 procent av befolkningen i arbete och en pinsamt dålig skola trots världens högsta skattetryck och den mest omfattande omfördelningspolitiken?

  36. Bert - 17 maj, 2010

    … och hur kan man tro att





Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Farväl till det manliga geniet

Blogg › Hur låter soundtracket till ett politiskt raseri? Rebecca & Fiona & Göran Greider talar om Fi, Abba, dur, moll och den nya tidens politik. 

Högt pris för sjuksköterskan som vågade säga ifrån

Nyhet › Marie Sundström var med och avslöjade Caremaskandalen på äldreboendet Koppargården. I dag är hon bortplockad som ansvarig sjuksköterska i stadsdelen Hässelby-Vällingby i Stockholm. Här berättar hon sin historia – om vad det kan kosta att granska sin egen arbetsgivare. 

Arbetslinjen vid vägs ände

Blogg › ”Det var ett skitliv”, säger Arbetslinjens skapare om åren som minister. I dag sågar Sven Otto Littorin Fas 3 och omvärderar sina egna reformer. Följ med Roland Paulsen till arbetslinjens slutstation. 

Sjukskrivningar ökar inom Stockholms landsting

Nyhet › För tredje året i rad ökar sjukskrivningarna bland vårdpersonalen inom Stockholms landsting. ”Låg bemanning ger en usel arbetsmiljö" säger Margareta Bohman, ordförande för Kommunal i Stockholms län. 

De illegala

Reportage › EU har pumpat in över 67 miljoner för att förbättra flyktingmottagandet i EU:s fattigaste medlemsland. Vad har pengarna gått till? Inför internationella flyktingdagen gör Dagens Arena ett nedslag i Bulgarien. 

3,5 miljarder i vinst, noll kronor i skatt

Granskning › Riskkapitalägda Attendo tjänar miljarder på svensk välfärd. Men vårdkoncernen betalar inte en krona i bolagsskatt. Vinsten har kvittats mot räntor och sedan plockats ut av ägarna, visar Dagens Arena. 

Privata vårdcentraler ger ägarna miljonklipp

Granskning › För fem år sedan avknoppades fem vårdcentraler av det moderatledda landstinget i Stockholm. Dagens Arenas granskning visar att ägarna sedan dess har kunnat plocka ut miljonvinster. Inget av de privata vårdföretagen vill kommentera vinstuttagen. 

Vem var Jan Björklund?

Blogg › Jan Björklunds viktigaste uppgift i regeringen har varit att få folk att glömma att skolan har med samhället att göra. Sverker Sörlin tar avsked av en major som styrts av det vilda tänkandet och stötvisa konservativa impulser. 

9 av 10 riskkapitalägda bolag i välfärden styrs av män

Nyhet › Nio av tio riskkapitalägda välfärdsbolag har manliga direktörer, visar Dagens Arenas granskning. Männen har också mest makt i resten av branschen. 

Gamla Moderaterna styr i EU-parlamentet

Nyhet › I EU-parlamentet lever de gamla Moderaterna vidare. Dagens Arenas granskning visar att partiet har röstat mot en skärpning av arbetsmiljöregler och stärkta sexuella rättigheter. 

De är SD:s vänner i EU-parlamentet

Analys › Många länder i Europa har högerextrema partier som förväntas gå framåt i EU-valet. Vilka Sverigedemokraterna kommer att samarbeta med om de kommer in i parlamentet vill de hålla öppet till efter valet. 

Rysslands trojanska häst i EU

Krönika › I spåren av Ukrainakrisen är Bulgarien det medlemsland i EU som hårdast har motsatt sig sanktioner mot Ryssland. För Bulgarien är rysk gas ett löfte om snabb rikedom. Men priset kan visa sig högt. 

Moderaterna talar förbi väljarna

Analys › Moderaterna satsar på en innehållslös valkampanj för att få väljarna att stanna hemma. Det är dags för de progressiva rörelserna att höja valtempot.  

Nyvalda parlamentets viktigaste frågor

Nyhet › Valet till Europaparlamentet närmar sig. Dagens Arena har gått igenom vilka viktiga frågor ett nyvalt Europaparlament har att ta ställning till när de påbörjar mandatperioden. 

Tema: Almedalen 2014

Åsa Romson. Bild: Miljöpartiet de Gröna

Åsa Romson satsade allt

Analys › Det här var kvällen i Almedalen när Miljöpartiets Åsa Romson steg fram som en stor politisk strateg. Hon har läst den radikala opinionen noga – och vet att tiden för hennes hjärtefrågor är inne nu. 

Martina Huber/Regeringskansliet

Ingen game changer från alliansen

Analys › Ofinansierad u-sväng när regeringen vill satsa på höghastighetsbanor och nya bostäder. 

Europa Europa

”Asyltårta värre än järnrör”

Analys › Asylprocessens gallring illustreras med en tårtbit som inte räcker till alla. Maria Georgieva går på den antinationalistisk kabarén Europa Europa.  

”Byggnads blåser liv i en främlingsfientlig våg”
Pikettys slutsatser kräver politisk handling
 

Granskning: Skogsstyrelsens fas 3-projekt

Bild: Skogsstyrelsen

Varför tvingas svårt sjuka jobba i skogen?

Analys › Det är egentligen inte Skogsstyrelsen som ska bära hundhuvudet i den här historien.  

Bild: Dagens Arena

Funktionsnedsatta väljs bort i fas 3-projekt på Skogsstyrelsen

Granskning › Funktionsnedsatta väljs bort i Skogsstyrelsens projekt för långtidsarbetslösa i fas 3. ”Ett brott mot överenskommelsen” enligt Arbetsförmedlingen.  

Bild: Dagens Arena

Interna mejl: Fortsatta frågetecken kring höga kostnader

Granskning › Arbetsförmedlingen fortsätter att ifrågasätta höga kostnader för ”övergripande samordning” på Skogsstyrelsen. Det visar interna mejl från september som Dagens Arena har tagit del av. 

Skogsstyrelsen fakturerade miljoner – trots noll deltagare
Notan för en fas 3-plats på myndigheten: 31 000 i månaden
 

Tema: Ett år till riksdagsvalet

utförsäkrade2

Sjuktalen tillbaka – trots massiva utförsäkringar

Nyhet › Trots att 65 000 personer har utförsäkrats är sjuktalen tillbaka på samma nivåer som när regeringen skärpte reglerna 2008. Skillnaden är att de sjukskrivna blivit sjukare. 

Analys: Kvinnorna stora förlorare på allianspolitik

Analys › Vi är de stora förlorarna. Under den borgerliga regeringen har männen dragit ifrån kvinnorna inkomstmässigt. Räknat i kronor har gapet… 

Miljömiljonerna som försvann

Nyhet › Regeringens så kallade miljösatsningar är i själva verket neddragningar. Samtidigt fortsätter svenska utsläpp vara på en konstant hög nivå. 

Analys: Ett monumentalt misslyckande
Analys: Regeringen river samhället itu
 

Tema: Skola

Tala klarspråk, Stefan Löfven

Ledare › En princip om lika livschanser kan aldrig bli praktisk verklighet utan gemensam finansiering via skattesedeln.  

Bild: Pressbild JB Education

JB:s skolor mjölkades på pengar

Granskning › De senaste åren har riskkapitalbolaget Axcel tjänat en kvarts miljard på JB:s gymnasieskolor. När tiderna såg tuffare ut valde man att dra sig ur. 

Bild: Flickr/lethe00/Thereshedances

En friskolejättes uppgång och fall

Analys › I slutet av maj fick 15 000 elever beskedet att deras skola ska läggas ned eller säljas. Kent Werne berättar om John Bauers succéartade uppgång och skandalomsusade fall. 

 

Tema: Almedalen 2013

Floskelbingo med Stefan Löfven

Nyhet › Spela floskelbingo med Dagens Arena. Varje dag publicerar vi ett floskelbingo om vad partiledarna garanterat kommer att säga. Vad döljer… 

Floskelbingo med Annie Lööf

Nyhet › Spela floskelbingo med Dagens Arena. Varje dag publicerar vi ett floskelbingo om vad partiledarna garanterat kommer att säga. Vad döljer… 

bjorklund_almedalen

Björklund serverar skåpmat

Analys › På fredagskvällen talade folkpartiledaren Jan Björklund i Almedalen. Det blev ett tal som till stor del fylldes av skolfrågan och det Europeiska samarbetet. 

Floskelbingo med Jonas Sjöstedt
Krisen i Syrien gör mig sömnlös
 

Redaktionen


Eric Sundström

Almedalen 2014 i sammanfattning

Almedalsveckan 2014 är över. Donners plats ekar tomt och intas långsamt av ”vanliga” turister... 

Lööfs tal ett rörigt exempel på inslagen väg

Almedalens nya politiska landskap


Peter Leander

C vill utreda överanvändning av antibiotika

Centerpartiet vill tillsätta en global kriskommission för att utreda konsekvenserna av överanvändningen av antibiotika, skriver partiledaren Annie Lööf i Svd i dag. 

Sjöstedt på repeat

V vill satsa en miljard kronor på personalkooperativ


Maria Georgieva

Bit den hand som föder dig

På onsdagen arrangerade Svenska Riskkapitalföreningen (SVCA) och arbetsgivarorganisationen Almega ett seminarium för att diskutera huruvida Sverige har råd att tacka nej till riskkapital i välfärdssektorn... 

”Asyltårta värre än järnrör”

Övervakningens guldålder


Örjan Benzinger

LR: DN:s Pisa-larm en jämförelse som inte håller

Skoltrötta elever drar ned de svenska resultaten i Pisa-undersökningen skriver DN. Det är en jämförelse som inte håller enligt Lärarnas Riksförbund. 

Reaktioner på SCB:s undersökning av partisympatier

Ingen skrotning – S behåller delar av fas 3


Jonna Sima

Walborg skickades hem – dog av sprucken tarm

Hon åkte in till akuten med svåra magsmärtor – och skickades hem med värktabletter. Tre dagar senare avled Walborg, 63, av att en godartad tumör som fått ändtarmen att spricka... 

Moderaternas svarta vecka

Expertpanel om EU-valet: ”F! kan bli en x-faktor”


Lisa Gemmel

Nyvalda parlamentets viktigaste frågor

Valet till Europaparlamentet närmar sig. Dagens Arena har gått igenom vilka viktiga frågor ett nyvalt Europaparlament har att ta ställning till när de påbörjar mandatperioden. 

A-kassan speglar en havererad arbetsmarknad

Kampen för abort har inga gränser


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Mikael Färnbo

Hemlig rapport – fattiga fyller akuten i vårdvalets Stockholm

Vårdresurser har minskat i fattiga förorter sedan införandet av Vårdval Stockholm. Fattiga invånare söker sig i stället till akuten som knäar under ökad belastning... 

Skolverket: ”Väldigt allvarligt”

Friskolornas riksförbund: ”Inte vår bild”


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Mikael Feldbaum

Bankunion på Tysklands villkor

En bankfond kommer att upprättas, dit bankerna i eurozonen själva betalar in totalt 522 miljarder kronor under tio års tid... 

Vi med mörkt hår är inte rädda för AFA

Försvaret avfärdar Riksrevisionens kritik


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

  • arenasara_poster--731x1024
    valresa
    Collage250
    arenagruppens vanner ads
    da podd
    Arena_banner_nyhetsbrev
    publishingpriset 2013 kopia